Istoria castelul BRAN și mitul contelui DRACULA


Află care este istoria castelului Bran și cum a luat naștere mitul contelui Dracula.


In articol:

Castelul Bran se situează în Pasul Bran-Rucăr, la aproximativ 30 de kilometri de Brașov, acolo unde se întâlnesc Munții Bucegi cu Masivul Piatra Craiului. 

Supranumit și Castelul lui Dracula, Castelul Bran reprezintă un punct important de interes pe harta României.

Istoria sa a început în anul 1377, printr-un act emis de regele Ungariei de atunci, Ludovic I de Anjou, în urma căruia s-a ridicat la Bran, o cetate de piatră.

Citeste si: Cine a fost Elisabeta Bathory, supranumită contesa Dracula. A torturat și ucis peste 600 de femei pentru tinerețe veșnică

Istoria Castelului Bran

În perioada 1419-1424, un alt rege ungar, Sigismund, aliatul domnitorului Țării Românești, Mircea cel Bătrân, devine proprietarul acestei cetăți.

În secolul al XV-lea, cetatea Bran trece în patrimoniul Transilvaniei, condusă de Iancu de Hunedoara. Având o poziție strategică pe drumul care unește Țara Românească cu Transilvania, în timp, cetatea s-a dezvoltat, devenind castel.

În acea perioadă, Iancu de Hunedoara l-a ajutat pe Vlad Țepeș (dupa ce acesta a pierdut tronul) să ajungă domnitorul Țării Românești, atribuind-i sarcina de a apăra trecătoarea spre Transilvania, locul unde se afla castelul.

În data de 1 decembrie 1920, castelul Bran îi este atribuit Reginei Maria, datorită contribuției acesteia la Marea Unire. Sub conducerea reginei, castelul este restaurat și cunoaște perioada sa de glorie, ca reședință regală.

Fiica Reginei Maria primește, prin testament, castelul, în anul 1938. Zece ani mai târziu, familia regală părăsește România și Castelul Bran intră în proprietatea statului român. În perioada comunismului, a funcționat ca muzeu de istorie, iar în anul 1987, a fost închis, fiind într-o stare avansată de degradare. După restaurare, se deschide în anul 1993.

Astăzi, Castelul Bran este în proprietatea lui Dominic de Habsburg, urmașul Principesei Ileana.

Citeste si: 12 locuri de vizitat în Brașov și în împrejurimi! Unde poți să faci fotografii spectaculoase cu panorama orașului

Vlad tepes si castelul bran

Castelul Bran

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Cine sunt cele mai diabolice femei din istorie. Au comis atrocități de o cruzime greu de imaginat

Mitul Contelui Dracula

Acest mit se bazează pe romanul scris de irlandezul Bram Stoker, intitulat „Dracula".

„Am citit că fiecare superstiție cunoscută din lume este adunată în potcoava Carpaților,  ca și cum ar fi centrul unui fel de vârtej imaginar; dacă da, șederea mea poate fi foarte interesantă", Dracula, Capitolul 1.                                                 

Vlad Țepeș a fost asociat cu Dracula, la baza acestui mit fiind credința populară în existența vampirilor, niște creaturi cu aripi catalogate ca forțe ale răului.

De fapt, Castelul Bran devine Castelul lui Dracula și este inclus de postul CNN într-un top al primelor zece castele medievale din lume, din punct de vedere al interesului manifestat pe plan internațional.

Vlad Țepeș este confundat cu personajul Dracula, în primul rând, datorită faptului că îi trăgea în țeapă pe cei care încălcau legea, dar și pentru faptul tatăl său (cavaler al Ordinului Dragonilor) era supranumit Dracul.

Castelul Bran și mitul contelui Dracula

Citeste si: VIDEO- Castelul Bran a fost redeschis iar pentru turiști după o lună

Lui Vlad Țepeș i s-a atribuit numele de Dracula, ca urmare a pedepselor sângeroase pe care le aplica. Acesta a decapitat cu sânge rece un reprezentant al sultanului, trimițându-i în dar capul acestuia.

Scriitorul Bram Stoker îl prezintă pe domnitor ca pe un vampir avid de sânge omenesc, care trăia într-un castel al groazei, bântuit  de fantome.

Personajul negativ Dracula a generat mii de legende, care au condus spre o sumedenie de producții cinematografice de mare succes.

„Gura, atât cât se putea vedea de sub mustaţa groasă, avea un aer crud şi dinţii – deosebit de albi şi de ascuţiţi – ieşeau peste buzele de o roşeaţă neobişnuită pentru un bărbat de vârsta lui. Urechile îi erau palide, cu vârfuri foarte ascuţite, bărbia largă şi puternică, obrajii traşi, dar fermi. Toată fiinţa lui emana o paloare extraordinară, aproape inumană .” (citat clasic din romanul „ Dracula” de  Bram Stoker, 1897)

Castelul Bran

[Sursa foto: unsplash]


Abonează-te pe

Citește și:

Povestea Castelului Peleş construit de Carol I. A fost primul castel electrificat din Europa

Celebra bucătăreasă Gina Bradea este internată la Institutul Oncologic din Cluj.Urmăritorii sunt îndemnați să se roage pentru ea

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

CITEȘTE: Cine a fost Elisabeta Bathory, supranumită contesa Dracula. A torturat și ucis peste 600 de femei pentru tinerețe veșnică

Vampirul care traieste in catacombele de sub Castelul Bran. Bathory bea sange de oameni si doarme in sicriu

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Larisa Udilă a vorbit despre intervenția cu implanturi mamare. „Nu îmi plac schimbările acelea în care nu mă mai recunosc”.
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri