Moșii de vară 2023: Ce le este interzis femeilor să facă pe 3 iunie 2023!

Moșii de vară 2023: Ce le este interzis femeilor să facă pe 3 iunie 2023!

Află din rândurile următoare ce le este interzis femeilor să facă de Sâmbăta Morților. Descoperă ce alte tradiții și obiceiuri trebuie respectate.

Sâmbăta Morților sau Moșii de vară este una dintre sărbătorile semnificative pentru creștinii

ortodocși, având o însemnătate aparte în tradiția creștină.

Moșii de vară se prăznuiesc în sâmbăta dinainte de Rusalii, respectiv Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. Anul acesta, Sâmbăta Morților sau Moșii de vară vor avea loc în data de 3 iunie 2023.

Această sărbătoare are o însemnătate aparte și este ziua în care se pomenesc toți cei trecuți la cele veșnice, se dă de pomană pentru sufletele lor și se respectă o serie de tradiții și obiceiuri specifice poporului român.

Pe lângă sărbătoarea Moșilor de vară, în fiecare an există și Moșii de iarnă, o altă sărbătoare dedicată sufletelor celor adormiți. Atât Moșii de iarnă, cât și Moșii de vară poartă denumirea de Sâmbăta Morților și pică într-o zi de sâmbătă, care a fost aleasă de către Biserica Ortodoxă ca fiind ziua de pomenire a morților.

Cu ocazia acestor sărbători, Biserica Ortodoxă oficializează Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire a celor care au trecut la cele veșnice.

Credincioșii vin la biserică, unde împart diferite mâncăruri pentru sufletele celor adormiți, iar pe întreg parcursul zilei respectă anumite obiceiuri și tradiții specifice.

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Citește și: De ce se fac pomeni până la 7 ani. Ce trebuie să știe femeile despre această semnificație

Moșii de vară 2023

Moșii de vară 2023

[Sursa foto: shutterstock]

Nu se spală

De Sâmbăta Morților nu ai voie să bagi haine la spălat sau să speli de mână deoarece în popor se spune că dacă faci acest lucru, de fapt le dai celor adormiți de pomană lături.

Citește și: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”- wowbiz.ro

Citește și: "Cum să te ameţească un om cu o prestanţă bine gândită?". Dorian Popa, atenționat de alte persoane înainte să ”bată palma” cu milionarul din Brașov. Cum l-a făcut Călin Donca să creadă că toate zvonurile sunt false- radioimpuls.ro

Se împarte colivă și vin

De Moșii de Vară creștinii duc la biserică diverse alimente dintre care nu trebuie să lipsească coliva și vinul, acestea semnificând trupul și sângele celui decedat și având o puternică legătură cu Învierea Domnului. De asemenea, în unele locuri, pe lângă colaci și carne se mai obișnuiește să se dea de pomană și ceapă cu usturoi verde pentru ca grădina gospodarilor să rodească pe întreg parcursul anului.

Se împart vase

Moșii de vară 2023

[Sursa foto: shutterstock]

Pe lângă colivă, vin și alte alimente, de Sâmbăta Morților se împart și vase cu diferite bucate pentru cei adormiți. Vasele trebuie să fie înflorate, iar pe lângă ele femeile obișnuiesc să pună și câteva flori de cireș.

Se aprind lumânări la morminte

De Sâmbăta Morților este bine ca fiecare mormânt să aibă cel puțin o candelă aprinsă care are rolul de a-i aduce răposatului lumina veșnică.

Ce le este interzis femeilor să facă de Sâmbăta Morților

Moșii de vară 2023

[Sursa foto: freepik]

Sâmbăta Morților este o sărbătoare cu o însemnătate puternică, ce constituie pentru mulți credincioși un moment în care își îndreaptă atenția către Cer și se roagă pentru cei care nu mai sunt printre noi. Totodată, această sărbătoare este asociată și cu o serie de ritualuri care semnifică întoarcerea sufletelor celor decedați înapoi pe pământ.

Astfel, se spune că în această sâmbătă femeile nu trebuie să meargă seara la fântâni sau să treacă printr-o răscruce de drumuri, sau într-o zonă singuratică, deoarece se spune că pe acolo trec duhurile rele.

Citește și: Imagini în premieră cu vila reamenajată din Snagov a Anamariei Prodan! Rebecca este cea care s-a ocupat de design: „Am dărâmat tot”- kanald.ro

Citește și: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

Rugăciune pentru Sâmbăta Morților

Citește și: Ce se pune pe masă de Sâmbăta Morților 2023

Moșii de vară 2023

[Sursa foto: shutterstock]

Iată o rugăciune pe care este bine să o rostești în ziua Moșilor de Vară pentru sufletele celor adormiți:

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!''Citește și:

Ce se face cu lumânarea de la împărtășanie. Ce tradiții trebuie să respecte femeile

Ce este spovedania?

ego.ro Cea mai simplă metodă prin care scapi de praful din casă. Trucul viral care învinge mătura și aspiratorul

wowbiz.ro Ce a recunoscut Theo Rose despre fiul ei, după ce fanii au observat asta deja

radioimpuls.ro Alin Oprea, motivul real pentru care Tavi Colen nu a fost prezent la nunta sa cu Medana. Artistul a pus capăt speculațiilor: "Am considerat că e mai bine așa"

kanald2.ro „Există filmări” Răsturnare de situație în scandalul dintre Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu

kanald.ro Cum a slăbit celebra actriță Hande Ercel câte 5 kilograme pe săptămână! Ce a mâncat în fiecare zi

stirilekanald.ro UPDATE. FOTO/VIDEO. Explozie de proporții în Călimănești. 4 muncitori s-au stins din viață pe loc, după ce magistrala de gaz a sărit în aer. Autoritățile au deschis un dosar penal


Parteneri
Cookies