Un cutremur puternic se poate produce oricând în Vrancea. În cât timp ajunge la Bucureşti


Un cutremur puternic se poate produce oricând în Vrancea, dar acesta nu poate fi anticipat cu certitudine, spune directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia. Cutremurele mari au o ritmicitate de 100 de ani iar acesta este principalul argument statistic care duce la ideea unui seism major în viitor, susţin specialiştii. Există deja un sistem de alarmare a obiectivelor de risc şi a autorităţilor guvernamentale, cu scopul de a limita efectele dezastrelor prin întreruperea automată a centralei nucleare de la Cernavodă, a gazelor naturale şi alimentării cu apă sau electricitate, susţine inginerul Ioan Verdeş, directorul instituţiei.

Nimeni nu poate însă şti momentul exact când va avea loc marele cutremur, susţine directorul Observatorului Seismologic de la Vrîncioaia, inginerul Ioan Verdeş.

„Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Observatorul Seismologic este primul care înregistrează producerea unui cutremur în zona seismică Vrancea. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare.

A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802. Odată cu monitorizarea seismică a zonei, încercăm, prin studierea unor factori precursori ai unui cutremur, infrasunete, încărcarea electrostatică a atmosferei, emisia de radon etc, să creăm o bază de date care să fie ca o amprentă de avertizare pusă pe un cutremur, înainte, în timpul şi post eveniment.

Urmaşii noştri probabil îşi vor da seama când va urma o mişcare tectonică. Dar până acum nu avem baza de date necesară. Am început târziu, din cauza imposibilităţii achiziţionării unor echipamente performante. Probabil în viitor vom dispune şi de alte tehnologii avansate. Vor fi alte opţiuni”, a declarat, pentru Agerpres, Ioan Verdeş.

citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Beauty

Make-up artistul Mihaela Rotaru îţi arată cât te schimbă un machiaj monocrom! Este trend-ul momentului!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri