Descoperă în articolul de mai jos câteva trucuri pentru a găti corect un grătar în aer liber.
Atunci când vine vorba despre grătar, fiecare persoană are metodele sale preferate de a găti carnea.
Grătarul în aer liber le oferă posibilitatea multor persoane să gătească în mod sănătos mici, carne de pui, de porc, cârnați ori alte preparate, fără a folosi ulei sau alte tipuri de grăsimi.
Un grătar reușit nu depinde doar de calitatea cărnii ori a condimentelor alese, ci și de priceperea celui care le pregătește pe grătar.
Cel mai greu pentru persoana care face un grătar în aer liber este fumul care apare atunci când așază carnea sau legumele pe grătar, însă există mai multe trucuri pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple.
Citește și: Cum să pregătești burgeri suculenți, fără să pornești grătarul? Încearcă acest truc și nu vei regreta!
Dacă ții cont de câteva sfaturi importante, atunci carnea ta pregătită la grătar va fi mult mai gustoasă și mai suculentă și vei scăpa și de fumul enervant care îți intră în păr ori în haine.
În primul rând, atunci când alegi un grătar, trebuie să știi că cel mai bun este grătarul pe bază de cărbuni pentru a obține acel gust specific de fum pe care ți-l dorești.
Pentru a obține un grătar reușit, ai nevoie de cărbune. Deși ești tentat să cumperi prima pungă de cărbune care îți iese în cale, ar trebui să alegi cărbuni naturali de lemn de esență tare, precum stejar, carpen sau frasin, pentru a da cea mai bună aromă alimentelor. Evită cărbunele din rășinoase ori lemn crud și neuscat. Adaugă și niște așchii de lemn înmuiate în apă peste cărbunii încinși și vei obține un gust deosebit
Carnea pe care o alegi pentru grătar trebuie să fie puțin grasă pentru a-și păstra frăgezimea și suculența. Evită carnea fără grăsime. Ceafa de porc, costițele, micii, aripioarele și pulpele de pui sunt alegerile potrivite. Dacă vrei să pregătești carne de vită la grătar, alege bucățile cu multă grăsime.
De asemenea, ar trebui să marinezi carnea înainte de a o așeza pe grătar. Prepară o marinadă și lasă carnea timp de câteva ore pentru a absorbi condimentele. Păstrează din marinadă și unge carnea cu ea la fiecare 10 minute. Poți alege condimente precum rozmarin, oregano, cimbru, piper, usturoi sau boia.
Înainte de a așeza carnea pe grătar, acesta trebuie ars cel puțin 20 de minute, astfel încât impuritățile și resturile să fie îndepărtate. Lasă grătarul să se încingă foarte bine și abia apoi poți să așezi în siguranță carnea sau legumele.
Ce se întâmplă când presari sare peste grătar
Unul dintre cele mai bune trucuri atunci când faci grătar este să presari sare direct pe jar. În afara faptului că intensifică savoarea alimentelor, sarea ajută și la reglarea temperaturii și a fumului produs de grătar.
Sarea ajută la reducerea fumului excesiv pentru că are capacitatea de a absorbi grăsimea care picură pe cărbuni și astfel împiedică arderea acesteia. În plus, sarea ajută și la menținerea unei temperaturi constante și la distribuirea uniformă a căldurii, așadar carnea și legumele vor fi mai ușor de gătit.
Așadar, înainte de a cumpăra carnea și de a pregăti grătarul, ține cont de aceste mici sfaturi pentru a găti în siguranță un grătar delicios pentru tine și pentru familia ta.