Cum a luat naștere MATEMATICA. „Matematica este o limbă şi o ştiinţă”

cine a inventat matematica
Cum a luat naștere MATEMATICA. „Matematica este o limbă şi o ştiinţă”

Deși în ziua de astăzi obișnuim să folosim matematica în fiecare zi, poate chiar fără să realizăm, nu toată lumea știe cine a inventat-o.

Aflați din rândurile următoarea cine a inventat mai exact matematica și care a fost parcursul ei încă din preistorie.

Istoria matematicii  se axează pe anumite trăsături clare ale spiritului matematic, mai exact, pe tendința continuă de simplificare și de abstractizare. Matematica cunoscută așa cum era în primele ere ale civilizațiilor, era legată strict de modalitățile în care era aplicată. Fie că vorbim despre comerț, gestiunea recoltelor, măsurarea suprafețelor sau predicția evenimentelor astronomice și de ritualurile religioase.

Astfel, s-a ajuns la împărțirea matematicii în ramuri ale cantității, structurii și spațiului.

Cine a inventat matematica

cine a inventat cu adevarat matematica

Citeste si: Cine a inventat calculatorul. Inventatorul a fost condamnat pentru indecență

 

Preistorie

Odată cu dezvoltarea relațiilor între oamenii din triburi, dar și a primelor sisteme de scriere, care constau în însemnările de pe pereții peșterilor, a apărut și noțiunea de „număr”, sub formă abstractă.

Iar după ce au început să se dezvolte și relațiile comerciale, și numărul a început să fie din ce în ce mai prezent în viața oamenilor, fiind astfel indispensabil. Tot în acea perioadă au apărut și operațiile precum adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea. Cea din urmă a creat ceva probleme în rândul oamenilor din timpul Renașterii. Aceștia numeau împărțirea, „metoda șahului”, fiind inspirată de anumite mișcări de pe tabla de șah.

Lucrul care dovedește în mod clar existența metodei de calcul pe acea vreme, este osul din Ishango, care a fost descoperit de către arheologul belgian Jean de Heinzelin de Braucourt în regiunea Ishango din  Republica Democrată Congo. Instrument ce datează din 20.000 î.e.n.

matematica wikipedia

Citeste si: Cine a inventat STILOUL? Inventatorul provenea dintr-o familie de boieri

 

Antichitate

Câteva dintre primele descoperiri care s-au făcut în matematică, țin de extragerea rădăcinii pătrate și cubice, rezolvarea unor ecuații polinomiale, trigonometrie, fracții, aritmetica numerelor naturale și multe altele. Toate acestea apărând prin perioada civilizațiilor akkadiene, babiloniene, egiptene, chineze și civilizațiile de pe valea Indului.

Documentele cele mai vechi care sunt direct legate de istoria matematicii sunt câteva papirusuri egiptene și un număr extrem de mare de cărămizi caldeene, toate având o vechime de peste 4000 de ani.

În aceste documente se poate observa clar nivelul ridicat al cunoașterii de pe vremea aceea a noțiunilor de aritmetică și geometrie. Acestea erau utilizate drept materiale didactice în școli. De cele mai multe ori se obișnuiau ca problemele să fie reținute pe de rost, fără alte explicații în plus.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

La începutul matematicii grecei antice, aceasta nu era atât de diferită de cea egipteană sau babiloniană. În ceea ce privește matematica și mai ales geometria din Grecia antică, aceasta era influențată într-o mare parte de nivelul cunoașterii din Egipt sau Mesopotamia. Însă odată cu începutul secolului al 7-lea i. Hr., grecii au început să cerceteze în mod sistematic metodele de rezolvare a problemelor, fiind nemulțumiți cu aspectul practic-utilitarist al noțiunilor matematice.

Definițiile precise ale noțiunilor, dar și a metodei locurilor geometrice erau puse în prim-plan în școala filosofică a lui Platon. Astfel, s-a ajuns și la accentuarea importanței față de construcțiile geometrice. La scurt timp, în secolul al III-lea i. Hr., elementele lui Euclid (matematician grec) aveau să rezume și să sistematizeze cunoștințele matematice care existau până atunci ale Greciei antice. Acest lucru se întâmpla datorită aplicării consecvente a procedurilor logice scoase în evidență de către Aristotel (filosof al Greciei Antice), prin intermediul căreia s-a creat un sistem deductiv.

aristotel

Citeste si: Cine a inventat BECUL. Inventatorul vindea ziare și dulciuri într-un tren din SUA

 

Evul Mediu

În ceea ce privește civilizația islamică, a ales conservarea moștenirii grecești și reunirea ei cu toate descoperirile din China și India, mai ales că aceștia dețineau sisteme de numerație. În acest timp se dezvoltă enorm de mult și funcțiile trigonometrice și aritmetice și sunt inventate și combinatorica, analiza numerică și algebra liniară. În acest timp, matematicienii europeni au preluat și ei și au dezvoltat lucrările despre trigonometrie ale lui Regiomontanus din țările Islamului. Lucrări ce s-au bazat pe studiul asupra operelor lui Al-Battani și Al-Tuși.

În ceea ce privește Europa medievală, la începutul Evului Mediu, oamenii obișnuiau să se limiteze la un nivel minim de cunoaștere al simplelor operații cu numere întregi, fracții și măsurarea figurilor simple geometrice. Pe de o parte, învățământul la un nivel mai avansat era organizat numai într-un cenaclu în jurul unui prinț care asigura întreținerea oamenilor cultivați. Deja în secolul al IV-lea existau universități în Bizanț în care se studiau aritmetica, geometria și alte materii. Odată cu apariția tiparului a fost scrisă și prima carte de aritmetică, însă anonimă.

teorema lui pitagora

Citeste si: Cine a inventat TELEFONUL. Invenția a fost prezentată în anul 1876

 

Renașterea

Înainte de perioada Renașterii, matematica avea doar un statut de simplă disciplină auxiliară, nefiind profesori care să predea doar matematica. Însă în timpul acestei perioade, în Europa începe să fie din ce în ce mai aprofundată cercetarea matematicii. În urma lucrărilor lui  François Viète și René Descartes, s-a dezvoltat treptat calculul algebric. Calculul infinitezimal a fost inventat independent, de către Newton, Arhimede și Leibniz. Însă lucrurile nu se opresc aici, în secolul al XVIII-lea, dar și în al XIX-lea, matematica are parte de o nouă perioadă de dezvoltare, atunci când  Évariste Galois  a introdus conceptul de grupuri, iar  Richard Dedekind, a introdus conceptul de inele. Toate acestea legate de studiul sistematic al structurilor algebrice.

Citește și: Armin Nicoară și Claudia Puican au plecat din România. Unde s-au dus cei doi artiști: "Fiecare colț ascunde un sărut"- kanald.ro

Citește și: EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România- stirilekanald.ro

arhimede

Citeste si: CITEȘTE: Ce nu știai despre UCRAINA

 

Epoca modernă și contemporană

Teoria axiomatică asupra căutării fundamentelor matematicii a fost dezvoltată de către  David Hilbert și Georg Cantor  în secolul XIX-lea. Teorie ce va duce în secolul XX-lea la definirea matematicii cu ajutorul logicii acesteia. Tot acest secol a făcut simțită prezența și în ceea ce privește specializarea domeniului matematicii, atunci când au apărut și teoria spectrală, topologiile algebrice sau geometria algebrică

matematica moderna

Citate despre matematică

„Matematica este ştiinţa care trage concluzii necesare.” Benjamin Peirce

„Multă lume greşeşte la adunare, dar matematica rămâne matematică.” Istrate Micescu

„Matematica este muzica raţiunii.” James Sylvester

„Matematica este o limbă şi o ştiinţă.” Lucian Blaga

„Muzica e matematică, dar matematica nu poate calcula muzica.” Tiziano Terzani

 

Citeste si: DESCOPERĂ: Trucuri psihologice ca să-ți schimbi obiceiurile alimentare greșite și să adopți o dietă sănătoasă



Citește și:

Aveţi pulsul mare? Ce dietă trebuie să urmaţi

Cine a inventat stiloul. Inventatorul provenea dintr-o familie de boieri

Imagini BOMBĂ cu Delia topless! Ipostaze incendiare, pozele pe care le-ar vrea șterse

Cum se simte Bianca Comănici după ce a ieșit din operație: „Ai vrea să dai timpul înapoi”

"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să soluționeze problema

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Sebastian a izbucnit în lacrimi! „Mă simt rău! Vreau să ies!” Cum a reacționat tânărul după disputa aprigă cu Robi, în Casa iubirii! Iată ce i-a spus Roberta

Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news


Cookies