De la acnee la celulită: cum afectează hormonii sănătatea pielii

De la acnee la celulită: cum afectează hormonii sănătatea pielii
De la acnee la celulită: cum afectează hormonii sănătatea pielii

Mulți factori pot afecta sănătatea pielii: atât cei extrinseci, precum radiațiile ultraviolete, poluanții și microorganismele, cât și cei intrinseci, cum sunt hormonii.

Tulburările hormonale se numără printre cei mai cunoscuți factori care modifică starea pielii.

 

Hormonii sunt mesageri chimici, secretați de glande, care dirijează funcția diferitelor procese din organism, cum ar fi creșterea și dezvoltarea, metabolismul, funcția sexuală și reproducerea, precum și starea de spirit.

 

Aceștia joacă un rol important și în menținerea echilibrului la nivel cutanat. Când nivelul anumitor hormoni este prea ridicat ori prea scăzut pot apărea diferite probleme ale pielii, printre cele mai cunoscute fiind acneea, dermatita seboreică, melasma, rozaceea și celulita.

 

Acneea se manifestă prin apariția unor puncte negre și punctele albe (comedoane), papule, pustule, noduli și chisturi, mai ales pe față.

Când vine vorba despre simptomele dermatitei seboreice, acestea se observă în special pe scalp și pe față. Principalele manifestări sunt scuamele fine, mărunte și albe, roșeața și uneori coji pe piele, precum și pete roșii pe față.

 

Melasma este o afecțiune care apare când există un nivel crescut de melanină și se manifestă prin pete mai închise la culoare, pe diferite părți ale corpului.

 

Rozaceea se declanșează după vârsta de 30 de ani, primele simptome fiind înroșirea bărbiei, obrajilor, nasului și frunții.

 

Celulita apare în zonele cu depozite de grăsime subiacente, respectiv fese și coapse, iar aspectul pielii afectate este asemănător cu cel al cojii de portocală.

Ce sunt dereglarile hormonale?

Dezechilibrul hormonal înseamnă fie secreția excesivă, fie un nivel mai mic al unui anumit hormon. Chiar și o mică schimbare în producția de hormoni poate provoca efecte adverse la nivelul pielii.

 

Dereglările pot fi cauzate de o serie de factori:

● probleme genetice;

● stil de viață și nutriție (alimentație necorespunzătoare, niveluri ridicate de stres, sedentarism, consum de alcool - toate acestea pot afecta echilibrul hormonal);

● anumite afecțiuni (diabet zaharat, boală tiroidiană);

● procesul de îmbătrânire naturală;

● unele medicamente;

● sarcina.

De ce apar problemele hormonale ale pielii?

Există trei hormoni cheie care pot provoca modificări ale aspectului și texturii pielii: estrogenul, progesteronul și testosteronul.

 

Estrogenul stimulează producția de colagen, elastină și acid hialuronic, care conferă rezistență, elasticitate și hidratare pielii.

 

Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul de estrogen începe să scadă. Prin urmare, pielea devine mai uscată și ternă, poate apărea pruritul, iar liniile fine și ridurile își fac simțită prezența, întrucât și producția fibrelor de elastină și colagen scade.

 

Progesteronul stimulează producția de sebum și activitatea glandelor sebacee (care produc uleiul natural al pielii). Sebumul ofertă hidratare și protecție pielii, însă o cantitate prea mare sau prea mică de ulei poate provoca piele grasă, acnee hormonala, prurit (mâncărime intensă) și iritații.

 

Testosteronul funcționează într-un mod similar cu progesteronul, activând glandele sebacee pentru a produce ulei. Nivelul de testosteronul este, de obicei, mai mare în timpul menstruației.

Când și cum afectează hormonii sănătatea pielii?

Hormonii pot cauza duverse probleme cutanate, atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor. Acneea este una dintre afecțiunile care pot apărea din cauza unei producții crescute de sebum. De aceea, această problemă inflamatorie este mai frecventă în perioada adolescenței, când au loc dereglări hormonale.

 

Deși hormonii pot afecta ambele genuri, problemele cutanate provocate de dezechilibrele hormonale sunt mai frecvente în rândul femeilor.

Ciclul menstrual

În primele zile ale ciclului menstrual, nivelurile de estrogen, progesteron și testosteron sunt scăzute. Drept urmare, pielea poate fi uscată și ternă. Totodată, în această perioadă, pielea este mai sensibilă.

 

În zilele 12-16 ale ciclului menstrual, estrogenul atinge vârful, ceea ce înseamnă că pielea va avea un aspect luminos și sănătos. După aceea, nivelul de estrogen scade, iar progesteronul atinge vârful. O creștere a nivelului de sebum poate duce la erupții cutanate.

 

În zilele 25-28, testosteronul preia controlul și pot apărea acele erupții inflamatorii asociate menstruației.

Sarcina

Organismul suferă numeroase schimbări în timpul sarcinii. Pentru că nivelurile de estrogen și progesteron sunt mai mari, poate apărea melasma, în jurul frunții, nasului, buzelor superioare sau obrajilor. Această hiperpigmentare hormonală poate face ca și alunițele, pistruii sau semnele din naștere să își schimbe culoarea.

Menopauza

În timpul menopauzei, nivelul de estrogen scade. Când estrogenul scade, se diminuează și producția de colagen, ceea ce poate duce la apariția ridurilor. O rutină adecvată de îngrijire a pielii poate stimula producția de colagen, astfel încât pielea să-și păstreze elasticitatea și rezistența cât mai mult timp.

 

Hormonii influențează aproape toate funcțiile corpului, începând de la dezvoltarea fizică până la schimbările de dispoziție. Prin urmare, menținerea unui echilibru hormonal ajută nu doar la evitarea anumitor probleme cutanate, ci și a altor afecțiuni. Un stil de viață sănătos poate contribui la prevenirea dezechilibrului hormonal.



Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Horoscop 31 iulie 2024. O zodie va merge într-o destinație nouă!

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Duminică, de la ora 14:30, la ”Asta-i România!”, Stațiunea Costinești, ”Saint-Tropez-ul” litoralului românesc

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies