O rețetă ideală pentru o zi de weekend liniștită. Alege să îți uimești familia cu un desert pufos și de sezon!
Acest desert este specific sezonului rece, însă în special toamnei, având printre ingredientele principale dovleac, scorțișoară și blatul pufos care te face să nu te mai oprești din a gusta rulourile. De obicei, această rețetă se face fără dovleac, însă acesta este și elementul special care îl face să fie diferit și interesant. În plus, dacă ești fac gustului de dovleac, cu siguranță îți va plăcea și acest desert scos din cartea de povești și pus pe masa familiei.
Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2 ore (timp total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea desertului.
Ingrediente
Ingrediente pentru aluat
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- 120 ml de lapte cald
- 1 plic de drojdie uscată
- 2 linguri de zahăr
- 50 g de unt topit
- 1 ou
- 100 g de piure de dovleac
- 400 g de făină
- 1/2 linguriță de sare
Ingrediente pentru umplutura de scorțișoară
- 50 g de unt moale
- 100 g de zahăr brun
- 2 lingurițe de scorțișoară măcinată
Ingrediente pentru crema de brânză de servit
- 150 g de cremă de brânză, la temperatura camerei
- 60 g de unt moale
- 120 g de zahăr pudră
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 3 linguri de lapte
Mod de preparare desert
Mod de preparare aluat
- Într-un bol mic, amestecă laptele cald cu zahărul și drojdia. Lasă amestecul să stea 10 minute, până când drojdia formează spumă la suprafață, adică este activă.
- Într-un bol mare, adaugă amestecul de drojdie, untul topit, oul și piureul de dovleac.
- Pe o suprafață presărată cu făină, frământă aluatul aproximativ 10 minute, până când devine elastic.
Mod de preparare umplutură de scorțișoară și cremă de brânză pentru decor
- Într-un bol mic, combină zahărul brun și scorțișoara.
- Asigură-te că untul este moale, astfel încât să-l poți întinde cu ușurință pe aluat, acoperind toată suprafața.
- Într-un bol mediu, bate crema de brânză cu untul moale până devine cremoasă. Treptat, încorporează zahărul pudră și extractul de vanilie, continuând să mixezi până obții o cremă omogenă. Adaugă 3 linguri de lapte, puțin câte puțin, amestecând până când obții o consistență lichidă.
Coacerea, servirea și decorarea rulourilor
- După ce aluatul a crescut, scoate-l pe suprafața de lucru și întinde-l într-un dreptunghi. Aluatul ar trebui să aibă o grosime uniformă. Cu o spatulă sau cu mâna, întinde untul moale pe întreaga suprafață a aluatului. Presară uniform amestecul de zahăr brun și scorțișoară peste unt, asigurându-te că acoperă bine aluatul. Începe să rulezi aluatul strâns, păstrând presiunea constantă pentru a obține un rulou uniform. Sigilează marginea ruloului la final. Folosește un cuțit sau o ață de bucătărie pentru a tăia ruloul în 12 felii egale.
- Pune rulourile tăiate într-o tavă de copt, unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Lasă spațiu între rulouri, deoarece vor crește în timpul coacerii. Acoperă tava cu folie și lasă rulourile să dospească timp de 30 de minute într-un loc cald, până își dublează volumul.
- Între timp, preîncălzește cuptorul la 180°C. Introdu tava în cuptorul preîncălzit și coace rulourile timp de 25 de minute, până când devin aurii și pufoase.
- Toarnă crema de brânză lichidă, încă puțin caldă, peste rulourile de dovleac și scorțișoară, distribuind-o uniform. Poți adăuga un praf de scorțișoară deasupra. Rulourile sunt perfecte când sunt servite calde, dar sunt la fel de delicioase și la temperatura camerei. Poftă bună!
Îți recomandăm și rețeta de Tocăniță cu carne de vită și legume. Un gust tradițional, ca la mama acasă!, pentru cu siguranță îți va aduce aminte de gustul copilăriei. Acest amestec de legume și carne de vită te va face să mai vrei o porție! Pe lângă legumele de care vei avea nevoie, se adaugă și carne de vită, însă aceasta se poate înlocui dacă preferi carnea de porc sau pui.