Traditii De Craciun In Maramures. Ce frumos, s-au pastrat de sute de ani


Traditii de Craciun in Maramures. Maramuresul inca mai pastreaza vii unele din traditiile si obiceiurile care se practica de Craciun. Pe langa celebrul obicei al colindatului, umblatul cu Viflaimul sau cu steaua, inca mai exista traditii de Craciun in Maramures.

Maramuresul inglobeaza toata viata rurala, obiceiurile si modul de viata al taranului roman. Orice trecator, musafir sau turist  are oportunitatea de a face un pas inapoi in timp si de afi martorul unei vieti simple.

Casele trebuie sa fie luminate si cu portile deschise.   In seara de Ajun, cetele de feciori incep sa umble la colindat, o data cu lasarea serii. Dupa ce s-au pregatit temeinic pentru aceasta zi, barbatii incep sa colinde pe la casele oamenilor. Vor intra doar acolo unde sunt bine primiti. De aceea, casele trebuie sa fie luminate si poarta deschisa, doar asa vor sti colindatorii unde sa intre. Traditia spune ca nu trebuie sa existe casa necolindata. E rusine ca barbatii sa nu-ti calce pragul casei. Colindul tine pana a doua zi, cand toate cetele de feciori se intalnesc la biserica.

 

Citeste mai multe aici.


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol


Vedete

Motivul pentru care Elena Ionescu nu a vorbit despre fiul ei la Survivor România! ”Simțeam că de câte ori... ” EXCLUSIV

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri