3 preparate delicioase și sănătoase din năut

3 preparate delicioase și sănătoase din năut
3 preparate delicioase și sănătoase din năut

Preparatele din năut sunt sănătoase și au un gust extraordinar. Iată ce rețete delicioase puteți pregăti din acest ingredient.

Când spunem năut, ne gândim automat la deliciosul și cremosul humus. Nu este însă singurul preparat care se poate face din năut. 

Rețete delicioase cu năut

Năutul are foarte multe proteine, acid folic, fibre, vitamine, fier, dar și fosfor. Nu este de mirare că a fost cultivat de oameni încă din cele mai vechi timpuri. 

Chiar dacă principalul preparat care are la bază năutul este humusul, trebuie să știți că există și alte tipuri de mâncăruri care pot fi gătite cu această leguminoasă. 

Mai ales acum, că suntem în Postul Paștelui, năutul este un aliment care nu trebuie să lipsească din dieta celor care vor să țină postul. Acesta înlocuiește cu succes carnea, datorită proteinelor pe care le conține. 

Noi vă dezvăluim cele mai bune 3 rețete cu năut, pe care le puteți pregăti imediat și care sunt extrem de gustoase. 

1. Chifteluțe de năut 

Ingrediente:

  • două conserve de năut fiert
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • o ceapă
  • un ou 
  • o jumătate de cană de făină
  • rozmarin proaspăt 
  • sare
  • piper 
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare: 

Cu ajutorul unui mixer, pisați foarte bine năutul fiert. Apoi adăugați în el pătrunjelul tocat mărunt, oul, ceapa tocată mărunt, făina și rozmarinul. 

Potriviți de sare și de piper și începeți să formați chifteluțele. Acestea se prăjesc în baie de ulei, câteva minute pe fiecare parte. Apoi le scoateți pe șervețele absorbante, pentru a scăpa de excesul de ulei. 

2. Tocăniță de năut și legume 

Ingrediente:

  • 240 g năut din conservă
  • 3 morcovi
  • 3 ardei grași
  • 3 căței de usturoi
  • o ceapă
  • 400 g roșii decojite 
  • 200 ml apă
  • sare
  • piper
  • boia afumată
  • pătrunjel proaspăt
  • două linguri ulei

Mod de preparare:

Curățați ceapa și o tocați cât mai mărunt. Spălați ardeii și scoateți-le semințele și cotoarele. După aceea, îi tăiați în cubulețe. 

Usturoiul se toacă mărunt, iar morcovii îi tăiați rondele. Scurgeți năutul de lichidul din conservă, dar păstrați puțină zeamă, pentru că veți avea nevoie de ea la tocăniță. 

Puneți uleiul într-o cratiță mai adâncă și după ce se încinge, căliți ceapa, pentru câteva minute.

Apoi puneți și usturoiul, morcovii și ardeii. Lăsați toate legumele pe foc, să se călească. 

Adăugați roșiile, năutul, apa și zeama din conservă și potriviți de sare, piper și boia. Tocănița se lasă să fiarbă, pentru aproximativ 20 de minute. 

Citește și: Emoții URIAȘE în „Casa iubirii”! Moldo îi oferă inelul Kirei! Este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva în emisiune- kanald.ro

Citește și: ALERTĂ NASA! Un obiect misterios ce seamănă cu o navă spațială se îndreaptă cu o viteză orbitoare spre Pământ și pare "să emită periodic jeturi de gaz și praf"- stirilekanald.ro

La final, presărați pătrunjelul tocat mărunt și puteți servi mâncarea fierbinte, cu pâine sau cu mămăligă. 

Cum se face humusul

Așa cum v-am promis, avem pentru dumneavoastră 3 rețete de mâncăruri cu năut. Și bineînțeles că nu avea cum să lipsească rețeta de humus, pe care am lăsat-o special la final. 

Ingrediente:

  • o conservă de 400 g de năut fiert 
  • sucul de la jumătate de lămâie 
  • 3 linguri de tahini (pastă de susan)
  • 2-3 căței de usturoi
  • două linguri de ulei de măsline
  • o jumătate de linguriță de chimion măcinat
  • pătrunjel proaspăt tocat mărunt
  • ardei gras roșu 
  • o linguriță de fulgi de chili 
  • sare 

humus reteta

Mod de preparare:

Boabele de năut se pisează în blender sau cu un mixer. Trebuie să obțineți o pastă cât mai fină. Adăugați usturoiul pisat, sarea, chimionul, sucul de lămâie, dar și puțină apă. 

Amestecați foarte bine aceste ingrediente. Apoi puneți și pasta de susan și mixați în continuare. Răsturnați humusul într-un vas mai încăpător, adăugați pătrunjelul tocat fin, ardeiul gras, tocat mărunt și fulgii de chili. 

Amestecați din nou foarte bne. La final, puneți uleiul de măsline și încorporați. 



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Alina Sorescu, confesiuni „În oglindă”: „Nu mă gândeam niciodată că o să fie atât de complicat să ies din colivia în care eram”

Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, din nou în vizorul presei! Ce a făcut Irina Tănase...

Când a murit, de fapt, Ștefania Szabo? Rezultatele autopsiei răstoarnă ancheta în cazul decesului subit al doctoriței

Unde au fost văzuți ultima dată Roman și Anna Novak schimbă complet modul în care este privit cazul. Părinții soției milionarului au făcut un GEST DISPERAT când au aflat teribila veste. Ce s-a întâmplat cu ei

Alina Ceușan a apelat la ajutorul unei bone filipeneze. Ce sumă a scos din buzunar creatoarea de conținut pentru a o aduce în țară: “Ele pleacă acasă la o anumită perioadă.”

El a fost și va rămâne marea iubire a celebrei Hande Ataizi, care joacă rolul Cana în serialul "Fata de la fereastră"! Iată cu cine a fost căsătorită îndrăgita actriță

Elevă de clasa a IX-a, răpită, bătută și umilită de 6 colege din cauza unui băiat! I-au furat telefonul și au agresat-o minute întregi pe o stradă din apropierea școliI


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies