Moșii de vară 2023: Ce le este interzis femeilor să facă pe 3 iunie 2023!

Moșii de vară 2023: Ce le este interzis femeilor să facă pe 3 iunie 2023!
Moșii de vară 2023

Află din rândurile următoare ce le este interzis femeilor să facă de Sâmbăta Morților. Descoperă ce alte tradiții și obiceiuri trebuie respectate.

Sâmbăta Morților sau Moșii de vară este una dintre sărbătorile semnificative pentru creștinii ortodocși, având o însemnătate aparte în tradiția creștină.

Moșii de vară se prăznuiesc în sâmbăta dinainte de Rusalii, respectiv Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. Anul acesta, Sâmbăta Morților sau Moșii de vară vor avea loc în data de 3 iunie 2023.

Această sărbătoare are o însemnătate aparte și este ziua în care se pomenesc toți cei trecuți la cele veșnice, se dă de pomană pentru sufletele lor și se respectă o serie de tradiții și obiceiuri specifice poporului român.

Pe lângă sărbătoarea Moșilor de vară, în fiecare an există și Moșii de iarnă, o altă sărbătoare dedicată sufletelor celor adormiți. Atât Moșii de iarnă, cât și Moșii de vară poartă denumirea de Sâmbăta Morților și pică într-o zi de sâmbătă, care a fost aleasă de către Biserica Ortodoxă ca fiind ziua de pomenire a morților.

Cu ocazia acestor sărbători, Biserica Ortodoxă oficializează Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire a celor care au trecut la cele veșnice.

Credincioșii vin la biserică, unde împart diferite mâncăruri pentru sufletele celor adormiți, iar pe întreg parcursul zilei respectă anumite obiceiuri și tradiții specifice.

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Citește și: De ce se fac pomeni până la 7 ani. Ce trebuie să știe femeile despre această semnificație

Moșii de vară 2023
Moșii de vară 2023[Sursa foto: shutterstock]

Nu se spală

De Sâmbăta Morților nu ai voie să bagi haine la spălat sau să speli de mână deoarece în popor se spune că dacă faci acest lucru, de fapt le dai celor adormiți de pomană lături.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Se împarte colivă și vin

De Moșii de Vară creștinii duc la biserică diverse alimente dintre care nu trebuie să lipsească coliva și vinul, acestea semnificând trupul și sângele celui decedat și având o puternică legătură cu Învierea Domnului.

De asemenea, în unele locuri, pe lângă colaci și carne se mai obișnuiește să se dea de pomană și ceapă cu usturoi verde pentru ca grădina gospodarilor să rodească pe întreg parcursul anului.

Se împart vase

Moșii de vară 2023[Sursa foto: shutterstock]

Pe lângă colivă, vin și alte alimente, de Sâmbăta Morților se împart și vase cu diferite bucate pentru cei adormiți. Vasele trebuie să fie înflorate, iar pe lângă ele femeile obișnuiesc să pună și câteva flori de cireș.

Se aprind lumânări la morminte

De Sâmbăta Morților este bine ca fiecare mormânt să aibă cel puțin o candelă aprinsă care are rolul de a-i aduce răposatului lumina veșnică.

Ce le este interzis femeilor să facă de Sâmbăta Morților

Moșii de vară 2023[Sursa foto: freepik]

Sâmbăta Morților este o sărbătoare cu o însemnătate puternică, ce constituie pentru mulți credincioși un moment în care își îndreaptă atenția către Cer și se roagă pentru cei care nu mai sunt printre noi.

Totodată, această sărbătoare este asociată și cu o serie de ritualuri care semnifică întoarcerea sufletelor celor decedați înapoi pe pământ.

Astfel, se spune că în această sâmbătă femeile nu trebuie să meargă seara la fântâni sau să treacă printr-o răscruce de drumuri, sau într-o zonă singuratică, deoarece se spune că pe acolo trec duhurile rele.

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

Rugăciune pentru Sâmbăta Morților

Citește și: Ce se pune pe masă de Sâmbăta Morților 2023

Moșii de vară 2023[Sursa foto: shutterstock]

Iată o rugăciune pe care este bine să o rostești în ziua Moșilor de Vară pentru sufletele celor adormiți:

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!''



Citește și:

Expunerea la soare, măsuri de siguranţă

Ce este spovedania?

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Sfatul zilei din 31 iulie 2024. O zodie se îndrăgostește de o persoană neașteptată!

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies