Când este Paștele Blajinilor în 2022 și ce se dă de pomană în această zi

cand este Pastele blajinilor 2022
Când este Paștele Blajinilor în 2022 și ce se dă de pomană în această zi

Paștele Blajinilor este de asemenea o sărbătoare importantă, mai ales că este vorba de pomenirea celor care au trecut în neființă.

Aflați din rândurile următoare când este mai exact Paștele Blajinilor în acest an, dar și ce puteți pune în pachetul pe care îl veți da de pomană în această zi. În plus, descoperiți și ce nu este bine să faceți de Paștele Blajinilor.

 

Când este Paștele Blajinilor 2022

Paștele sau altfel spus, Paștele Blajinilor se sărbătorește de obicei în credința populară, imediat după duminica dedicată Apostolului Toma, la o săptămână de la Învierea Domnului. Mai exact, în lunea care urmează la o săptămână distanță de Paștele propriu-zis.

În anumite localități rurale mai mari dar și în orașele în care se regăsesc mai multe cimitire în comparație cu alte orașe, această sărbătoare are loc timp de mai multe zile, începând chiar din ziua de sâmbătă.

Există o singură țară în care Paștele Blajinilor are o mai mare amploare, față de alte țări, aceasta fiind Republica Moldova, acolo unde ziua de luni, de după duminica Paștelui Blajinilor, este declarată chiar oficial, ca fiind zi liberă.

De asemenea, aceeași sărbătoare a Paștelui Blajinilor, există și la slavii de est ortodocși, acolo unde este denumită Radonița la ruși, Rădăunița la belorusi și Provodi la ucraineni.

Această sărbătoare are loc în ziua de marți de după Duminica Tomii. Prin urmare, Duminica Tomii are loc pe data de 1 mai 2022, iar Paștele Blajinilor a doua zi, pe data de 2 mai 2022.

semnificatie Pastele Blajinilor

Citeste si: De ce nu se face cozonac în Vinerea Mare 2022

 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Ce se dă de pomană de Paștele Blajinilor

Paștele Blajinilor  reprezintă sărbătoarea în care se pomenesc cei care au trecut în neființă, tocmai acesta este și motivul pentru care Paștele Blajinilor este denumit și „Paștele celor decedați”. Acest eveniment mai puțin plăcut, ține de tradiția Blajinilor, care sunt cunoscuți în folclor sub numele de „rhomani”.

În credința populară îi înfățișează pe aceștia, ca drept primii oameni de pe pământ, care trăiesc fără femeile lor, conviețuind alături de acestea doar până la 30 de zile pe an, în vederea

procreației. În același timp, blajinii sunt oameni blânzi care sunt preocupați în special de postul și rugăciunea, dedicată celor vii.

Acesta este și motivul pentru care în această sărbătoare a Paștelui Blajinilor, se obișnuiește să se dea de pomană. Toți credincioșii merg la biserică și la cimitir, pentru a se ruga, urmând ca mai apoi să se împartă pachete cu  ouă roșii, cozonaci și vin   roșu, pentru persoanele nevoiașe.

ce se da de pomana de Pastele Blajinilor

Citeste si: Cine este preotul Constantin Necula. "Preoţia este un exerciţiu de emoţie continuă”

Pe lângă acestea, pachetul poate să conțină și alte alimente, precum: o felie de pâine, o felie de brânză, o roșie, un castravete, o bucată de carne (grătar, prăjită sau șnițel), drob de miel sau pui, un fruct și o ciocolată sau câteva bomboane, un suc, apă etc..

În aceeași punguliță se va adăuga și o lumânare și un chibrit, iar înainte de a fi oferite, pachetele sunt tămâiate, timp în care se pronunță cu glas tare numele celor pentru care urmează să le împărțiți.

Totodată, dacă vă doriți să împărțiți și mâncare gătită, în acest pachet, puteți adăuga atât felul întâi, cât și felul doi, iar printre acestea se pot număra: o farfurie cu varză călită cu carne de porc, pilaf cu carne de pui, tocăniță de pui cu mămăliguță, ciorbă de pui sau de perișoare, un pahar cu apă, țuică la cazan, bere sau vin. Bineînțeles că fiind în perioada sărbătorilor pascale, nu au cum să lipsească ouăle roșii, feliile de cozonac și vinul roșu.

Toate aceste preparate gătite se vor așeza pe o tavă, se vor tămâia, se va aprinde o lumânare și veți pomeni numele celor pentru care urmează să împărțiți pomana.

Citește și: Ea este presupusa iubită a lui CRBL. Câți ani are și cu ce ocupă tânăra. Cei doi au fost surprinși împreună- kanald.ro

Citește și: Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news- stirilekanald.ro

se poate da de pomana mancare gatita de Pastele Blajinilor

Citeste si: De ce se taie mielul de Paște. Care este semnificația acestui obicei

 

Ce nu este bine să faci de Paștele Blajinilor 2022

Exact ca în fiecare altă sărbătoare, și de Paștele Blajinilor se interzic anumite activități. Printre acestea se numără și faptul că femeile nu au voie să spele, să mature sau să facă oricare altă activitate pe care o fac în mod normal în gospodărie.

Se spune că sunetul făcut de bătaia covoarelor, îi va speria pe blajini, care în această zi se întorc de pe lumea cealaltă, special pentru a se ruga pentru cei vii și care chiar vor intra în biserică, odată ce va începe Sfânta Liturghie, pentru a participa la aceasta.

ce nu este bine sa faci de Pastele Blajinilor 2022

Citeste si: Pe ce dată pică Paștele în următorii 12 ani



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Cine este preotul Constantin Necula. "Eu cred că femeia depăşeşte bărbatul. A te supune soțului nu înseamnă a-i admite toate mojiciile"

Imagini BOMBĂ cu Delia topless! Ipostaze incendiare, pozele pe care le-ar vrea șterse

Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară

"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei soacră a dat-o din nou în judecată

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Ea este presupusa iubită a lui CRBL. Câți ani are și cu ce ocupă tânăra. Cei doi au fost surprinși împreună

"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în accidentul din Timiș


Cookies