Înălțarea Domnului 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă în data de 25 mai

Înălțarea Domnului 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă în data de 25 mai
Înălțarea Domnului 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă în data de 25 mai

Înălțarea Domnului 2023 este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii. Însă știați ce trebuie să pună gospodinele pe masă în această zi?

Aflați din rândurile următoare când este ziua în care va avea loc Înălțarea Domnului, în acest an, dar și care este preparatul care nu ar trebui să lipsească de pe masă. În plus, descoperiți și doar câteva dintre tradițiile acestei mari sărbători ale lunii mai.

 

Înălțarea Domnului 2023

Atunci când vine vorba despre Înălțarea Domnului, sărbătoare mare a lunii mai, se pare că are loc pe data de 25 mai.

Astfel încât, în acest an (2023), pică în ziua de joi.

Astfel încât, Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la Paște, fiind ziua în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri când își binecuvânta ucenicii, așezându-se în dreapta Tatălui. Acesta este și motivul pentru care, așa cum de sfânta sărbătoare pascală, creștinii se salută cu “ Hristos a înviat!” și “Adevărat a înviat”, de Înălțarea Domnului aceștia se vor saluta cu “Hristos S-a înălțat!” și “Adevărat S-a înălțat”.

Prin înălțarea Sa la cer, se încheie activitatea de răscumpărare a neamului omenesc după robia morţii şi a păcatului, conform celor știute până în prezent. Astfel încât, pentru că Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Paștele ortodox, această mare sărbătoare nu are o dată fixă, ci poate varia de la an la an, în funcție de ziua în care pică Paștele, bineînțeles. Cu

toate acestea, se pare că indiferent de aspect, pică în fiecare an, în aceeași zi a săptămânii, mai exact joia.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Ce trebuie să pună gospodinele pe masă în data de 25 mai

Atunci când vine vorba despre bucatele pe care trebuie să le pregătim sau împărțim în această zi sfântă, se spune că, pentru ca păcatele celor dragi care au trecut la cele veșnice, să fie iertate,

trebuie date de pomană pâine caldă, nedospită cât ar trebui, care mai poartă și numele de azimă. Alături de această pâine preparată în mod special, se poate oferi de pomană, persoanelor care sunt în nevoie, atât ceai, caș, brânză, ceapă verde, vin, ouă roșii, dar și colivă. Așadar, femeile ar trebui să pună pe masă, pe data de 25 mai, pâinea nedospită, cunoscută și sub numele de azimă. Prin urmare, v-am pregătit o rețetă pe care o puteți urma:

Ingrediente pentru Pâinea nedospit ă (Azimă):

inaltarea domnului 2023
Înălțarea Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

 • 300 g făină albă
 • 300 g făină integrală (tărâțe)
 • 1 linguriță sare
 • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
 • 2 lingurițe zahăr
 • 1 cană mare de lapte bătut

Mod de preparare - Pâinea nedospit ă (Azimă)

 1. Tot ce trebuie să faceți este să puneți făină într-un bol de dimensiuni mai mari, peste care veți adăugă și sare, zahăr, bicarbonat și le omogenizați pe toate.
 2. Imediat apoi, se toarnă laptele la temperatura camerei. Se amestecă cu o lingură de lemn, apoi se frământă ușor cu mâna.
 3. Atenție însă! În cazul în care simțiți că mai trebuie făină, mai adăugați până iese un aluat, însă nu prea tare.
  Aluatul se pune într-o tavă ușor încălzită, în prealabil, pe care s-a presărat făină înainte.
 4. Tava se pune la cuptor imediat, la o temperatură medie, timp de aproximativ 30 de minute până prinde o nuanță maronie, apoi se scoate din cuptor și este gata.

inaltarea domnului 2023 zi libera
Înălțarea Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: „Te dai leu când ești pisică!”. Scandal uriaș între Antoni și Bogdan! Aflați de la ce a pornit conflictul luni, 24 iunie, într-un nou episod din „Casa iubirii”, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Filmul tragediei de la fabrica din Ibănești. Cum au murit, de fapt, cei 4 bărbați- stirilekanald.ro

 

Tradiții și obiceiuri de   Înălțarea Domnului 2023

 • În ziua de Înălțarea Domnului, conform tradiției, se spune că trebuie să se pună frunze de nuc la brâu, la fel cum Mântuitorul a purtat în momentul în care s-a înălțat la cer. În plus, se pare că în unele zone ale țării, se pun frunze de leuștean la ferestre. Astfel, suntem păziți de cele rele.
 • De asemenea, conform unei alte tradiții, se pare că în această zi de sărbătoare se sfințesc plantele medicinale și se împart colaci sfințiți, care se aduc la biserică, pentru a fi citite de către preot în timpul slujbei, pentru ca mai apoi să fie împărțiți credincioșilor. Se spune că de la Paște, până la Înălțare, Cerurile sunt deschise, motiv pentru care, cei care trec în neființă în această perioadă, nu mai trec prin Judecata de Apoi, ci direct în Rai. De Înălțarea Domnului, mormintele celor dragi se curăță cu frunze de paltin.
 • Tot în această zi, se spune că trebuie să se taie puțin păr din vârful cozilor de la vite, pentru a se îngropa în furnicare, în timp ce se rostesc cuvintele: “ Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar”.

inaltarea domnului 2023 ortodox
Înălțarea Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Constantin și Elena 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 21 maiCitește și:

Arsuri la stomac – factori de risc, cauze și tratament

Constantin și Elena 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe 21 mai

IMAGINI RARE cu soția lui Edi Iordănescu!! Cum arată BOMBA SEXY cu care se iubește antrenorul echipei naţionale de fotbal a României

Filmul complet al tragediei de la malul Mării Negre! Diana, tânăra înghițită de valuri în fața iubitului ei, ar fi putut fi salvată? Detalii șocante au ieșit la iveală: „Ne-a spus”

Claudia Iosif surprinde pe toată lumea după ce s-a afișat alături de un milionar controversat

Adela Popescu, dezvăluiri emoționante despre relația cu Radu Vâlcan: „Tot timpul am simțit că eu sunt cea mai importantă persoană din viața lui.”

Andreea Mantea aruncă bomba în „Casa iubirii”! „Din nou aflăm lucruri în online despre concurenții noștri”. Aflați despre cine este vorba în episodul de duminică, 23 iunie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

Zodia care își găsește sufletul pereche la mare: Horoscop pentru mini-vacanța de Rusalii


Cookies