De unde vine Sfânta Lumină de Paște și cum ajunge în casele noastre


În fiecare an, cu ocazia Paștelui ortodox, ne bucurăm de minunea Sfintei Lumini, pe care o aducem cu grijă în casele noastre în speranța că ne va ocroti de necazuri. Există foarte multe controverse cu privire la acest eveniment miraculos, trasnmis de peste un mileniu și respectat cu sfințenie de către credincioși.


In articol:

În noaptea de Înviere, credincioșii se adună la bisericile de care aparțin pentru a lua Sfânta Lumină, minune ce are loc, an de an, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Citeste si: Mesaje de Paşte 2022. „Paştele este o măreaţă promisiune prin care Domnul ne aduce în preajma renaşterii noastre în fiecare an"

De unde vine lumina de Paste

De unde vine lumina de Paste

[Sursa foto: Unsplash]

De unde vine Lumina de Paște

Patriarhul grec al Ierusalimului înconjoară Sfântul Mormânt alături de un sobor de ierarhi și de preoți. Ulterior, Patriarhul intră cu un număr de 33 de lumânări în Sfântul Mormânt, unde se spune că Lumina coboară din ceruri și le aprinde.

După acest eveniment, Patriarhul părăsește mormântul și împarte Lumina credincioșilor prezenți în biserică.

O legendă foarte cunoscută în rândul credincioșilor spune că în primele 33 de minute de când au fost aprinse lumânările, focul nu arde fața sau părul oamenilor. Iisus avea 33 de ani când a murit, iar lumina coborâtă din ceruri se află în strânsă legătură cu divinitatea.

O doză considerabilă de scepticism în privința acestui eveniment miraculos a existat încă de pe vremea în care musulmanii se aflau la conducerea Ierusalimului. La momentul respectiv, preoțimea otodoxă fusese izgonită din zonă, iar cruciații au realizat că miracolul Sfintei Lumini a încetat să mai apară. Absenţa pelerinilor şi a taxelor plătite de aceştia l-au convins pe regele Baudouin să le permită preoţilor ortodocşi să revină, însă atunci s-a amplificat scepticismul.

Citeste si: Preț COZONAC Paște 2022: Cât vor plăti românii pentru acest preparat tradițional. „Problema este că aceste creşteri de costuri nu se opresc aici"

De unde vine lumina de Paste

De unde vine lumina de Paste

[Sursa foto: Unsplash]

Arhimandritul rus Porfirie a fost trimis la Ierusalim, în secolul al XVII-lea, de către Biserica Ortodoxă Rusă, pentru a fonda misiunea rusească. Se pare că acesta a scos la iveală faptul că preoțimea din Ierusalim știa că evenimentul miraculos, pe care îl răspândiseră deja în rândul credicioșilor, nu era decât o fraudă de proporții.

„Un ierodiacon care a intrat în altarul Mormântului atunci când, după cum crede toată lumea, focul sfânt coboară, a văzut oripilat că focul este aprins de la o simplă lampă de icoană care nu se stinge niciodată, şi astfel focul sfânt nu este o minune. El însuşi mi-a spus despre asta azi”, a scris Porfirie în jurnalele ce au fost publicate între 1894-1901.

Concluzia Arhimandritului rus Porfirie este doar una dintre mulțimile de teorii emise de-a lungul timpului în ceea ce privește Sfânta Lumină de la Ierusalim. Astfel, cercetările au arătat că evenimentul nu mai are decât o valoare simbolică, dar fiind faptul că preoții greci aduc o lampă, folosită în acest scop în ultimii 1.500 de ani, pentru a aprinde lumina de Paște.

Citeste si: Ce înseamnă Postul Paștelui. „Postul să ne aducă bucurie, pentru că este o șansă mare pentru noi!”

De unde vine lumina de Paste

De unde vine lumina de Paste

[Sursa foto: Unsplash]

Cum ajunge Sfânta Lumină de Paște în casele noastre

Credincioșii care țin cont de vechea poveste a Sfintei Lumini știu că, până să ajungă în casele lor, aceasta parcurge un drum foarte lung. Biserica Ortodoxă Română susține că, an de an, Sfânta Lumină este adusă cu mare grijă de la Ierusalim prin intermediul avionului. Momentul are loc în Sâmbăta Mare și este considerat de credincioși ca fiind cel mai important din tot an.

Anul acesta, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în Constanța cu un avion, potrivit programului anunțat de Arhiepiscopia Tomisului.

Acolo, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie va fi pe o ambarcațiune care va acosta în Portul Tomis. De aici se va pleca spre Catedrala „Sfinţii Petru şi Pavel” din Constanţa unde se oficiază slujba de Înviere.

„La Aeroportul Henri Coandă, un delegat al Părintelui Patriarh va aștepta Sfânta Lumină pe care o va oferi delegațiilor din țară și ai protoieriilor din București. Candela va fi dusă apoi la Catedrala Patriarhală unde va fi primită în mod oficial de Patriarhul României”, a detaliat Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.


Abonează-te pe

Citește și:

Când poți să te împărtășești de Paște și care este semnificația acestui ritual

Acum se bat, dar înainte se pozau nud! Poze interzise cu foștii soți Reghecampf

Cum să ornezi ouăle de Paște cu frunze

Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2022

Ce nu ai voie sa faci în ziua de Paște. Superstiții și obiceiuri interzise

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Nicoleta Dragne, însărcinată pentru a doua oară
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri