DESCOPERĂ: Câte ouă ai voie să mănânci pe zi

Cate oua poate manca un copil de doi ani

Cate oua poate manca un copil de doi ani, potrivit specialistilor

Vezi mai jos ce calități nutritive au ouăle și cum le poți mânca pentru a nu avea probleme de sănătate. Câte ouă ai voie să mănânci pe zi

Ouăle sunt o importantă sursă de nutrienți, de calciu, proteine și vitamine. Cu toate acestea, nu pot fi consumate la discreție deoarece pot cauza probleme grave de sănătate. Iată mai jos câte ouă ai voie să mănânci pe zi.

Mulți specialiști susțin că ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. Din fericire, pot fi consumate în multe moduri, fie că sunt fierte, prăjite, la cuptor ori folosite la prăjituri.

Din păcate, ouăle și-au câștigat o reputație proastă, după ce s-a stabilit că gălbenușurile sunt bogate în colesterol. Colesterolul joacă un rol important în corp, fiind utilizat pentru a produce testosteron, estrogen și cortizol.

Citeste si: CITEȘTE: 16 mâncăruri rapide și ușor de făcut pentru momentele când ești pe fugă

Atunci când sunt consumate multe alimente bogate în colesterol, începe să crească și colesterolul rău din sânge.

Ficatul de pasăre sau de la alte animale, piureul de cartofi, popcornul, fructele de mare, dulciurile și alcoolul pot uce la mărirea colesterolului.

Cate oua ai voie sa mananci pe zi
Cate oua ai voie sa mananci pe zi, potrivit specialistilor[Sursa foto: PixaBay]

Oul furnizează toți aminoacizii esențiali de care are nevoie organismul. Este o sursă excelentă de proteine de calitate, minerale (fier, seleniu, fosfor, calciu, zinc), vitamine (A, B2, B6, B9, B12, D, E, K) și grăsimi sănătoase (acizi grași Omega 3).

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce poți înlocui pâinea. Ce alternative poți găsi cu ușurință

„Oul conține cea mai bună proteină pe care o poți găsi în natură, respectiv albumina. Toate celelalte tipuri de proteine se raportează la aceasta, în primul rând pentru că are o valoare biologică ridicată (se asimilează ușor) și, în al doilea rând, conține toți aminoacizii de care corpul nostru are nevoie, în cantitățile perfecte.

Ouăle sunt foarte importante în alimentația unui sportiv, dar nu trebuie să lipsească nici din meniul persoanelor active, spune Șerban Blebea, antrenor personal, în cadrul unui interviu.

Numărul de ouă pe care le poți consuma pe zi fără a avea probleme de sănătate depinde de fiecare individ în parte. Colesterolul mărit, precum și alte boli ale ficatului pot influența consumul de ouă.

Specialiștii de la Școala Medicală de la Harvard, SUA, recomandă în medie un ou pe zi pentru a beneficia de un nivel sănătos de colesterol bun și pentru a întări și

menține sănătatea inimii.

E bine sa mananci oua zilnic
Cate oua poti manca zilnic[Sursa foto: PixaBay]

Cele mai bune variante de consum a ouălor la cura de slăbire sunt oul fiert, poșat și cel la cuptor.

Citește și: Salariul minim se va calcula diferit! Directiva care explică noua formulă: Pot include 60% din salariul median brut- kanald.ro

Citește și: Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news- stirilekanald.ro

Un ou fiert are un număr diferit de calorii, în funcție de cât de mare este oul. Astfel:

Un ou mic de 28 de grame de 54 de calorii
Un ou mediu de 44 de grame are 63 de calorii
Un ou mare de 50 de grame are 72 de calorii
Un ou foarte mare de 56 de grame are 80 de calorii.

„În 100 de grame de ou, deci două ouă, avem aproximativ 150 de calorii. Asta dacă alegem să le fierbem sau să le gătim la cuptor. Însă prăjirea adaugă niște calorii, prin adaosul de grăsime, fie că vorbim despre unt sau ulei. De exemplu, dacă prăjim un ou în 2 linguri de ulei, cam o treime din caloriile provenite din grăsime ajung și în organism. Asta înseamnă aproximativ 50 de calorii, deci în total ajungem la un total de 120 de calorii. Dacă tot uleiul în care am prăjit oul ajunge în stomac, atunci adăugăm peste caloriile din ou încă vreo 250 de calorii din grăsime. Dar practic noi nu mâncăm tot acest ulei, deci depinde ce ajunge efectiv în stomac, spune Șerban Damian, doctor specializat în nutriție sportivă la Centrul Superfit.

Câte ouă ai voie să mănânci pe zi

Așadar, în cazul în care persoana este sănătoasă, poate mânca și două-trei ouă pe zi. Însă, dacă este diagnosticată cu anumite boli ale ficatului sau are colesterolul mărit, trebuie să se limiteze la un consum de maximum cinci ouă pe săptămână.

Copiii pot consuma chiar și șase ouă pe săptămână, ei având un necesar de lipide mai mare.

 



Citește și:

Durerea de cap localizată pe partea stângă: ce poate semnala?

Cât timp se fierb ouăle de prepeliță. „Ouăle crude de prepeliţă se administrează câte unul de 1-3 ori pe zi, între mese"

Cum arăta Gina Pistol până să își facă 4 operații la nas. Imagini ȘOC, e de nerecunoscut!

Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară

"Pe moment am crezut că dă de pământ cu acordeonul". Marian Cozma, show de zile mari! Gestul la care nimeni nu s-ar fi așteptat - VIDEO

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Bogdan a dat cărțile pe față și a recunoscut ce intenții are în privința Rebeccăi! „Nu scapi de mine! Nici tu de mine nici eu de tine!” Iată cum a reacționat concurenta

"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în accidentul din Timiș


Cookies