NOTEAZĂ: Diversificarea mâncării pentru bebeluși de 6 luni

Diversificare mancare bebelusi 6 luni

Diversificare mancare bebelusi 6 luni, pas cu pas

Citește mai jos ce mănâncă un bebe de 6 luni și cum poți introduce pas cu pas alimentele în dieta bebelușului tău.

Până la vârsta de 6 luni, unui bebeluș îi este suficient laptele matern sau laptele formulă pentru a primi nutrienții necesari de care are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă. După această vârstă se introduc ușor și alte alimente în dieta bebelușului, iar fiecare părinte trebuie să țină cont de câteva reguli esențiale.

Specialiștii în puericultură recomandă introducerea unor alimente începând cu vârsta de șase luni.

Dacă se întâmplă diversificarea înainte de șase luni, bebelușii se pot confrunta cu afecțiuni ale funcțiilor digestive, mai ales că acestea nu sunt dezvoltate complet pentru a primi alte alimente în afara laptelui. În schimb, dacă se întârzie diversificarea, bebelușul poate avea carențe de nutrienți, deoarece are nevoie de mai multe surse în afară de lapte, care să îi asigure necesarul de vitamine, minerale și calorii.

Citeste si: CITEȘTE: Ce se pune în apa de mir a bebelușului

Pediatrii consideră că bebelușii învață să înghită mâncarea solidă începând cu vârsta de 6 luni. Atunci este momentul și când încep să își susțină capul, dar și să stea în șezut.

Tabel diversificare OMS
Tabel diversificare OMS, ce au voue sa manance bebelusii[Sursa foto: PixaBay]

Este foarte important ca bebelușul să îndeplinească aceste lucruri înainte ca să înceapă diversificarea. În plus, medicii nu recomandă întreruperea hrănirii cu laptele matern sau cu laptele formulă.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Este esențial ca bebelușul să își controleze capul, deoarece îl va ajuta să își mențină capul în timpul mestecării alimentelor introduse în alimentație.

Citeste si: Intrebari pe care sa ti le adresezi inainte de a face un copil

În cazul în care părinții observă că bebelușul pare că nu se satură și cere din ce în ce mai mult lapte, înseamnă că are nevoie și de alimentație solidă.

În plus, dacă după vârsta de patru luni i s-a triplat greutatea, atunci micuțul este pregătit pentru diversificare.

 

Tabel diversificare OMS

Diversificarea are o structură bine stabilită. Organizația Mondială a Sănătășii recomandă să se introducă treptat câte un aliment nou, sub formă de suc sau de piure subțire. Consistența este crescută încetul cu încetul, ca bebelușul să învețe cum să înghită.

Citește și: Vești bune pentru fanii lui Florin Piersic! Marele actor a anunțat când va reveni pe scenă: „Aștept cu nerăbdare ca să ne vedem”- kanald.ro

Citește și: "Te iubesc, îngerul meu". Mesajul cutremurător al mamei Ioanei Beatrice, tânăra ucisă de proprietarul magazinului în care muncea. Familia fetei se pregătește pentru procesul criminalului - stirilekanald.ro

Odată ce ai introdus un aliment nou, obişnuieşte-l progresiv pe bebeluș să mănânce. Începe cu o linguriţă, apoi 2 şi 3 linguriţe, până ajungi la cantitatea recomandată pentru vârsta bebeluşului. Nu se recomandă adăugarea zahărului și nici a sării atunci când se prepară mâncărurile pentru bebeluș. De asemenea, medicii recomandă evitarea sării până la vârsta de un an, deoarece bebelușii nu o pot procesa până la această vârstă.

Ce mananca un bebe de sase luni
Ce mananca un bebe de sase luni, alimente acceptate[Sursa foto: PixaBay]

După introducerea unui aliment nou, se lasă să treacă 3- 4 zile până la introducerea unui alt aliment. Astfel se poate observa dacă bebelușul este alergic la vreunul dintre alimente și se oprește imediat în cazul în care se observă un semn de alergie.

Ce mănâncă un bebe de șase luni

Primele alimente introduse în alimentația bebelușului sunt banană coaptă foarte bine sau preparată în cuptor, măr, avocado. De asemenea, se pot introduce dovlecel, păstârnac, cartof dulce, sub formă de piureuri moi. Cât despre cereale, se recomandă cereale speciale pentru bebeluși fără gluten, orez, mei, iar spre vârsta de 7 luni de pot adăuga și cereale cu gluten.

La 7- 8 luni, se pot introduce: mango, pere, caise, mere, piersici, prune, dovleac, kiwi fără semințe, struguri fără pieliță și sâmburi, fructe de pădure fără semințe, dar și suc de portocale diluat. Ca legume, la 7 -8 luni se pot introduce în alimentație următoarele alimente: sparanghel, morcovi, păstăi verzi, mazăre, cartofi albi, broccoli, germeni de grâu și spanac. Tot de la 7-8 luni bebelușii pot consuma și iaurt integral, brânză de vaci sau brânză calcică, precum și cereale mixte și biscuiți. Acum este momentul să fie integrată în diversificare și carnea. Poate fi carne de pui, carne de curcan sau pește slab, precum și gălbenul fiert tare.



Citește și:

Ce afecţiuni pot ascunde pleoapele umflate

Smoothie-ul verde pentru sanatatea creierului pe care ar trebui sa il bei zilnic

Imagini BOMBĂ cu Delia topless! Ipostaze incendiare, pozele pe care le-ar vrea șterse

Cum se simte Bianca Comănici după ce a ieșit din operație: „Ai vrea să dai timpul înapoi”

Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie? Medicii, noi detalii despre procesul de recuperare

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Robi o va pune la punct pe Roberta! „Mie nu-mi place modul tău de a aborda situațiile!” Aflați ce discuții aprige se vor isca din nou în Casa iubirii, sâmbătă, 18 mai, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news


Cookies