Medicul Vasi Radulescu demonteaza "mitul mierii de Manuka"


Medicul Vasi Radulescu demonteaza

Medicul Vasi Radulescu demonteaza „mitul mierii de Manuka“, intr-un text publicat pe site-ul leapsadesanatate.ro. Cardiologul este de parere ca mierea de Manuka a devenit un produs cu proprietati extraordinare deoarece se bucura de marketing, este „frumos imbracata intr-o poveste“, iar „numeroase vedete ii fac reclama, sustinand ca trateaza ranile, inflamatiile din gat, indigestia si racelile“.

In realitate, medicul sustine ca mierea, inclusiv cea de Manuka, nu detine nicio proprietate miraculoasa.

„Nu va vindeca boli cronice, nu va trata cancerul, nu ne va ajuta in slabit. Trebuie consumata cu moderatie, tinandu-se cont de faptul ca, indiferent ca e obtinuta din flori si procedeul este natural, contine aceleasi tipuri de zaharuri ca, de exemplu, zaharul obisnuit. Mierea de Manuka, oricat de promovata ar fi, nu are avantaje reale in fata mierii obisnuite. Costa mult mai mult, fara nicio justificare cu studii clinice care sa-i probeze proprietatile“, scrie Vasi Radulescu, potrivit adevarul.ro.  
 

Mierea de Manuka provine din Noua Zeelanda si este facuta de catre albinele care culeg nectarul florilor arborelui manuka.  

Medicul Radulescu subliniaza insa ca exista si ingrediente active care pot intr-adevar avea actiune antimicrobiana, precum peroxidul de hidrogen (prezent in toate tipurile de miere) sau metilglioxalul (prezent in mierea de Manuka).  

„Aplicarea de miere pe o rana tegumentara este total nejustificata, insa, poate fi indreptatita atunci cand exista un protocol medical strict in acest sens, el implicand ingrijirea atenta a plagii, cu norme de asepsie si antisepsie, aplicarea de bandaj steril, administrarea la nevoie a antibioticelor locale

sau sistemice. Este important de stiut faptul ca aplicarea oricarui tip de miere cu impuritati poate accelera o infectie. Pentru inflamatii la nivelul mucoaselor bucale sau gatului, indigestie, raceli nu exista studii medicale semnificative care sa arate vreun beneficiu real“, a mai explicat cardiologul.    

Totusi, conform unui studiu, mierea a fost utilizata, in special, in cazurile de infectii cu bacterii multirezistente la antibiotice, conditia fiind ca mierea sa fie medicinala, filtrata dupa norme stricte.  

 

Medicul Vasi Radulescu atrage atentia si asupra consumului de miere, indemnand la moderatie: „Riscurile de generare a bolilor clasice sunt acelasi (obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare si cerebrale), indiferent ca mancam multa miere sau mult zahar“.


Abonează-te pe

Citește și:

Dieta lui Cori Grămescu şi povestea româncei care a slăbit 50 de kilograme

Previziuni șocante! Ce vor păți, în curând, Prințul Harry și Meghan Markle

Ana Georgescu de la Exatlon sezonul 2, despre dieta sa! Fosta campioana la gimnastica marturiseste ca are repulsie pentru “regimul alimentar”

Dieta minune cu lămâie. Slăbeşti o mărime la blugi în şapte zile. Funcţionează la 9 femei din 10

Dieta la menopauză. Ce ai voie să mănânci şi ce trebuie să eviţi

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei

Vaccinarea anti-Covid, obligatorie pentru toți angajații din sistemul privat! Orașul în care s-a implementat această regulă

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri