Reteta ca la mama acasa! Cel mai pufos chec din lume

Reteta ca la mama acasa! Cel mai pufos chec din lume

Checul cu castane are aroma specifica, e foarte moale, adausul de mici bucatele de ciocolata nu eclipseaza gustul de castane. Reteta este prezentata ca la mama acasa.

Ingrediente:

250 de grame de piure de castane la pachet (nu din cel la borcan, care e mult mai umed)
150 de grame de unt cu 80% grasime
5 oua
180 de grame de faina
50 de grame zahar brut de trestie (optional, dar ajuta si la gust si la culoarea frumoasa)
180 de grame de zahar
1 lingurita extract de vanilie
3 grame de praf de copt (asta inseamna o lingurita rasa sau chiar mai putin)
1 praf de sare
40 de grame de ciocolata neagra taiata in bucatele (se poate inlocui cu nuci, eu cred ca cel mai nimerite ar fi bucatele de castane glasate, dar nu am avut de unde sa iau o asemenea avutie)
zahar pudra, ciocolata topita pentru finisat

Mod de preparare:

1.

Porniti cuptorul si setati-l la 180 de grade Celsius. Pregatiti o forma de chec (28x10x10 cm) pe care puteti s-o ungeti bine de tot cu unt si s-o tapetati cu faina sau sa folositi hartie de copt (varianta cu hartie de copt e mai rapida dar ungand forma cu unt si tapetand-o cu faina se va obtine o crusta cu gust foarte bun). Se cantaresc toate ingredientele.

2. Se separa 4 oua, galbenusurile deoparte, albusurile separat. Intr-un castron, se mixeaza piureul de castane, untul la temperatura camerei, 90 de grame de zahar, zaharul brun si extractul de vanilie. Se adauga pe rand galbenusurile, mixand energic dupa fiecare, la fel si oul intreg pastrat. Faina se amesteca cu praful de copt si ciocolata taiata bucatele si se adauga peste crema de unt si castane. Se omogenizeaza cu mixerul la viteza mica.


3. Separat, albusurile se bat spuma cu sarea si se adauga treptat cele 90 de grame de zahar ramase. Se bate spuma pana cand este ferma, lucioasa iar cristalele de zahar s-au dizolvat complet. Se incorporeaza 1/3 din albusuri in compozitia cu castane, pentru a o face mai supla. Se adauga si restul de albusuri care – foarte important! – se vor incorpora cu o spatula elastica, ridicand compozitia de pe fundul vasului catre suprafata, asa incat sa nu se piarda aerul acumulat de albusuri, care este principalul agent de crestere al acestui chec. In niciun caz nu se amesteca circular, se procedeaza cu multa blandete.

4. Aluatul se toarna in forma dinainte pregatita si se da la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, la o inaltime medie.

5. Checul se coace timp de 45 – 50 de minute, poate chiar mai mult. Evident, proba cea mai relevanta este cea cu scobitoarea: daca o scobitoare infipta in aluat iese inapoi curata, checul e copt. Va fi nevoie sa se supravegheze checul pe timpul coacerii si deindata ce s-a colorat la suprafata, sa se acopere cu o folie de aluminiu sau o bucata de hartie de copt umezita. Deasemenea, daca va stiti cuptorul ca arde in partea de jos, e bine sa protejati checul dubland grilajul metalic cu o tava (tava cuptorului).

Cand este gata, checul se scoate imediat din forma si se raceste pe un gratar, intorcandu-l de cateva de pe o parte pe cealalta si abia catre final asezandu-l in picioare (daca nu se va proceda astfel, sunt mari sanse sa se incruzeasca, in ciuda faptului ca a fost bine copt).

Dupa ce checul cu castane s-a racit complet, se decoreaza (optional) cu ciocolata topita, se pudreaza cu zahar si se poate felia si degusta.

Sursa

Citește și: Horoscopul pentru ziua de luni, 29 decembrie 2025: Semul zodiacal care se simte epuizat și are nevoie de o perioadă mai lungă de odihnă- kanald.ro

Citește și: Crimă șocantă de Crăciun! Un bărbat de 36 de ani, ucis într-un scandal cu peste 20 de persoane. Victima a fost lovită în zona capului de 4 persoane, inclusiv un minor de 14 ani, pe care nu îi cunoștea- stirilekanald.ro



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Ce semne ar fi prevestit tragedia care s-a întâmplat cu Ion Drăgan și ce au observat internauții în ultimele fotografii cu el, din preajma sărbătorilor: “Pământiu...prevestea infarct.”

Ce trebuie să faci neapărat în 2025, în funcție de zodie! Mai ai doar câteva zile la dispoziție

Boala cu care a fost diagnosticat Ion Drăgan. Artistul ar fi trecut prin mai multe operații dificile

Ultimul mesaj postat de Ion Drăgan înainte să moară. Ce a vrut să transmită, de fapt, artistul în ultima sa postare. CONFESIUNEA lasă fanii fără suflare

Cum arată Crăciunul pentru Mariana Moculescu și ce dorințe are pentru anul 2026: „Viața se poate schimba brusc.”

Mama Veronicăi intră în „Casa iubirii” să-l cunoască pe Ahmed! Aflați cum va reacționa concurenta în ediția de joi, 25 decembrie, difuzată de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

A murit cunoscutul om de afaceri gălățean, Corneliu Istrate