5 Mai 2022. Cine a fost Sfânta Irina, femeia care şi-a închinat viaţa lui Hristos


Pe data de 5 mai este sărbătorită Sfânta Mare Muceniță Irina. Însă știați că aceasta a fost cea care și-a închinat viața Domnului nostru Iisus Hristos?


In articol:

Aflați din rândurile următoare care este mai exact povestea Sfintei Mari Mucenițe Irina, dar și cum a ajuns aceasta să fie femeia care și-a închinat viața lui Hristos. În plus, descoperiți și în ce constă mai exact Acatistul acesteia.

 

Calendar Creştin Ortodox 5 Mai 2022

Sfânta Muceniţă Irina

Sfânta Mare Muceniță Irina era fiica regelui Maghedonului, pe nume Licinius. Aceasta purta numele de Penelope, pentru că tatăl său, Licinius era păgân. Aceasta s-a născut în cetatea Maghedon din Persia, în secolul al IV-lea.

Sfânta Mare Muceniță Irina era ținută izolată de către tatăl său, într-un turn înalt din palatul său, pentru că acesta nu își dorea ca fiica sa să fie în vreun mod sau altul, influențată de credința

creștină. Credință creștină care la acea vreme se răspândea foarte repede în Persia.

Pentru a o sluji exact așa cum se cuvine, Sfânta Mare Muceniță Irina era însoțită constant de către alte 13 fecioare frumoase. Aceasta a fost cea care și-a închinat viața lui Hristos și a refuzat absolut toate persoanele care au venit să o pețească. Din cauza faptului că nu a dorit să se lase de credința în Hristos, Sfânta Mare Muceniță Irina a fost chinuită și torturată.

ce sarbatoare este pe 5 mai 2022

Citeste si: 21 Mai 2022. Tradițiile și superstițiile de Sfinții Constantin și Elena

 

Povestea Sfintei Mari Mucenițe Irina

Sfânta Mare Mucenița Irina  a reușit să părăsească orașul, după toate chinurile și torturile pe care le-a suferit, însoțită de șase oameni. La ieșirea din respectivul oraș în care a trăit aceasta, a găsit un mormânt nou, care se află într-o peșteră.

Aceasta a pășit timidă, făcându-și semnul crucii, cerându-le celor care o însoțeau să o aștepte afară. La două zile distanță, în momentul în care fostul său profesor, Apellian s-a întors pentru a o căuta pe  Sfânta Mare Muceniță Irina, a găsit piatra mormântului răsturnată. Cu toate acestea, trupul acesteia nu se mai afla acolo.

Pe lângă această relatare, există și altele care afirmă faptul că Sfânta Mare Muceniță Irina ar fi adormit în pace, iar moaștele sale ar fi fost recuperate mai târziu de către credincioși, aducându-i cinstirea cuvenită. Iar o altă relatare spune că  Sfânta Mare Muceniță Irina  ar fi fost arsă pe rug la Tesalonic.

povestea sfintei mari mucenite irina

Citeste si: Cine este Emi de la Noaptea Târziu. „Într-un moment în care totul părea că se duce în jos și mi se înecau corăbiile, ea a apărut în viața mea”

 

Acatistul Sfintei Mari Muceniţe Irina

Troparul Sfintei Mari Muceniţe Irina, glasul al 4-lea:

„Mieluşeaua Ta, Iisuse, Irina, strigă cu mare glas: Pe Tine, Mirele meu, Te iubesc şi pe Tine căutându-Te, mă chinuiesc şi împreună mă răstignesc, şi împreună cu Tine mă îngrop cu botezul Tău; şi pătimesc pentru Tine, ca să împărăţesc întru Tine; şi mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără prihană, primeşte-mă pe mine, ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ţie. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuieşte sufletele noastre.”

Condacul 1

„Cu veselie duhovnicească să prăznuiască astăzi Biserica lui Hristos cea dreptmăritoare pe făclia cea mult luminoasă, pe Sfânta slăvita fecioară Irina, care, prin strălucirea faptelor şi a cuvintelor ei, multora s-a făcut lumină; pe care lăudând-o, cu evlavie aşa să-i strigăm: Bucură-te, Sfântă slăvită Mare Muceniţă Irina, preaînţeleaptă fecioară!”

Icosul 1

„Îngerilor asemănându-te cu curăţia şi cu râvna, apostoleşte te-ai nevoit pentru dragostea Mirelui tău, Hristos; multe necazuri şi osteneli ai răbdat şi cu dumnezeiescul dor după El ai murit; pentru care şi noi, smeriţii, cu evlavie pe tine te lăudăm aşa: Bucură-te, mlădiţă cerească din vlăstarul lui Hristos; Bucură-te, vlăstarule tânăr cu rod preafrumos; Bucură-te, sămânţă aleasă şi mult roditoare; Bucură-te, porumbiţă sfântă şi mult cuvântătoare; Bucură-te, a multor suflete rază de mântuire; Bucură-te, curată şi blândă mieluşea din turma lui Hristos; Bucură-te, că învăţăturile tale multora au fost de folos; Bucură-te, că prin strălucirea vieţii tale Hristos S-a proslăvit; Bucură-te, sămânţa cea bună cu rod însutit; Bucură-te, a nemuritoarelor bucurii veşnică moştenitoare; Bucură-te, a nevăzuţilor vrăjmaşi biruitoare; Bucură-te, rază mult luminoasă a tainicului Soare; Bucură-te, Sfântă slăvită Mare Muceniţă Irina, preaînţeleaptă fecioară!”

Condacul al 2-lea

„Văzând tatăl tău, împăratul Licinius, frumuseţea cu care înfloreai, ţi-a ridicat un turn şi acolo cu mare grijă ca pe un crin preafrumos te creştea. Dar tu, înţeleaptă fecioară, cunoscând acolo pe Ziditorul lumii, I-ai cântat laudă: Aliluia!”

Icosul al 2-lea

„Înţelegerea dumnezeiască a strălucit în inima ta, sfântă fecioară, când fericitul bătrân Apelian ţi-a tâlcuit taina celor trei păsări şi cu toată dorirea inimii te-ai supus proniei şi dumnezeieştii chemări; pentru care după cuviinţă te lăudăm: Bucură-te, crin preafrumos, peste care Duhul Sfânt S-a odihnit; Bucură-te, trandafirul cel preagingaş, care în mijlocul crinilor ai înflorit; Bucură-te, stea prealuminoasă, care Biserica lui Hristos ai luminat; Bucură-te, că pentru dragostea lui Hristos slava şi bogăţia cea muritoare ai defăimat; Bucură-te, că spre veşnica slavă şi bucurie cu mare sârguinţă ai alergat; Bucură-te, că din toată inima pe Mirele Hristos L-ai iubit; Bucură-te, că pentru dragostea Lui în mare sfinţenie ai vieţuit; Bucură-te, că pe Adevăratul Dumnezeu cu mare îndrăzneală L-ai propovăduit; Bucură-te, că pe mincinoşii dumnezei foarte i-ai batjocorit; Bucură-te, că sămânţa cea bună în lume o ai semănat; Bucură-te, că prin credinţă, nădejde şi dragoste, pe Hristos, Mirele tău, L-ai urmat; Bucură-te, că împreună cu fecioarele cele înţelepte în cămara nestricăciosului Mire ai intrat; Bucură-te, crin preafrumos peste care Duhul Sfânt S-a odihnit; Bucură-te, Sfântă slăvită Mare Muceniţă Irina, preaînţeleaptă fecioară!”

Condacul al 3-lea

„Puterea Ziditorului a toate din frumuseţea rânduielilor ai cunoscut-o, preaînţeleaptă fecioară, şi foarte minunându-te de înţelepciunea cea neajunsă de minte ai strigat: Aliluia!”

Icosul al 3-lea

„Având tu, fecioară, dascăl pe fericitul bătrân Apelian şi prin ale lui învăţături primind lumina, nu ai ascuns-o sub obroc, ci prin propovăduirea adevărului, pe mulţi de la slujirea de idoli i-ai chemat; pentru care te rugăm, primeşte această cântare: Bucură-te, că pronia Celui preaveşnic pe tine spre lumină te-a chemat; Bucură-te, că minunată chemare spre tine s-a arătat; Bucură-te, că trei păsări spre tine au venit; Bucură-te, că acele păsări taina vieţii tale au închipuit; Bucură-te, că şi corbul cel cu şarpele în cioc mâhnire şi ispită ţie îţi vestea; Bucură-te, că pe sufletul tău cel tare aceasta nu-l înspăimânta; Bucură-te, mireasă logodită cu veşnicul împărat; Bucură-te, că pentru dragostea Lui multe necazuri ai răbdat; Bucură-te, că prin a Lui putere şi dar pe corbul întunericului l-ai defăimat; Bucură-te, porumbiţă a lui Hristos care pe şarpe l-ai călcat; Bucură-te, Sfântă slăvită Mare Muceniţă Irina, preaînţeleaptă fecioară!”

Condacul al 4-lea

„Vifor de spaimă şi tulburare a cuprins inima împăratului Licinius, tatăl tău, când te-a auzit pe tine, fiica sa, defăimând pe mincinoşii săi dumnezei şi mărturisind cu mare îndrăzneală pe Hristos, adevăratul Dumnezeu, şi strigând: Aliluia!”

Icosul al 4-lea

„Auzit-ai în vedenia somnului pe îngerul Domnului, Irina numindu-te pe tine, în loc de Penelopi, şi ai primit cu bucurie schimbarea numelui tău, urmând voii Celui ce te-a chemat; pentru care şi noi îţi zicem aşa: Bucură-te, fecioară aleasă de Mirele-Cuvântul; Bucură-te, cea chemată spre nestricăcioasă nuntă; Bucură-te, că îngerul a fost trimis spre a ta chemare; Bucură-te, că şi numele tău ţi l-a schimbat, spre a multora mirare; Bucură-te, că, prin schimbarea numelui, lui Petru te-ai asemănat; Bucură-te, că Timotei preotul taina credinţei te-a învăţat; Bucură-te, că acest bătrân apostol pe tine te-a botezat; Bucură-te, că, prin sfătuirea dumnezeiescului Timotei, adâncul învăţăturilor tale s-a luminat; Bucură-te, că de la sfinţitul preot binecuvântare ai luat; Bucură-te, că după luminare ziua şi noaptea întru rugăciuni petreceai; Bucură-te, că pe Mirele Hristos Îl slavosloveai; Bucură-te, Sfântă slăvită Mare Muceniţă Irina, preaînţeleaptă fecioară!”

acatistul sfintei mari mucenite irina

Citeste si: Izvorul Tămăduirii 2022. Când pică Izvorul Tămăduirii în acest an


Abonează-te pe

Citește și:

Cine este soția lui Vladimir Drăghia. „Am întrebat-o dacă vrea să îmbătrânim împreună”

Andreea Bălan, planuri în imobiliare. Artista vrea să stea cu fetițele ei două luni pe an în Dubai

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

Constantin și Elena 2022. Tradițiile și superstițiile de Sfinții Constantin și Elena

Când pică Constantin și Elena în anul 2022. Ce reprezintă această sărbătoare pentru români

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei
Creșterea salariilor pentru români. “Odată cu creşterea preţului la chirii şi energie, alimente, foarte mulţi oameni îşi fac griji dacă vor putea să plătească facturile la finalul lunii.”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri