CITEȘTE: Cât timp se fierbe dulceața de gutui


Află cum poți prepara cea mai gustoasă dulceață de gutui.


In articol:

O dulceață de gutui de calitate va avea o culoare vie și o aromă puternică.

Gutuile au un conținut scăzut de apă și conțin pectină, un agent natural de gelifiere. Din acest motiv, preparatele din gutui se „leagă” bine, nu rămân apoase.

 

„În afecţiunile ficatului şi ale pancreasului, leacurile din gutui se numără printre cei mai buni aliaţi naturali. Uşoara aciditate a fructelor, dar şi substanţele cu efect antioxidant stimulează funcţiile hepatice şi imunitatea”, explică Marina Grigore, specialit în apifitoterapie.

  „Gutuile au rol în întărirea inimii, datorită potasiului pe care îl conţin, dar ajută şi la scăderea tensiunii şi a colesterolului, prin substanţele pectice. Prin aceste acţiuni, gutuile previn riscul bolilor cardiovasculare şi a infarctului. Aceste fructe  şi-au dovedit de multe ori utilitatea incredibilă. Cu toate acestea, aplicarea lor nu trebuie să excludă consultul şi recomandarea medicului, mai ales că inclusiv consumul de gutui are contraindicaţii care nu ar trebui neglijate”, spune specialistul.

Citeste si: CITEŞTE: Cât timp se fierbe conopida. Beneficiile conopidei

Valori nutriționale gutui

 

100 de grame de gutui conțin:

  • Glucide- 15,3 grame
  • Zaharuri- 12,53 grame
  • Fibre dietetice- 1,9 grame
  • Grasimi- 0,10 grame
  • Proteine??- 0,4 grame
  • Apa- 83,8 grame
  • Vitamina A- 40 micrograme
  • Niacina (vitamina B3)- 0,2 miligrame
  • Vitamina B6- 0,04 miligrame
  • Acid folic (vitamina B9)- 8 micrograme
  • Vitamina C- 15 miligrame
  • Calciu- 8 miligrame
  • Fier- 0,7 miligrame
  • Magneziu- 8 miligrame
  • Fosfor- 17 miligrame
  • Potasiu- 197 miligrame
  • Sodiu- 4 miligrame
  • Energie- 60 kcal (240 kJ).

Citeste si: DESCOPERĂ: Câte calorii are un ou fiert. Ingrașă sau nu?

Dulceață de gutui rase. Rețeta rapidă, naturală, fără conservanți

 

 

Timp de preparare

15 minute

Timp de gatire

40 minute

Timp Total

55 minute

 

Ingrediente

  • 500 g gutui rase
  • 400 g zahăr (nu mai puțin de 250 g!)
  • ½ lămâie

Opțional:

  • ½ baton de vanilie sau 1 linguriășă extract de vanilie sau 1 plic zahăr vanilat Bourbon
  • o bucățică mică de 1 cm de baton de scorțișoară

 

Gutuile trebuie curățate de puf și spălate foarte bine. Lăsați-le la uscat, timp în care vă puteți ocupa de sirop.

beneficii gutui

Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe burta prefiartă

Cum se face siropul de zahăr cu lămâie pentru dulceață

Dacă v-ați propus să faceți dulceață, gem sau zacuscă trebuie nu trebuie să alegeți oale înalte și înguste, ci cratițe largi, întrucât aceste ustensile vor accelera vaporizarea apei. Astfel, dulceața sau gemul vor scădea mult mai rapid și timpul de fierbere va fi mult mai scurt.

Pentru sirop, puneți 3 felii de lămâie și stoarceți zeama de la cealaltă jumătate, adăugați zahăr și 100 ml apă într-o cratiță încăpătoaresau într-o tigaie adâncă. Lăsați ingredientele la fiert până încep să se lege.

Faceți proba cu picătura de sirop pe o farfurioară. Aceasta trebue să-și păstreze forma de bobiță.

Farfuria trebuie să fie la temperatura camerei, în caz contrar testul vă va induce în eroare. Aveți grijă ca siropul să nu se caramelizeze!

Gutuile trebuie rase cu tot cu coajă, întrucât este gustoasă, sănătoasă și conține pectină din belșug. Acest proces va dura doar 3-4 minute.

Fiecare gutuie rasă trebuie adăugată imediat în sirop. Amestecați bine. Nu pierdeți vremea, pentru că se vor înnegri. Adăugați și zahărul vanilat. Dacă doriți, puteți adăuga și puțină scorțișoară.

Citeste si: DESCOPERĂ: 10 rețete delicioase de sosuri pentru salate

Cât se fierbe dulceața de gutui rase

Lăsați dulceața de gutui rase la fiert timp de 1 minut din momentul în care atinge din nou punctul de fierbere. Stingeți focul și acoperiți cratița cu un ștergar umed. Lăsați-o să se răcească timp de 15 minute. După ce se răcorește, porniți focul din nou și aduceți-o la fierbere timp de încă un minut.

Stingeți din nou focul și acoperiți cratița cu ștergar umed. Repetați această operațiune de 4 ori. După fiecare fierbere/răcorire, dulceața va deveni tot mai legată. De ce se procedează astfel? Ca zahărul să nu se caramelizeze și siropul să nu se zaharisească. În timpii de odihnă și răcorire, fructele vor absorbi (prin osmoză) zahărul din sirop și se vor confia.

Citeste si: NOTEAZĂ: Cât timp se fierbe un porumb. Care este procedura corectă

 


Abonează-te pe

Citește și:

DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe zacusca

Se anunță o despărțire ȘOC în showbiz! ”Ne certăm în fiecare zi!”

NOTEAZĂ: Cât orez trebuie să pui, de fapt, la sarmale. Cantitatea ideală

DESCOPERĂ: Cât timp se fierb crenvurștii

NOTEAZĂ: Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

CITEȘTE: Cine este VIVIANA SPOSUB. Biografia concurentei de la Bravo, ai stil! Celebrities

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri