Vaccinul împotriva COVID: cine va avea prioritate?

Vaccinul împotriva COVID prioritate
Cine va avea prioritate în primirea vaccinului împotriva Coronavirusului?

Comisia Europeană a anunțat joi, în comunicatul de presă, că toate statele membre UE vor primi simultan acces la vaccin, în funcție de populația fiecăruia.

Țările din Uniunea Europeană vor primi simultan acces la vaccinul împotriva noului Coronavirus. Acest lucru a ridicat foarte multe întrebări în rândul Miniștrilor Sănătății, una dintre acestea fiind despre posibilitatea de a câștiga prioritate în obținerea dozelor de vaccin.

Conform anunțului făcut, având în vedere numărul imens de cazuri de infectări, care depășește 4 milioane în Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii, este absolut necesar s- fie urmată o strategie comună de vaccinare bine pusă la punct in fiecare țară.

„Din moment ce vor fi disponibile și autorizate la nivelul UE, toate țările membre vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp” au declarat reprezentanții Comisiei Europene.

Există negocieri active cu privire la achiziționarea dozelor de vaccin pentru toate țările membre ale Uniunii Europene, iar Comisia Europeană a încheiat până în momentul de față trei contracte, cu companiile Astra Zeneca, Sanofi-GSK și Johnson&Johnson, ce garantează posibilitatea de cumpărare a vaccinurilor după ce testele vor demonstra eficiența și siguranța administrării acestora.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Câte doze de vaccin vor fi disponibile?

Prima dintre cele trei companii, AstraZeneca, a confirmat valabilitatea unui stoc de 300 de milioane de doze, la fel ca cea de-a doua, Sanofi-GSK, iar cea de-a treia, Johnson & Johnson, dispune de 200 de milioane de doze.

Chiar daca cele trei sunt singurele care au făcut o promisiune certă cu privire la vaccinuri, sunt luate în considerare și alte companii, precum CureVac, Moderna și BioNTech/Pfize.



Având în vedere numărul limitat al dozelor ce vor fi distribuite în mod inițial, vor fi numite grupuri specifice de persoane care vor avea prioritate în primirea vaccinului.

  • Lucrătorii din unitățile de îngrijire medicală
  • Persoanele cu vârsta de 60+ de ani
  • Persoanele cu probleme de sănătate grave
  • Lucrătorii cu roluri esențiale( educatori, polițiști etc…)
  • Grupuri dezavantajate din punct de vedere social și economic 

În ceea ce privește strategia comună menționată mai sus, există deja îndrumări din

partea Comisiei Europene, dar în număr restrâns. Conform acestora, fiecare țară va trebui sa se asigure de posibilitatea livrării vaccinurilor și de disponibilitatea personalului calificat, care să dispună de echipamente de protecție adecvate.

De asemenea, țările vor putea decide propriile criterii de prioritizare. Totuși, fiecare țară trebuie să țină cont de două lucruri importante, anume protejarea persoanelor cu grad ridicat de vulnerabilitate și încetinirea, sau chiar oprirea, răspândirii bolii.

 



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Motivul pentru care mor pacienții din ATI. Doctorul Cristian Baicu spune adevărul

Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta

Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%

Primele declarații ale lui Beni! Ce a spus când a aflat de bărbatul misterios din viața Danei Roba

Românii primesc bani de la stat! Legea care prevede creșterea salarială a fost trimisă către promulgare

Elif Sönmez, care joacă rolul Maksude în producția Aziz, momente de senzație alături de colegii săi de platou! Iată cum au fost surprinși în culise

Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies