Vaccinul împotriva COVID: cine va avea prioritate?

Vaccinul împotriva COVID prioritate

Comisia Europeană a anunțat joi, în comunicatul de presă, că toate statele membre UE vor primi simultan acces la vaccin, în funcție de populația fiecăruia.

Țările din Uniunea Europeană vor primi simultan acces la vaccinul împotriva noului Coronavirus. Acest lucru a ridicat foarte multe întrebări în rândul Miniștrilor Sănătății, una dintre acestea fiind despre posibilitatea de a câștiga prioritate în obținerea dozelor de vaccin.

Conform anunțului făcut, având în vedere numărul imens de cazuri de infectări, care depășește 4 milioane în Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii, este absolut necesar s- fie urmată o strategie comună de

vaccinare bine pusă la punct in fiecare țară.

„Din moment ce vor fi disponibile și autorizate la nivelul UE, toate țările membre vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp” au declarat reprezentanții Comisiei Europene.

Există negocieri active cu privire la achiziționarea dozelor de vaccin pentru toate țările membre ale Uniunii Europene, iar Comisia Europeană a încheiat până în momentul de față trei contracte, cu companiile Astra Zeneca, Sanofi-GSK și Johnson&Johnson, ce garantează posibilitatea de cumpărare a vaccinurilor după ce testele vor demonstra eficiența și siguranța administrării acestora.

Citește și: „O veste atât de frumoasă” Deei Maxer nu i-a venit să creadă când a văzut rezultatul- wowbiz.ro

Citește și: Imagini-cheie care ar putea schimba traiectoria anchetei aflată în desfășurare privind moartea artistei Dj Lalla- radioimpuls.ro

Câte doze de vaccin vor fi disponibile?

Prima dintre cele trei companii, AstraZeneca, a confirmat valabilitatea unui stoc de 300 de milioane de doze, la fel ca cea de-a doua, Sanofi-GSK, iar cea de-a treia, Johnson & Johnson, dispune de 200 de milioane de doze.

Chiar daca cele trei sunt singurele care au făcut o promisiune certă cu privire la vaccinuri, sunt luate în considerare și alte companii, precum CureVac, Moderna și BioNTech/Pfize.Având în vedere numărul limitat al dozelor ce vor fi distribuite în mod inițial, vor fi numite grupuri specifice de persoane care vor avea prioritate în primirea vaccinului.

  • Lucrătorii din unitățile de îngrijire medicală
  • Persoanele cu vârsta de 60+ de ani
  • Persoanele cu probleme de sănătate grave
  • Lucrătorii cu roluri esențiale( educatori, polițiști etc…)
  • Grupuri dezavantajate din punct de vedere social și economic 

În ceea ce privește strategia comună menționată mai sus, există deja îndrumări din

partea Comisiei Europene, dar în număr restrâns. Conform acestora, fiecare țară va trebui sa se asigure de posibilitatea livrării vaccinurilor și de disponibilitatea personalului calificat, care să dispună de echipamente de protecție adecvate.

De asemenea, țările vor putea decide propriile criterii de prioritizare. Totuși, fiecare țară trebuie să țină cont de două lucruri importante, anume protejarea persoanelor cu grad ridicat de vulnerabilitate și încetinirea, sau chiar oprirea, răspândirii bolii.

 Citește și:

Medicul infecţionist Emanoil Ceaușu: „La noi, se detectează un singur bolnav de Covid din şase”

Motivul pentru care mor pacienții din ATI. Doctorul Cristian Baicu spune adevărul

ego.ro Toți o cunosc pe Andra, dar puțini o știu pe sora ei! IMAGINI rare cu Aura, cu ce se ocupă de fapt

wowbiz.ro "Vă anunț oficial că s-a încheiat" Simona Gherghe a sperat până în ultima clipă

radioimpuls.ro Mădălina Pamfile are probleme mari cu legea. Motivul pentru care fosta asistentă tv a ajuns în fața instanței

kanald2.ro Câți ani are, de fapt, iubita lui Marius Elisei! Inițial a spus că e cu 10 ani mai mare: „Am făcut o greșeală”

kanald.ro "Roata Norocului" revine duminica aceasta cu un sezon plin de surprize și umor! Connect-R și Johny Romano deschid noul sezon, în stil italian

stirilekanald.ro Se schimbă buletinele! Cum arată și ce informații noi vor apărea pe noua carte de identitate?


Parteneri
Cookies