Iată ce purtăm masca de protecție și la ce concluzie au ajuns cercetătorii în țările în care a devenit obligatorie purtarea ei în spațiul public.
Anders Tegnell, epidemiologul șef de la Agenţia de Sănătate Publică din Suedia, susţine că este „foarte periculos” dacă oamenii cred că purtarea măștilor de protecția va opri răspândirea coronavirusului.
„Este foarte periculos să crezi că măştile de faţă ar putea schimba jocul atunci când vine vorba de COVID-19”, a spus Tengell.
El a mai menţionat că în ţările în care masca este obligatorie, precum Belgia şi Spania, rata îmbolnăvirilor continuă să crească, deși mulți s-ar fi așteptat să se întâmple invers.
Citeste si: Alexandru Rafila, anunț important pentru cei care merg la mare! Locurile unde nu se pot infecta
„Măştile de faţă vin în completarea altor lucruri atunci când acele lucruri se află în locuri sigure. Dar să începeţi să aveţi măşti pentru faţă şi apoi să credeţi că vă puteţi aglomera în autobuze sau centre comerciale – aceasta este cu siguranţă o greşeală.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
În plus, epidemiologul susţine că dovezile privind eficacitatea utilizării măştilor de faţă au fost „uimitor de slabe”.
„Sunt surprins că nu avem studii reprezentative care să arate efectele pe care măştile le au de fapt”, a declarat imunologul.
Citeste si: Anunțul care cutremură planeta. Covid-19 se transmite și prin ochi
Suedia a înregistrat cel puțin 85.000 de cazuri, inclusiv peste 5.800 de victime, potrivit celor mai recente cifre ale Universității Johns Hopkins.
Măștile de protecție, obligatorii în România
În România, măștile de protecție au devenit obligatorii în spațiile închise, precum la serviciu, în piețe, în mijloacele de transport ori spațiile comerciale. În plus, de câteva săptămâni, masca este obligatorie în spațiile deschise în unele orașe.