Înălțarea Domnului 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe data de 25 mai

inaltarea domnului 2023

Înălțarea Domnului 2023

Înălțarea Domnului 2023 este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii. Însă știați ce trebuie să împartă femeile în această zi?

Aflați din rândurile următoare când este ziua în care va avea loc Înălțarea Domnului, în acest an, dar și ce trebuie să împartă femeile în această zi. În plus, descoperiți și doar câteva dintre tradițiile și obiceiurile acestei mari sărbători ale lunii mai.

 

Înălțarea Domnului 2023

Atunci când vine vorba despre Înălțarea Domnului, sărbătoare mare a lunii mai, se pare că are loc pe data de 25 mai.

Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la Paște, fiind ziua în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri când își binecuvânta ucenicii, așezându-se în dreapta Tatălui.

Acesta este și motivul pentru care, așa cum de sfânta sărbătoare pascală, creștinii se salută cu “Hristos a înviat!” și “Adevărat a înviat”, de Înălțarea Domnului aceștia se vor saluta cu “Hristos S-a înălțat!” și “Adevărat S-a înălțat”. Prin înălțarea Sa la cer, se încheie activitatea de răscumpărare a neamului omenesc după robia morţii şi a păcatului, conform celor știute până în prezent. Astfel încât, pentru

că Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Paștele ortodox, această mare sărbătoare nu are o dată fixă, ci poate varia de la an la an, în funcție de ziua în care pică Paștele, bineînțeles . Cu toate acestea, se pare că indiferent de aspect, pică în fiecare an, în aceeași zi a săptămânii, mai exact joia.

inaltarea domnului 2023 zi libera
Înălțarea Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citește și: Înălțarea Domnului 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă în data de 25 mai

 

Ce trebuie să împartă femeile pe data de 25 mai

În această zi, de Înălțarea Domnului, femeile trebuie sa împartă ca pomană pentru cei trecuți în neființă: lapte dulce fiert cu păsat, pâine caldă, nedospită cât ar trebui, cunoscuta si sub numele de Azimă, ceai, caș, brânză, ceapă verde, vin, colaci sfințiți, ouă roșii, dar și colivă, cea care nu ar trebui

să lipsească din niciun pachețel oferit drept pomana pentru cei de dincolo.

inaltarea domnului 2023 ortodox
Înălțarea Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ștefania, pregătită să repare situația dintre ea și Cosmin! Pentru cine are concurenta de la „Casa iubirii” sentimente reale: „În noaptea asta m-am gândit...”- kanald.ro

Citește și: "L-aş omorî!" Mărturiile pline de durere ale părinților criminalului Mariei, fetița de 8 ani găsită moartă în pădure- stirilekanald.ro

 

Tradiții și obiceiuri de   Înălțarea Domnului 2023

  • Nu este bine nici să fie ceartă în casă, de Înălțarea Domnului.
  • Ca în orice altă sărbătoare, nu se spală rufele de Înălțarea Domnului, pentru că se crede că acestea ar fi spălate cu apa lacrimilor Maicii Domnului.
  • De Înălțarea Domnului nu se fac nunți sau botezuri, pentru ca cei implicați nu vor mai avea noroc.
  • De Înălțarea Domnului se vopsesc ouă roșii, pentru că din ziua de Paște, până în ziua Înălțării Domnului se ține postul Paștelui, deci se evita consumul de ouă, lactate și carne. Cu toate acestea, o alta tradiție spune că acestea nu trebuie, de fapt, mâncate, tocmai pentru că ar fi fierte în lacrimile Maicii Domnului, cea care plângea pentru plecarea fiului său, la ceruri.
  • Tot în această zi, trebuie să se taie puțin păr din vârful cozilor de la vite, pentru a se îngropa în furnicare, în timp ce se rostesc cuvintele: “Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar”. De asemenea, conform obiceiului, se pare că vitele trebuie să se bată cu leuștean ca să fie sănătoase tot anul și să se îngrașe.
  • De Înălțarea Domnului se spune că absolut tot ce se cultivă în pământ, după Înălțarea Domnului, nu va da roade.
  • Se spune că de la Paște, până la Înălțare, Cerurile sunt deschise, motiv pentru care, cei care trec în neființă în această perioadă, nu mai trec prin Judecata de Apoi, ci direct în Rai. De Înălțarea Domnului, mormintele celor dragi se curăță cu frunze de paltin.
  • În ziua de Înălțarea Domnului, conform tradiției, se pun frunze de nuc la brâu, la fel cum Mântuitorul a purtat în momentul în care s-a înălțat la cer. În plus, în unele zone ale țării, se pun frunze de leuștean la ferestre, pentru ca astfel suntem păziți de cele rele.

inaltarea domnului ce se da de pomana
Înălțarea Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Înălțarea Domnului 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe data de 25 maiCitește și:

Mâini umflate: cauze comune și modalități de gestionare

Înălțarea Domnului 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe data de 25 mai

TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO

Kassandra, fiica adoptivă a Danei Rotariu, gest sfâșietor după moartea mamei sale

"Se gândea ca să regizeze relația. Toate lucrurile au fost o minciună". Ies la iveală detalii uluitoare despre mariajul dintre Maria Constantin și Marcel Toader

Alegere neașteptată pentru Alev

Sindy și Vlădaia, eliminate de la Insula de 1 milion! Strategia care le-a trimis direct acasă. Primele declarații: „Când te auto propui, riști să pleci acasă”

"Să plece!" Verdict crunt în gala fără eliminare din "Casa Iubirii". Antoni, Cosmin, Ștefania, în plin coșmar. "Nu știu ce să mai cred, vreau să fiu propus spre eliminare"


Cookies