Cine a inventat calculatorul. Inventatorul a fost condamnat pentru indecență

Cine a inventat calculatorul
Cine a inventat calculatorul

De-a lungul istoriei au existat mai multe tipuri de calculatoare, unele care datează chiar și din anul 1800, însă cel pe care îl știm astăzi are un singur inventator.

Evitând datele tehnice, prima mașină de calcul a fost creată de Charles Babbage, un matematician și mecanic englez, în anul 1822. Inițial, acesta nu avea ca scop să inventeze calculatorul pe care îl știm noi astăzi, ci să creeze mașina perfectă de calcul pentru problemele de matematică. Babbage a început să-și proiecteze „Mașina analitică” în 1837, dar nu a reușit să finalizeze proiectul până la moartea sa, din cauza limitărilor tehnologice ale vremii.

Așadar, invenția calculatoarelor electronice care ne sunt familiare astăzi a fost realizată de informaticianul, matematicianul și criptanalistul britanic Alan Mathison Turing.

Citeste si: Cine a inventat STILOUL? Inventatorul provenea dintr-o familie de boieri

Cine a inventat calculatorul
Cine a inventat calculatorul[Sursa foto: Unsplash]

Cine a fost Alan Turing

Născut la 23 iunie 1912 în Regatul Unit al Marii Britanii, Alan Turing a fost încă de mic pasionat de matematică și științe, deși la școală nu i s-a oferit ocazia de a exploata în adevăratul sens al cuvântului aceste două

mari domenii. Chiar și așa, acesta a dat dovadă de abilități remarcabile în domeniile care îl pasionau.

Ulterior, Alan Turing a studiat la King s College, Cambridge, unde a dobândit mari onoruri în matematică. Din septembrie 1936 și până în 1938, Turing a urmat studiile la Universitatea Princeton.

Citeste si: Cine a inventat TELEFONUL. Invenția a fost prezentată în anul 1876

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Cine a inventat calculatorul
Cine a inventat calculatorul[Sursa foto: Pexels]

Cine a inventat calculatorul- Alan Turing

Alan Turing a început să exploreze posibilitățile de calcul când a participat la Colegiul King din Cambridge pentru diplomă de licență în matematică. La vremea respectivă, acesta a scris o lucrare luând în calcul numărul și aplicarea acestuia. Mașina Turing a fost primul aparat pe care se putea utiliza algoritmi pentru rezolvarea problemelor aritmetice. Pentru mulți experți, acesta a fost primul concept teoretic al unui calculator modern.

Între anii 1945 și 1947, el a inceput sa dezvolte motorul automat de calcul sau ACE (Automatic Computing Engine), afirmând că ar putea executa stocarea de programe, lucru pe care îl fac astăzi computerele noastre de fiecare dată când le pornim.

Citeste si: Cine a inventat BECUL. Inventatorul vindea ziare și dulciuri într-un tren din SUA

Cine a inventat calculatorul
Cine a inventat calculatorul[Sursa foto: Unsplash]

Alan Turing- Viață personală

În 1941, Alan Turing a cerut-o în căsătorie pe Joan Clarke, colega lui, însă logodna a durat foarte puțin timp. Ulterior, acesta și-a recunoscut homosexualitatea, Joan Clarke nefiind deloc surprinsă de acest lucru. Alan Turing nu s-a mai recăsătorit niciodată.

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

La vârsta de 39 de ani, Alan Turing a început o relație cu Arnold Murray, un șomer de 19 ani, fiind mai apoi condamnat din cauza orientării sale sexuale. La vremea respectivă, în 1952, homosexualitatea era considerată infracțiune în Regatul Unit, conform secțiunii 11 din Legea de Amendare a Codului Penal din 1885.

Alan Turing a avut de ales între ispășirea pedepsei în închisoare sau suspendarea acesteia, condiționată de un anumit tratament pentru reducerea libidoului.

El a acceptat cea de-a doua variantă, astfel că a urmat un tratament cu estrogen sintetic care l-a făcut impotent și i-a cauzat ginecomastie, mărirea în volum a sânilor.

După condamnarea din 1952, lui Alan Turing nu i s-a mai permis niciodată să intre în Statele Unite, dar putea vizita alte țări europene.

Alan Turing a murit la data de 8 iunie 1954, otrăvit cu cianură în propria lui casă. Există multe teorii în legătură cu decesul acestuia, mulți afirmând că de fapt ar fi fost subiectul unui crime. O anchetă de la vremea respectivă a stabilit că s-ar fi sinucis. Menajera care l-a găsit decedat a descoperit un măr mușcat pe jumătate lângă patul său, drept pentru care biografii Andrew Hodges și David Leavitt au interpretat că de fapt Turing ar fi jucat scena sa preferată din „ Albă ca Zăpada ”.

După viața lui Alan Turing a fost lansat, la 14 noiembrie 2014, și un film. Pelicula se numește „The Imitation Game” și descrie în detaliu tehnicile de decriptare folosite de către Alan Turing a codurilor Enigma.



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Curiozități despre VLADIMIR PUTIN

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Istoria castelul Bran și mitul contelui Dracula

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies