Faci sport? Vei avea gingii mai sănătoase! Explicația medicului stomatolog Adrian Mina!


Exercițiile fizice au atât de multe beneficii demonstrate științific, inclusiv capacitatea de a scădea riscul  bolilor cardiovasculare, obezitatea, diabetul de tip 2 și unele tipuri de cancer.


In articol:

Iată însă că cercetările indică faptul că pot stimula și sănătatea orală.

 

„Un studiu publicat în Journal of Dentistry arată că activitatea fizică regulată poate stimula sănătatea parodontală. Mai exact, persoanele care au făcut exerciții fizice au avut o probabilitate mai mică cu 54% de a dezvolta boala parodontală comparativ cu cei care au dus vieți sedentare.

 

Studiul a dezvăluit, de asemenea, că persoanele care au făcut exerciții fizice de trei ori pe săptămână sau mai puțin au o probabilitate mai mică de a dezvolta boala parodontala cu 33%”, dezvăluie medicul stomatolog Adrian Mina.

Faci sport? Vei avea gingii mai sănătoase! Explicația medicului stomatolog Adrian Mina!
Faci sport? Vei avea gingii mai sănătoase! Explicația medicului stomatolog Adrian Mina!

Legătura dintre indicele de masă corporală și sănătatea orală

 

„Există o legătură vitală între indicele de masă corporală (IMC) și sănătatea orală. Cercetările arată că persoanele care mențin o greutate normală și fac regulat sport au o probabilitate mai mică de a dezvolta boala parodontală. Alte comportamente care îmbunătățesc sănătatea includ o alimentație sănătoasă, în stil mediteranean, cu un conținut scăzut de zaharuri rafinate și bogate în fibre, fructe, legume și grăsimi sănătoase”, adaugă Adrian Mina.

 

Cât sport trebuie să facem zilnic pentru dinți sănătoși

 

„Timpul acordat exercițiilor fizice pentru a stimula sănătatea orală variază în funcție de vârstă. Pentru majoritatea adulților sănătoși, se recomandă aproximativ 150 de minute de exerciții cardio moderate sau 75 de minute de exerciții cardio viguroase.

 

Antrenamentul de forță este, de asemenea, indicat cel puțin de două ori pe săptămână pentru grupele musculare majore. Oamenii care încep să facă acest lucru încet, trebuie să creasca progresiv timpul de antrenament și intensitățile pe măsură ce avansează”, recomandă Dr. Adrian Mina.

 

Dinți sănătoși= o inimă sănătoasă

Citeste si: Ce înseamnă când ai gust metalic în gură? Explicația medicului stomatolog Adrian Mina!

 

„Știm că exercițiile fizice pot influența sănătatea orală, dar mecanismul funcționează și invers. Adică, o mai mare grija a igienei cavității orale vă poate ajuta să vă protejați inima și, prin urmare, capacitatea de a rămâne în formă și activ.

 

Un studiu recent realizat de Societatea Europeană de Cardiologie a constatat că spălarea dinților frecvent este legată de un risc mai mic de fibrilație atrială și insuficiență cardiacă. Un motiv posibil, au menționat oamenii de știință, este faptul că periajul frecvent reduce cantitatea de bacterii care trăiesc în spatiul parodontal, între dinți și gingii, ținând astfel bacteriile departe de fluxul sanguin”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

 

Pericol pentru sportivii de performanță

 

„În ciuda beneficiilor pe care le poate avea exercițiul fizic pentru sănătatea orală, cei care se antrenează intens (cum ar fi sportivii profesioniști sau semi-profesioniști) ar trebui să țină cont de un studiu care arată că antrenamentele grele pot contribui la problemele de sănătate orală. Mai exact, sportul intensiv poate duce la eroziunea smalțului.

Citeste si: Suptul degetului la copii- dăunător pentru sănătate? Iată ce spune medicul stomatolog Adrian Mina!

Unele dintre cauzele principale ale slăbiciunii smalțului sunt băuturile sportive acide și respirația cu gura deschisă în timpul exercițiului fizic.

 

Sportivii pot contracara aceste efecte, optând pentru o soluție de apă cu electroliți și urmărind să respire cu gura închisă”, recomandă medicul Adrian Mina.

 

Concluzii

 

„În general, exercițiile fizice pot conduce la o mai bună sănătate orală. În special la sănătatea gingiilor. Cu toate acestea, atunci când este efectuat intens, poate eroda smalțul. În loc să renunțe la exerciții fizice, sportivii trebuie pur și simplu să aibă grijă să evite băuturile acide și să respire prin nas. Respirația cu gura deschisă poate duce la xerostomie, lăsând astfel smalțul expus bacteriilor dăunătoare”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina.

 

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi. Are o o activitate de peste 15 ani derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Grăsimile saturate duc la pierderea concentrării? Iată ce spune nutriționistul Gianluca Mech!

Veste tristă! Ce s-a întâmplat cu marea actriță Carmen Tănase!

Suptul degetului la copii - dăunător pentru sănătate? Iată ce spune medicul stomatolog Adrian Mina!

Cine este Irina Ceban/Irisha de la Survivor România. Cum a devenit faimoasă în România

Cine este activista Greta Thunberg? A declanșat cel mai mare protest din istorie față de schimbările climatice

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Cine este Donatella VERSACE: prima femeie care a devenit designer vestimentar

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Sanatate
Parteneri