Efectul fumatului asupra dinţilor! Specialistul trage un semnal de alarmă! "Renunţaţi"


Efectul fumatului asupra dinţilor! Specialistul trage un semnal de alarmă!


In articol:

Deși nu se vorbește atât de des despre asta, fumatul afectează în mod negativ dinții și sănătatea orală. La fel de mult cum afectează de altfel starea generală de sănătate. Medicul stomatolog explică pe larg riscurile la care ne expunem, dar ne dă și câteva recomandări pentru a le minimiza pe cât posibil.

Citeste si: Ce trebuie să mănânci pentru a avea dinții mai albi? Alimentele te pot ajuta în combaterea tartrului!

Fumatul reprezintă un factor major în declanșarea problemelor de la nivelul dinților și cavității orale. Spre exemplu, este unul dintre principalele cauze ale bolii parodontale!

„Studiile au arătat că fumatul este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru dezvoltarea bolii parodontale. De fapt, majoritatea fumătorilor, și anume peste 64%, au această problemă. Fumătorii au un risc dublu de apariție a bolilor parodontale în comparație cu nefumătorii și sunt de patru ori mai susceptibili să aibă o boală parodontală avansată. Cu cât fumează mai multe țigări și o perioada mai lunga de timp, cu atât riscul este mai mare. Acesta este motivul pentru care, noi medicii, întrebăm pacienții fumători cât de mult fumează pe zi și cât timp au fumat atunci când facem anamneza. Renunțați la fumat dacă vreți să nu vă cadă dinții!”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Cum afectează nicotina sănătatea dentară?

“O bună circulație este esențială pentru gingii sănătoase, deoarece sângele transportă oxigen și nutrienți în întregul corp. Cu toate acestea, nicotina provoacă o îngustare a vaselor de sânge și inhibă neoformația vaselor de sânge. Cantitatea redusă de oxigen și nutrienți care ajung la țesuturile din jurul dinților îi fac mai vulnerabili la infecție și încetinesc vindecarea. Totuși, același aport de sânge restricționat care dăunează țesuturilor parodontale poate face ca gingiile fumătorilor să pară sănătoase, de culoare roz și să nu sângereze la periaj în ciuda faptului că sunt afectate. Astfel, în lipsa unei simptomatologii răsunătoare, pacientul se prezintă târziu la medicul stomatolog, de cele mai multe ori în stadii avansate de boală parodontală. Fumătorii pot avea, de asemenea, o carioactivitate mai crescuă decât nefumătorii din cauza faptului că nicotina duce la scăderea cantității de salivă secretată de glandele salivare și a vâscozității crescute a acesteia”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina..

Efectul fumatului asupra dinţilor! "Substanțele chimice găsite în aceste produse au fost citate ca fiind cauzele principale ale multor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului oral"

Fumatul pătează dinții!

“Fumatul este bine cunoscut și pentru efectul de îngălbenire pe care îl are asupra dinților. Responsabile de acest lucru sunt nicotina și gudronul găsite în țigări și în alte produse din tutun. Dinții îngălbeniți pot fi extrem de greu de albit, în funcție de cât de adânci sunt petele și de timpul în care au fost expuși la diferitele substanțe chimice găsite în produsele din tutun”, dezvăluie medicul.

Citeste si: Piercing-ul în limbă ne îmbolnăvește și ne distruge dinții. Explicațiile unui specialist cunoscut.

Fumătorii – risc crescut de cancer
“Un alt risc la care se expun fumătorii este reprezentat de potențialul cancerigen al produselor din tutun. Substanțele chimice găsite în aceste produse au fost citate ca fiind cauzele principale ale multor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului oral”, spune medicul dentist.

Soluții pentru fumători

“În timp ce renunțarea la fumat este cel mai eficient mod de a asigura o mai bună sănătate orală, există câteva sfaturi pe care cei care aleg să fumeze ar trebui să le urmeze. Având în vedere toate riscurile și complicațiile fumatului asupra sănătății orale, este foarte important ca fumătorii să mearga la controale periodice la medicul dentist. În timpul acestor vizite, medicii pot urmări și trata semnele dezvoltării bolii parodontale și a cancerului oral. Toată lumea ar trebui să își viziteze medicul stomatolog de două ori pe an, însă cei care fumează ar trebui să ia în considerare vizitele mai frecvente.

Pentru fumători, un plan de igienă orală este extrem de important. Fumătorii ar trebui să perieze dinții, să foloseasca ața dentară în mod regulat și un produs de curățare a limbii, cel puțin de două ori pe zi. A alege periuța de dinți potrivită poate fi ceva care este adesea trecut cu vederea, dar este un aspect care nu trebuie neglijat. Fumătorii ar trebui să folosească o periuță de dinți care este mai bine orientată pentru zonele cu probleme generale discutate mai sus. Periuța de dinți trebuie să poată ajunge și în zonele dificile neaccesibile autocurățirii.

Fumătorii ar trebui să efectueze autocontroale de sănătate orală în mod regulat, să verifice dacă există dureri de lungă durată în jurul feței, gurii și gâtului. Petele albe, roșii sau negricioase prezente în cavitatea bucala, la nivelul limbii și pe obraji care durează mai mult de două săptămâni trebuie să fie aduse în atenția unui medic dentist. Ulcerațiile de pe buze și gingii pot indica, de asemenea, o problemă mai gravă, la fel ca amorțirea sau durerea în orice parte a cavității orale. Este important de reținut că singurul tratament cu adevărat eficient pentru restabilirea sănătății orale a fumătorului este renunțarea la acest viciu”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.


Citește și:

Mesele vedetelor, analizate de un celebru specialist în nutriție! Ce spune Lygia Alexandrescu despre meniul Andreei Bănică?

5 greșeli pe care le faci atunci când urmezi o cură de slăbire!

Cartofii dulci sunt buni pentru sănătate? Nutriționistul Gianluca Mech răspunde la toate întrebările tale!

Cea mai mare trauma a indragitei Andreea Mantea! Uite ce a fost in stare sa faca vedeta ca sa nu se duca la dentist. "Eram tinuta cu forta pe scaun" VIDEO EXCLUSIV

Simona Braboveanu de la „Puterea Dragostei” a trăit o dramă! A povestit totul pentru fanii ei

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop zilnic

Sfatul zilei de astăzi, joi 29 octombrie 2020. Nativii zodiei Rac trebuie să facă o alegere

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Sanatate
Parteneri