Cine a inventat absorbantele. Femeile din înalta societate foloseau absorbante făcute din bureți sau blănuri de animale


Sunt foarte puține informații despre viețile femeilor care au trăit în urmă cu sute de ani, mai ales în ceea ce privește modul în care se descurcau în acele perioade ale lunii. Istoria absorbantelor își are originile în antichitate, însă de atunci și până la produsele de igienă moderne este o cale lungă.


In articol:

Foarte puține date înscrise în istorie ne duc cu gândul la existența absorbantelor sau la cum se descurcau femeile în perioadele delicate ale lunii, însă un lucru este cert- primele produse de igienă feminină au fost folosite încă din Grecia Antică.

Citeste si: Cum au fost descoperiți CARTOFII PRĂJIȚI. Termenul englez „french fries” (cartofi francezi) provine de la soldați

Cine a inventat absorbantele

Cine a inventat absorbantele

[Sursa foto: Unsplash]

Grecia Antică

Scrierile lui Hipocrate amintesc faptul că femeile din Grecia Antică descoperiseră tamponul intern. Așadar, acestea se protejau cu ajutorul unor mici bucăți de lemn în formă de cilindru, înfășurate în diferite tipuri de țesături.

Se mai spune că improvizau absorbantul pe care îl știm noi astăzi cu ajutorul bucăților moi de papirus.

Unii istorici au dedus faptul că femeile nu s-ar fi protejat deloc în acele perioade și că îți petreceau zilele în care se aflau la menstruație stând pur și simplu pe suprafețe absorbante: Domnul  meu, să nu te superi dacă nu mă pot scula înaintea ta; căci mi-a venit rânduiala femeilor.”

(Facerea, 31:35).

Evul Mediu

În perioada Evului Mediu, femeile se protejau cu ajutorul unor cârpe pe care le spălau și le refoloseau ori de câte ori aveau nevoie. Cele din înalta societate foloseau absorbante improvizate din frunze, piei, bureți, blănuri de animale sau cârpe moi.

Se crede că primele absorbante de unică folosință au fost create de asistentele medicale ce încercau să stopeze sângerarea excesivă, în special pe câmpul de luptă.

Citeste si: Cum a luat naștere PÂINEA. „A fost scânteia evoluționară care a dus la dezvoltarea unor entități statale și politice mari”

Cine a inventat absorbantele

Cine a inventat absorbantele

[Sursa foto: Unsplash]

Istoria absorbantelor. Primul produs de igienă de unică folosință

La începutul anilor 1890, în Statele Unite, compania Johnson&Johnson a dezvoltat propria versiune de absorbante, cunoscută sub numele de „Lister’s Towel: Sanitary Towel’s for Ladies”. Oricum ar fi, acestea nu erau deloc confortabile. Fabricate dintr-un material absorbant, asemănător cu vata pe care o știm și acoperite cu un strat textil moale, acestea erau legate de o centură care se prindea în jurul taliei, pe sub haine.

Deși se găseau în magazine, prețul nu erau întocmai convenabil, iar femeile au continuat să utilizeze vechile metode până la mijlocul secolului trecut.

În anii ’80 a fost adăugată o bucată de plastic adezivă, ceea ce oferit femeilor un sentiment de siguranță, iar vânzările în materie de absorbante au crescut considerabil.

La vremea respectivă, absorbantele erau foarte groase și nu ofereau aceeași protecție ca cele din zilele noastre, însă de-a lungul timpului s-au mai adăugat straturi impermeabile, aripioarele adezive și materiale cu putere mai mare de absorbție.

Cupa menstruală, de exemplu, apropiată de varianta pe care o știm astăzi, a fost inventată de actrița americană Leona Chalmers, care a propus o cupă menstruală fabricată din latex, în vederea durabilității.

Citeste si: Cine a inventat sarmalele. „Sarmaua reprezintă poate cel mai clar exemplu despre cum istoria, comerţul, cultura şi gastronomia sunt legate unele de altele”

Cine a inventat absorbantele

Cine a inventat absorbantele

[Sursa foto: Unsplash]

Absorbantele în România

De multe ori poate te-ai aflat în fața raftului cu absorbante și nu te-ai putut decide de care să îți cumperi, mai ales că sunt zeci de tipuri de asfel de produse. Cu toate acestea, te-ai gândit vreodată cum se descurcau mamele sau bunicile noastre? Ei bine, istoria produselor de igienă feminină în România aproape că nu există.

Până în 1990, româncele s-au mulțumit cu faimoasa vată și nu pentru că nu își permiteau altceva, ci pentru că nu se găseau astfel de produse în magazine. Vata a apărut la noi în țara undeva prin anii 1960, iar până atunci femeile au folosit cârpe, materiale textile vechi și tot felul de astfel de improvizații nesigure.

Știai că...femeile cheltuiesc peste 2 milioane de dolari pe an pentru produsele de îngrijire feminină? De-a lungul vieții, o femeie folosește aproximativ 17000 de tampoane.


Abonează-te pe

Citește și:

Cine a inventat ciocolata. "La început, oamenii nu au fost prea încântați de apariția ei"

Coolio, artistul cunoscut pentru piesa Gangsta's Paradise s-a stins din viață la 59 de ani. A fost găsit inconștient, în baie

Gabriela Cristea l-a prins pe Tavi Clonda cu fosta în parcare la mall : 'Da, eram cu fosta în mașină și…'

Cum a luat naștere MATEMATICA. „Matematica este o limbă şi o ştiinţă”

Cum a luat naștere guma de mestecat. Prima aromă a fost cea de TUTTI FRUTTI

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Pentru tine
Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dumitru
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri