CITEȘTE: Cât timp se fierbe compotul de prune


Află cum poți obține cel mai gustos compot de prune.


In articol:

Cât timp se fierbe compotul de prune

Compotul este un preparat pe bază de fructe, care se pregătește toamna și se consumă de obicei iarna.

Poate fi păstrat în cămară o bună perioadă de timp și conține foarte multe vitamine.

Compotul se consuma din cele mai vechi timpuri la o sărbătoare evreiască, numită „Rosh Hashanah”, sub denumirea de „fructe fierte într-un suc dulce".

Se spune că acest obicei îndulcește anul și le aduce persoanelor care îl consumă noroc și sănătate.

Compotul de prune are la bază fructele proaspete și dulci cu o aromă inconfundabilă.

Citeste si: REȚETĂ: Brioșe delicioase cu AFINE. Papilele gustative vor fi in extaz

Mai întâi se face un sirop din:

-  trei părți apă

- un sfert de zahăr

- două lingurițe de suc de lămâie.

- esență de vanilie sau rom

- puțin lichior.

Citeste si: NOTEAZĂ: Care este garnitura potrivită pentru creveți. 5 idei pe placul tuturor

Se adaugă prunele în funcție de ce îți dorești să obții, mai mult suc sau mai multe fructe și se fierbe la foc mic până când fructele se înmoaie puțin.

La final, se toarnă compoziția în borcane de sticlă sterilizate, așezate pe un suport metalic, după care se înfiletează capacele.

Se pune un prosop pe fundul unei cratițe și se așază borcanele unele lângă altele, astfel încât să nu se atingă între ele.

Se adaugă apă caldă până la „umerii borcanelor" și se lasă să fiarbă la bain-marie, o jumătate de oră, după ce au dat în clocot.

După ce au fiert, se scot din apă și se învelesc cu o pătură, până a doua zi.

Atenție: nu puneți apă rece peste borcanele cu compot care urmează sa fie fierte, pentru că se vor sparge.

Compotul obținut este are un gust deosebit, dar în același timp este și foarte sănătos.

Acesta aduce în corpul nostru vitaminele necesare în sezonul rece și are  proprietăți curative.

Compotul de prune ajută la întărirea sistemului imunitar și îmbunătățeste digestia.

Pentru o aromă mai îndrăzneață, adăugați în compoziția compotului de prune și coacăze roșii sau negre.

compot de prune reteta

Citeste si: DESCOPERĂ: Câte calorii are o banană și cum te pot ajuta dacă le adaugi în dieta ta

Rețetă tradițională de compot de prune de pe blogul culinar al Ginei Bradea

„Doamne și câte mai făceam și cât mai munceam!!! Intram în iarnă cu debaraua plină, aveam sute de compoturi și borcane cu zacuscă, zarzavaturi, gemuri,  cu zahăr puțin sau deloc, pentru ca nu se găsea. Așa am crescut copiii, cu gem și compot făcut de mânuțele mele, asta îi dădeam soțului când pleca în delegații, asta îmi luam și eu la pachet. Aveam mereu în fișet, în birou, câteva borcane cu zacuscă, gem, compot.

 

Să vă spun despre compot, mai bine.

 

Cum se face rețeta de compot de prune?

Eu fac toate compoturile la fel. Diferă doar dacă adaug sau nu ceva arome suplimentare.  Dacă am chef.

 

Se aleg fructe tari, nu foarte coapte. Fructele moi se sfărâmă, cele tari își păstrează forma. Se pot pune prunele întregi sau desfăcute și fără sâmbure. Cum doriți.

 

Fără sâmbure, ocupă loc mai puțin. Cu sâmbure, există riscul să mai fie și câte o pună cu vierme, dar va avea un aspect mai plăcut.

 

Aici faceți cum doriți, este bine în ambele moduri.

cum se face compotul de prune

 

Se pun prunele în borcane, cam jumatate sau 3/4 din borcan. Dacă vreți mai mult sirop-jumatate, dacă vrei mai multe prune-3/4.

 

Clasic, la fiecare borcan de 400 g se adauga 1 lingură de zahăr, la borcan de 800 g, 2 linguri. Va ieși un compot dulce. Normal de dulce.

 

Daca doriți să fie mai acrișor, reduceți la jumătate. Sau puteți folosi îndulcitor dacă aveți  probleme de sănătate. Aici nu vă pot spune cantitatea, depinde de îndulcitor. Știu doar la zaharină, mătușile mele aveau diabet și puneau 1-2 pastiluțe la borcanul de 400 g, în funcție de cât de dulci erau fructele.

 

Se completează borcanele cu apă și se pune capacul. Se poate aromatiza compotul după dorință, cu: vanilie, cardamon, anason, coajă de lămâie sau portocală, scorțișoară, cuișoare, ghimbir.

 

Se înfiletează bine capacele (borcane curate, sterilizate înainte, capace noi și verificate înainte să țină bine, să nu curgă). Se pun în oala în care este la fund un șervet sau ziare, se completeaza cu apa si se fierbe 30 de minute din momentul în care apa a dat în clocot."

Citeste si: NOTEAZĂ: Cât timp se fierbe un porumb. Care este procedura corectă


Abonează-te pe

Citește și:

DESCOPERĂ: Cum să folosești uleiul de chimen pentru slăbit

Dezvăluiri BOMBĂ! Cine este de fapt iubitul lui Denise Rifai

Slăbește 4 kg în 6 zile cu dieta lui Carmen Brumă

NOTEAZĂ: Garnituri inedite pentru pește

REȚETĂ: Brioșe delicioase cu AFINE. Papilele gustative vor fi in extaz

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle

CITEȘTE: Ce înseamnă când te mănâncă limba

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri