Un cutremur puternic se poate produce oricând în Vrancea. În cât timp ajunge la Bucureşti


Un cutremur puternic se poate produce oricând în Vrancea. În cât timp ajunge la Bucureşti

Un cutremur puternic se poate produce oricând în Vrancea, dar acesta nu poate fi anticipat cu certitudine, spune directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia. Cutremurele mari au o ritmicitate de 100 de ani iar acesta este principalul argument statistic care duce la ideea unui seism major în viitor, susţin specialiştii. Există deja un sistem de alarmare a obiectivelor de risc şi a autorităţilor guvernamentale, cu scopul de a limita efectele dezastrelor prin întreruperea automată a centralei nucleare de la Cernavodă, a gazelor naturale şi alimentării cu apă sau electricitate, susţine inginerul Ioan Verdeş, directorul instituţiei.

Nimeni nu poate însă şti momentul exact când va avea loc marele cutremur, susţine directorul Observatorului Seismologic de la Vrîncioaia, inginerul Ioan Verdeş.

„Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Observatorul Seismologic este primul care înregistrează producerea unui cutremur în zona seismică Vrancea. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare.

A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802. Odată cu monitorizarea seismică a zonei, încercăm, prin studierea unor factori precursori ai unui cutremur, infrasunete, încărcarea electrostatică a atmosferei, emisia de radon etc, să creăm o bază de date care să fie ca o amprentă de avertizare pusă pe un cutremur, înainte, în timpul şi post eveniment.

Urmaşii noştri probabil îşi vor da seama când va urma o mişcare tectonică.

Dar până acum nu avem baza de date necesară. Am început târziu, din cauza imposibilităţii achiziţionării unor echipamente performante. Probabil în viitor vom dispune şi de alte tehnologii avansate. Vor fi alte opţiuni”, a declarat, pentru Agerpres, Ioan Verdeş.

citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 


Abonează-te pe

Citește și:

"Am căzut în capcana unei colege de serviciu" Coşmarul trăit de o tânară care a decis să pună totul într-o scrisoare

Previziuni șocante! Ce vor păți, în curând, Prințul Harry și Meghan Markle

Dieta minune dezvăluită de Andreea Bănică. Vedeta a slăbit cu ajutorul ei după a doua naştere şi e uşor de ţinut

Revenirea lui Giani Kirita si a lui Ionut Sugacevschi la “Exatlon”, asteptata de peste un milion si jumatate de romani. Exatlon, cea mai urmarita emisiune sportiva; in aceasta...

Detalii cutremuratoare in cazul lui Giuseppe Bogdan, presupusul medic, retinut pentru a doua oara pentru acuzatii de viol, duminica aceasta, la “Asta-i Romania!”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle

Carmen Harra, previziuni sumbre pentru următorii 13 ani: „E sfârşitul lumii!”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri