Reteta de Pasca cu branza si stafide, ca la bunica acasa!

Reteta de Pasca cu branza si stafide, ca la bunica acasa!

Pasca este un produs care a devenit traditie in stransa legatura cu sarbatoarea Pastelui.

 

Maiaua
Dizolvam intr-un bol mic drojdia impreuna cu putin zahar si cu 2-3 linguri de lapte cald. Apoi acoperim cu cateva linguri de faina si lasam sa creasca, la caldura, timp de 15 minute, ragaz suficient cat sa creasca, sa ne dovedeasca ca e in stare sa duca in spate greutatea aluatului de care avem nevoie.
Intr-un bol mare punem faina cernuta, in mijlocul careia facem o adancitura in care adaugam, pe rand: drojdia, varful de sare, cele 5 oua destinate aluatului, untul topit si racit, laptele si zaharul.
Se amesteca pana la incorporare. Dupa ce amestecam bine si obtinem o compozitie omogenizata, ne mutam direct pe blatul de lucru pentru framantare. Nu de alta, dar avem nevoie de mai mult spatiu de desfasurare.
Framantare
Vom alterna framantarea propriu-zisa cu impaturirea aluatului, aducand colturile spre mijloc si apoi intorcandu-l pe partea cealalta si reluand procesul. Pregatiti-va sufleteste pentru aproximativ 20 de minute de framantat asiduu.
Dupa framantare punem aluatul intr-un vas, il acoperim cu un prosop curat de bucatarie si il lasam sa se odihneasca. Pret de o ora, zicem noi, cam cat sa-si dubleze volumul.
Un sfat: de preferat ca in bucatarie sa fie cald cat timp aluatul isi face somnul de frumusete.
Umplutura
Amestecam branza de vaci cu cele 3 oua, apoi adaugam zaharul si stafidele. Atat esentele de vanilie si rom cat si coaja de lamaie se adauga la final si asa desavarsim compozitia noastra parfumata. Important de retinut: cele 2 linguri de gris sunt menite sa inchege bine umplutura si sa nu ii permita “sa se taie”, cum mai spun bucataresele.
Pregatire pentru copt
Aluatul crescut il punem pe blatul de lucru si il impartim in 3 parti egale.
1. Dintr-o parte vom face baza pascai pe care o vom pune drept “fundatie” in tava rotunda si tapetata cu hartie de copt.
O punem deoparte in asteptare pana ne aratam maiestria in ale impletitului.
2. Din partea a doua vom prepara 2 snururi lungi, pe care le vom impleti ca in imaginile de mai jos si cu care vom decora marginea tavii noastre. Practic, aceste snururi impletite vin in ajutorul fundatiei noastre pentru a sustine umplutura si a o fixa mai bine.
Acesta este momentul in care vom aduga umplutura cu grija si o vom intinde in tava.
3. A treia si ultima bucata de aluat este pentru a face semnul crucii. Precum o rugaciune rostita in liniste de bucatareasa pentru desavarsirea acestui preparat traditional, in prag de sarbatoare.
Ungem pasca cu ou, la final si o bagam la cuptor pentru 45 de minute.
Sursa

Maiaua

Dizolvam intr-un bol mic drojdia impreuna cu putin zahar si cu 2-3 linguri de lapte cald. Apoi acoperim cu cateva linguri de faina si lasam sa creasca, la caldura, timp de 15 minute, ragaz suficient cat sa creasca, sa ne dovedeasca ca e in stare sa duca in spate greutatea aluatului de care avem nevoie.

Intr-un bol mare punem faina cernuta, in mijlocul careia facem o adancitura in care adaugam, pe rand: drojdia, varful de sare, cele 5 oua destinate aluatului, untul topit si racit, laptele si zaharul.

Se amesteca pana la incorporare. Dupa ce amestecam bine si obtinem o compozitie omogenizata, ne mutam direct pe blatul de lucru pentru framantare. Nu de alta, dar avem nevoie de mai mult spatiu de desfasurare.

Framantare

Vom alterna framantarea propriu-zisa cu impaturirea aluatului, aducand colturile spre mijloc si apoi intorcandu-l pe partea cealalta si reluand procesul. Pregatiti-va sufleteste pentru aproximativ 20 de minute de framantat asiduu.

Dupa framantare punem aluatul intr-un vas, il acoperim cu un prosop curat de bucatarie si il lasam sa se odihneasca. Pret de o ora, zicem noi, cam cat sa-si dubleze volumul.Un sfat: de preferat ca in bucatarie sa fie cald cat timp aluatul isi face somnul de frumusete.

Umplutura


Amestecam branza de vaci cu cele 3 oua, apoi adaugam zaharul si stafidele. Atat esentele de vanilie si rom cat si coaja de lamaie se adauga la final si asa desavarsim compozitia noastra parfumata. Important de retinut: cele 2 linguri de gris sunt menite sa inchege bine umplutura si sa nu ii permita “sa se taie”, cum mai spun bucataresele.

Pregatire pentru copt

Aluatul crescut il punem pe blatul de lucru si il impartim in 3 parti egale.

1. Dintr-o parte vom face baza pascai pe care o vom pune drept “fundatie” in tava rotunda si tapetata cu hartie de copt.O punem deoparte in asteptare pana ne aratam maiestria in ale impletitului.

2. Din partea a doua vom prepara 2 snururi lungi, pe care le vom impleti ca in imaginile de mai jos si cu care vom decora marginea tavii noastre. Practic, aceste snururi impletite vin in ajutorul fundatiei noastre pentru a sustine umplutura si a o fixa mai bine.

Acesta este momentul in care vom aduga umplutura cu grija si o vom intinde in tava.

3. A treia si ultima bucata de aluat este pentru a face semnul crucii. Precum o rugaciune rostita in liniste de bucatareasa pentru desavarsirea acestui preparat traditional, in prag de sarbatoare.

Ungem pasca cu ou, la final si o bagam la cuptor pentru 45 de minute.

Sursa

 

Citește și: Ce se întâmplă cu relația dintre Ahmed și Veronica: „Nu-mi place cum ești”. Aflați ce se va întâmpla între cei doi concurenți din „Casa iubirii”, în ediția de marți, 23 decembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Explozie pe Autostrada A1! Un camion plin cu GPL a sărit în aer după un accident cu un TIR. Imagini șocante- stirilekanald.ro



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Roxana Nemeș, mai fericită ca niciodată. Primul Crăciun al vedetei în rolul de mămică: „Îmi văd visul împlinit în fiecare zi.”

Ce trebuie să faci neapărat în 2025, în funcție de zodie! Mai ai doar câteva zile la dispoziție

Clipe cumplite pentru Loredana Groza, în prag de sărbători! Tatăl artistei se află în stare gravă la spital: „Tata…fă-te bine”

Mesajul lui Fuego în Ajun de Crăciun stârnește nostalgie printre internauți. CE A OBSERVAT îndrăgitul artist despre sărbători te va face să zâmbești și să suspini în același timp: "Fiecare are ceva de făcut, iar asta pune o lume întreagă în..."

Octavia Geamănu, lecția pe care a învățat-o și vrea să o dea mai departe. Ce a schimbat la ea în ultima perioadă și e foarte mândră de asta: “Gândul meu se îndreaptă către cei care mereu așteaptă.”

Veronica izbucnește în lacrimi după ce s-a întâlnit cu familia lui Ahmed. Ce a pățit concurenta „Casa iubrii”

Profesoară de 31 de ani, înjunghiată mortal de un elev din clasa a VIII-a! Un copil de numai 4 anișori a rămas acum orfan