Când pică Constantin și Elena în anul 2022. Ce reprezintă această sărbătoare pentru români


Constantin și Elena reprezintă cea mai importantă sărbătoare a lunii mai. Însă știați când pică mai exact, anul acesta?


In articol:

Aflați din rândurile următoare ce reprezintă mai exact sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena, dar și când pică această sărbătoare în anul 2022. În plus, descoperiți și doar câteva dintre obiceiurile acestei sărbători, de care multe persoane încă țin cont și în prezent.

 

Ce reprezintă sărbătoarea Constantin și Elena

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena reprezintă înainte de toate, cea mai importantă sărbătoare a lunii mai. Aceasta este cinstită de către toți creștinii ortodocși, cu mult interes și dedicare, fiind nenumărate persoane care poartă aceste nume sau derivate ale lor.

Același lucru este valabil și în cazul numeroaselor biserici care îi au ca ocrotitori de foarte mulți ani.

Această sărbătoare a Sfinților Constantin și Elena este cunoscută totodată și în popor, ca sărbătoarea care celebrează păsările de pădure. Aceasta a fost denumită Constantin Graur sau Constantinul Puilor, deoarece se spune că, în această zi sfântă, păsările de pădure își învață puii să zboare.

Prin intermediul istoriei Sfinților Constantin și Elena, ne este arătat izvorul luminii sufletești.

Aceasta din urmă este reprezentată de Crucea Sfântă a Mântuitorului, care ne îndeamnă să ținem cont de acest semn dumnezeiesc.

La Roma, în Piața San Giovanni în Lateran, a fost instalată la intrarea în capela papală, Scara Sfântă. Aceasta a fost instalată de către Sfântul Părinte Sixt al V-lea, fiind tradiția care respectă scara, drept cea pe care Mântuitorul a urcat la judecată, în palatul lui Pilat din Pont.

Această Scară Sfântă este alcătuită din 28 de trepte, pe care doar Sfânta Elena le-a adus pe fiecare în parte din Ierusalim, reconstituidu-le în Cetatea Eternă.

În semn de venerație adâncă a pelerinilor, aceștia obișnuiesc de secole încoace să o urce în genunchi, în această zi Sfântă, a Sfinților Constantin și Elena.

ce reprezinta sarbatoarea constantin si elena

Citeste si: Ce nu se poate mânca de Ziua Crucii

 

Când pică Constantin și Elena

În fiecare an, sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena pică pe data de 21 mai. Sfinți împărați, în timpul cărora creștinismul a devenit religie oficială în Imperiul Otoman.

Împăratul Constantin cel Mare a fost între anii 306 și 337, un împărat roman, care a reușit să devină conducătorul Imperiului Roman. Acest aspect a fost posibil după ce a reușit să îi învingă pe Maxentiu și Liciniu. Constantin cel Mare a fost împăratul roman care a dat Edictul de la Milano, astfel a devenit și creștinismul, religie legală în Imperiul Roman, alături de celelalte religii existente la acel moment.

Împărăteasa Elena a fost mama lui Constantin cel Mare. Aceasta a fost cea care s-a convertit la creștinism și a făcut un pelerinaj în Palestina, dar și în provinciile răsăritene. Tot Împărăteasa Elena a fost cea care a găsit moaștele Sfintei Cruci a lui Hristos, dar și rămășițele celor trei magi.

obiceiuri de constantin si elena

Citeste si: Când este Paștele Blajinilor în 2022 și ce se dă de pomană în această zi

 

Obiceiuri de Constantin și Elena

Atunci când vine vorba despre obiceiurile din popor, se spune că în ziua Sfinților Constantin și Elena nu trebuie să lucrăm la câmp, pentru ca păsările cerului să nu ajungă mai târziu să distrugă holde și struguri.

De asemenea, până în ziua de 21 mai, a Sfinților Constantin și Elena, atât porumbul, ovăzul, cât și meiul trebuie să fie semănate, deoarece se spune că absolut tot ce se va semăna după această zi sfântă, se va usca.

Tot în această zi sfântă, păstorii vor hotărî ce persoană le va deveni baci, care va fi locul în care vor așeza stânele, dar și care va fi persoana care le va păzi stânele pe timpul pășunatului. În schimb, ciobanii sunt cei care pe data de 21 mai, a Sfinților Constantin și Elena, vor aprinde un foc mare și vor sta în jurul lui. Se spune că prin fumul acestui foc, obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de toate relele, în momentul în care vor sta la stână.

Pentru a afla despre mult mai multe obiceiuri, dar și superstiții legate de această sărbătoare a Sfinților Împărați Constantin și Elena, vă invităm să citiți și informațiile aflate mai jos.

Citeste si: 21 Mai 2022. Tradițiile și superstițiile de Sfinții Constantin și Elena

traditii de constantin si elena

Citeste si: De câte ori a fost căsătorită Angelina Jolie. E una dintre cele mai dorite femei din lume


Abonează-te pe

Citește și:

Cum păstrezi Lumina Sfântă de Paște pentru mai mult timp

Brigitte l-a înșelat pe Florin Pastramă!? Cine este bărbatul care a intervenit între ei

Izvorul Tămăduirii 2022. Care este semnificația acestei sărbători a lunii mai

Ce nu ai voie să faci pe 21 mai 2022 de Constantin și Elena

Izvorul Tămăduirii 2022. Când pică Izvorul Tămăduirii în acest an

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
,,M-am confruntat cu o durere groaznică la nivelul abdomenului și bineînțeles al pancreasului” Cătălin Botezatu suferă de pancreatita acută şi a ajuns la spital
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri