Vaccinul împotriva COVID: cine va avea prioritate?


Vaccinul împotriva COVID prioritate

Comisia Europeană a anunțat joi, în comunicatul de presă, că toate statele membre UE vor primi simultan acces la vaccin, în funcție de populația fiecăruia.


In articol:

Țările din Uniunea Europeană vor primi simultan acces la vaccinul împotriva noului Coronavirus. Acest lucru a ridicat foarte multe întrebări în rândul Miniștrilor Sănătății, una dintre acestea fiind despre posibilitatea de a câștiga prioritate în obținerea dozelor de vaccin.

Conform anunțului făcut, având în vedere numărul imens de cazuri de infectări, care depășește 4 milioane în Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii, este absolut necesar s- fie urmată o strategie comună de vaccinare bine pusă la punct

in fiecare țară.

„Din moment ce vor fi disponibile și autorizate la nivelul UE, toate țările membre vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp” au declarat reprezentanții Comisiei Europene.

Există negocieri active cu privire la achiziționarea dozelor de vaccin pentru toate țările membre ale Uniunii Europene, iar Comisia Europeană a încheiat până în momentul de față trei contracte, cu companiile Astra Zeneca, Sanofi-GSK și Johnson&Johnson, ce garantează posibilitatea de cumpărare a vaccinurilor după ce testele vor demonstra eficiența și siguranța administrării acestora.

Câte doze de vaccin vor fi disponibile?

Prima dintre cele trei companii, AstraZeneca, a confirmat valabilitatea unui stoc de 300 de milioane de doze, la fel ca cea de-a doua, Sanofi-GSK, iar cea de-a treia, Johnson & Johnson, dispune de 200 de milioane de doze.

Chiar daca cele trei sunt singurele care au făcut o promisiune certă cu privire la vaccinuri, sunt luate în considerare și alte companii, precum CureVac, Moderna și BioNTech/Pfize.

Având în vedere numărul limitat al dozelor ce vor fi distribuite în mod inițial, vor fi numite grupuri specifice de persoane care vor avea prioritate în primirea vaccinului.

  • Lucrătorii din unitățile de îngrijire medicală
  • Persoanele cu vârsta de 60+ de ani
  • Persoanele cu probleme de sănătate grave
  • Lucrătorii cu roluri esențiale( educatori, polițiști etc…)
  • Grupuri dezavantajate din punct de vedere social și economic 

În ceea ce privește strategia comună menționată mai sus, există deja îndrumări din partea Comisiei Europene, dar în

număr restrâns. Conform acestora, fiecare țară va trebui sa se asigure de posibilitatea livrării vaccinurilor și de disponibilitatea personalului calificat, care să dispună de echipamente de protecție adecvate.

De asemenea, țările vor putea decide propriile criterii de prioritizare. Totuși, fiecare țară trebuie să țină cont de două lucruri importante, anume protejarea persoanelor cu grad ridicat de vulnerabilitate și încetinirea, sau chiar oprirea, răspândirii bolii.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Medicul infecţionist Emanoil Ceaușu: „La noi, se detectează un singur bolnav de Covid din şase”

Fulgy și-a făcut IUBITĂ la Spitalul de Psihiatrie! Incredibil cum a agățat-o!

Motivul pentru care mor pacienții din ATI. Doctorul Cristian Baicu spune adevărul

Românii primesc bani de la stat! Legea care prevede creșterea salarială a fost trimisă către promulgare

Ce salariu are Carmen Iohannis? Soţia lui Klaus Iohannis câştigă foarte puţin pe lângă preşedinte

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Cosmin Stanciu, despre prietenia cu Zanni de la Survivor România: "Este ca un frate pentru mine". Cum arată concurentul după ce a revenit în țară

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri