Pe ce dată se serbează Moșii de Vară 2022. Ce semnifică această sărbătoare


Moșii de Vară reprezintă o sărbătoare importantă în care se pomenesc cei trecuți în neființă. Însă știați pe ce dată pică în acest an?


In articol:

Aflați din rândurile următoare ce semnifică mai exact sărbătoarea Moșii de Vară, dar și pe ce dată va pica Sâmbăta Morților, în anul 2022. În plus, descoperiți și rugăciunea care se rostește cu sfințenie în această sărbătoare a Moșilor de Vară.

 

Ce semnifică sărbătoarea Moșii de Vară

Moșii de Vară, Moșii de Rusalii sau altfel spus, Sâmbăta morților, reprezintă sărbătoarea care este dedicată în special pomenirii celor care au trecut în neființă. În această zi, toate bisericile ortodoxe găzduiesc liturghii, care sunt adesea urmate de slujbe de pomenire a persoanelor care au trecut la cele veșnice.

Bineînțeles că așa cum se întâmplă și în cazul altor sărbători, și de Moșii de Vară  există nenumărate tradiții și superstiții pe care credincioșii le respectă cu sfințenie, pentru ca persoanele care nu se mai află printre noi să își găsească liniștea, iar cei rămași în viață să fie protejați de cele rele.

Pentru că toate lucrurile să fie orânduite exact așa cum trebuie, Biserica Ortodoxă a consacrat o zi liturgică pe săptămână (sâmbăta), pentru pomenirea generală a tuturor persoanelor care nu se mai află printre noi.

Pentru astfel de zile, precum este și sărbătoarea Moșilor de Vară, există cântări și rugăciuni special realizate pentru pomenirea corectă a celor care au trecut în neființă. 

Se spune chiar că la această sărbătoare a Moșilor de Vară, rudele care au trecut la viață veșnică, așteaptă să primească ofrande. În cazul în care familia acestora uită sau neglijează această datină, răposații se vor supăra.

pe ce data se serbeaza mosii de vara 2022

Citeste si: Cum păstrezi Lumina Sfântă de Paște pentru mai mult timp

 

Pe ce dată se serbează Moșii de Vară 2022

Moșii de Vară preced sărbătoarea Rusaliilor (Pogorârea Sfântului Duh), care are loc la 50 de zile de la Învierea Domnului. Aceasta este ziua în care se oficiază slujbe de pomenire, în toate lăcașurile de cult ortodoxe, pentru toate persoanele care au trecut la Domnul.

Cu această sărbătoarea a Pogorârii Duhului Sfânt (Rusaliile), se încheie ciclul Sărbătorilor Pascale. Prin urmare, Moșii de Vară se serbează în anul 2022, pe data de 11 iunie, cu fix o zi înainte de Sărbătoarea Rusaliilor.

Astfel, de Moșii de Vară  sunt pomeniți părinții, moșii și strămoșii noștri care au trecut în neființă și se rostesc rugăciuni și cântări. În această modalitate, aceștia se vor bucura de darurile Sfântului Duh, a cărui pogorâre are loc în duminica următoare, după Moșii de Vară.

ce semnifica sarbatoarea mosii de vara

Citeste si: Ce nu se poate mânca de Ziua Crucii

 

Rugăciune puternică în sărbătoarea Moșii de Vară

Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu.

Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta. Așa, Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-au văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposati, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă ruga Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință. Nu încetați a vă ruga, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătoșii să câștige iertare, săracii ajutorul, întristații mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înțelepciune, cei tulburați liniște, cei asupriți ocrotire, și toți împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste și închinăciune în veci. Amin!”.

rugaciune puternica in sarbatoarea mosii de vara

Citeste si: Izvorul Tămăduirii 2022. Când pică Izvorul Tămăduirii în acest an


Abonează-te pe

Citește și:

//Calendar Ortodox//IUNIE 2021

Monica Tatoiu, anunț tulburător despre moarte! Care este ultima ei dorință 😔

7 mai 2022. Ce înseamnă sărbătoarea "Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim"

5 Mai 2022. Cine a fost Sfânta Irina, femeia care şi-a închinat viaţa lui Hristos

Constantin și Elena 2022. Tradițiile și superstițiile de Sfinții Constantin și Elena

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei
Urina umană, folosită ca îngrășământ în diferite culturi! Care sunt rezultatele experimentului
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri