Rusaliile 2023. Ce le este interzis femeilor să facă de Rusalii

rusalii 2023

Rusaliile au loc, în acest an, pe data de 4 iunie. Însă știați ce le este interzis femeilor să facă pe 4 iunie?

Aflați din rândurile următoare când pică sărbătoarea Rusaliilor în acest an. În plus, descoperiți și ce le este interzis femeilor să facă de Rusalii, dar si care sunt doar câteva dintre tradițiile și obiceiurile care trebuie respectate în această zi. 

 

Rusaliile 2023 

Rusaliile se află printre cele mai vechi sărbători creştine, alături de sărbătorile Pascale. În acest an, Rusaliile pică pe data de 4 iunie, mai exact, într-o zi de duminică, ca în fiecare an.

Se pare că atunci când vine vorba despre proveniența denumirii acestei sărbători, “Rusalii”, aceasta vine din latinescul “rosalia”.

Acest cuvânt simbolizează sărbătoarea trandafirilor, iar totodată au legătură și cu fetele împăratului Rusalim. Acestea erau cele despre care se spune că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, astfel încât, aceștia urmau să fie pedepsiți dacă nu le respectau. 

Conform credinţei populare, Rusaliile ar fi de fapt spiritele celor trecuți în neființă care refuză să se mai întoarcă în viața de apoi,  după ce au părăsit mormintele.

Astfel, aceștia încep să facă rele oamenilor, iar pentru a le îmbuna, oamenii le-au dat și anumite denumiri, printre care se află și: iele sau zâne. 

Citește și: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”- wowbiz.ro

Citește și: "Cum să te ameţească un om cu o prestanţă bine gândită?". Dorian Popa, atenționat de alte persoane înainte să ”bată palma” cu milionarul din Brașov. Cum l-a făcut Călin Donca să creadă că toate zvonurile sunt false- radioimpuls.ro

În plus, ținând cont de faptul că Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o continuă legătură, se pare că lunea de după duminică Rusaliilor este dedicată proslăvirii Sfintei Treimi, iar astfel, sărbătoarea Rusaliilor ține două zile. 

rusalii 2023 calendar ortodox

Rusaliile 2023

[Sursa foto: freepik]

 

Ce le este interzis femeilor să facă pe 4 iunie 

  • Când vine vorba despre tradițiile conform cărora, femeile sunt cele care nu trebuie să meargă la câmp. În caz contrar, se pare că ele le vor prinde și le vor pedepsi. 
  • De asemenea, femeile nu ar trebui să stea noaptea, în seara de rusalii, pe lângă izvoare, tocmai pentru că acolo se află spiritele rele, iar prin intermediul cântecelor specifice lor, reușesc să ia mințile oamenilor și să-i îmbolnăvească, aceștia intrând într-o transă care nu poate să fie înlăturată decât de puterea dansului călușarilor.  
  • Astfel, în cazul în care au trecut totuși, se pare că acest obicei al călușarilor de rusalii, are loc mai ales în localitățile Contești, Lisa, Năsturelu, Bragadiru și Zimnicea. Cei care sunt bolnavi și se află în transa ielelor, odată cu acest dans realizat, boala va fi îndepărtata. 
  • În plus, tot de  Rusalii, femeile nu ar trebui să intre în vie sau în alte locuri pustii, tot din cauza faptului că se pot întâlni cu spiritele rele. 

rusalii semnificatie

Rusaliile 2023

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Rusaliile 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

Citește și: Imagini în premieră cu vila reamenajată din Snagov a Anamariei Prodan! Rebecca este cea care s-a ocupat de design: „Am dărâmat tot”- kanald.ro

Citește și: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

 

Alte tradițiile și obiceiurile de Rusalii 2023 

  • În funcție de zona țării, se pare că de Rusalii, femeile sunt cele care trebuie să împartă oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea celor trecuți în neființă. De asemenea, tot femeile sunt cele care împart și farfurii. 
  • De Rusalii, obiceiul spune că femeile îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, ramuri care feresc gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor, dar și cele de nuc, plop sau stejar. Astfel, se pare că bolile și răul sunt alungate mai repede.  
  • Atunci când vine vorba despre cei care aduc aceste ramuri rugăm se pare că este vorba chiar de flăcăii satului, care le aduc din păduri. Ulterior, acestea se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane. În plus, se pare că ramurile de tei, soc sau mure, sfinţite de Rusalii, se mai folosesc și ca leacuri pentru tot restul anului, Deși, conform tradiţiei populare, doar până la Sânziene, aceste plante au puteri vindecătoare. 
  • În plus, în anumite zone ale țării, tot femeile fac descântece pentru a alunga ielele și ung uşile cu usturoi. Astfel, casa va fi păzită de rele şi ghinion pentru tot restul anului.

traditii de rusalii

Rusaliile 2023

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Rusaliile 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 4 iunie

 Citește și:

Rusaliile 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 4 iunie

Rusaliile 2023. De ce trebuie să își pună femeile leuștean, usturoi sau pelin în sân?

ego.ro Cea mai simplă metodă prin care scapi de praful din casă. Trucul viral care învinge mătura și aspiratorul

wowbiz.ro Ce a recunoscut Theo Rose despre fiul ei, după ce fanii au observat asta deja

radioimpuls.ro Alin Oprea, motivul real pentru care Tavi Colen nu a fost prezent la nunta sa cu Medana. Artistul a pus capăt speculațiilor: "Am considerat că e mai bine așa"

kanald2.ro „Există filmări” Răsturnare de situație în scandalul dintre Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu

kanald.ro Cum a slăbit celebra actriță Hande Ercel câte 5 kilograme pe săptămână! Ce a mâncat în fiecare zi

stirilekanald.ro UPDATE. FOTO/VIDEO. Explozie de proporții în Călimănești. 4 muncitori s-au stins din viață pe loc, după ce magistrala de gaz a sărit în aer. Autoritățile au deschis un dosar penal


Parteneri
Cookies