Cum se distruge relația de cuplu. ”Greșelile sunt micuțe, dar consecințele pot fi mari.”


Numărul despărțirilor în zilele noastre este în continuă creștere, iar relațiile care rezistă în timp sunt din ce în ce mai puține. Timpul liber limitat, problemele de comunicare sunt niște factori care contribuie la distrugerea relației.


In articol:

Așteptările nerealiste apar de cele mai multe ori când o persoană își găsește pe cineva compatibil cu ei, crezând mai apoi viața lor o să fie mai bună, și vor trăi fericiți pentru totdeauna.

Însa, realitatea este că viața de cuplu nu este la fel de ușoară, trebuind ca oamenii să fie conștienți că există perioade dificile chiar și pentru cele mai sănătoase cupluri. De cele mai multe ori, își dau seama de acele așteptări pe care le au, fiind prezente in subconștientul lor, ieșind la iveală doar atunci când lucrurile nu merg bine în relație.

Ce greșeli se fac în relația de cuplu și cum pot fi evitate

Jeni Chiriac, psiholog, a vorbit în cadrul unei emisiuni despre cum se menține flacăra iubirii. Aceasta a vorbit despre faptul că apare o rutină în urma distanțării, pauzelor, bătăilor în orgolii, sau pedepsirea partenerilor. Uneori, oamenii își formează așteptări nerealiste, mai mari din partea celorlalți, și mai mici din partea lor.

Citeste si: De ce se ajunge la violență în cuplu. ,,Disputele verbale se transformă în cele fizice”

Cum se distruge relația de cuplu

[Sursa foto: freepik]

Citeste si: Cum gestionezi conflictele între frați. „Suntem acolo să mediem”

“Greșelile sunt micuțe, dar consecințele pot fi mari. Când vorbim despre acest lucru, vorbim de distanțare, vorbim despre acele pauze, vorbim dintre interpunerea și bătaia în orgolii, vorbim de acea facere în ciudă, de pedepsire a partenerilor sau partenerelor. În situațiile acestea, când astfel de acțiuni devin o rutină, se creează o mică prăpastie care începe să se adâncească, și brusc dintr-o dată descoperim că începe să ne fie greu să revenim la ceea ce a fost odinioară. Și atunci este bine să ne gândim, să ne reamintim de ce am început această relație, care este miza acelei relații. Vorbim despre mizele de investiție emoțională, de cine a fost acea persoană pentru noi, și chiar inclusiv de visele noastre, pentru că uneori avem nevoie să le ajustăm pentru că unii dintre noi putem să avem așteptări nerealiste, mai mari de la ceilalți mai mici de la noi.”, a spus psihologul.

Citeste si: Cum îți revii după ce ai fost trădat de partener: „Oamenii înșală și când sunt în relații foarte bune”

Cum se distruge relația de cuplu

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică. „În general, vorbim despre un abuzator și o victimă”

Eforturile în cuplu nu trebuie să difere, deoarece o relație înseamnă o mișcare unul spre celălalt. Nu trebuie ca unul să stea în loc, iar celălalt să facă toți pașii.

“În momentul în care ne asumăm o relație înseamnă un efort în doi, identitatea noastră ca și cuplu, iar în momentul în care nu știm cine suntem, ne putem trezii că acel firesc care a mers câțiva ani să nu mai meargă.”, a continuat ea.

Cât de mult contează gesturile de apreciere

Pentru persoanele care au un alt limbaj de iubire, gesturile de apreciere sunt deosebit de importante, aprecierea și admirația fiind elemente esențiale pentru bunul mers al relației. Așadar, cuvintele de apreciere sunt cuvinte care comunică dragostea, aprecierea și respectul pentru persoana iubită. Totodată, este indicat să se comunice despre ceea ce poate nu a mers cum trebuie, despre lucrurile neplăcute, pentru că, cheia va sta întotdeauna în comunicare.

“Sunt foarte bune pentru că mulți dintre noi avem sentimentul că datorită intimității și apropierii faptului că am sărit niște pași si ne cunoaștem, lucrurile acestea nu mai sunt necesare. Dar dacă ne amintim totuși de nevoile noastre de recunoaștere, de afirmare, de validare, de apropiere, de comuniune, toate lucrurile acestea ne învață că este bine să spunem un ”mulțumesc”, că este bine să apreciem și să ne respectăm persoana de alături, și să comunicăm ceea ce poate nu a mers bine sau poate ne-a plăcut mai puțin, pentru că, practic, cheia este în comunicare. Mulți dintre noi avem sentimentul că această comunicare ne vulnerabilizează”, a spus specialistul.

Citeste si: 8 Semne care îl dau de gol că are pe altcineva. La ce să fii atentă

Cum se distruge relația de cuplu

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: 5 Sfaturi pentru rezolvarea problemelor în cuplu

În încheiere, psihologul a precizat faptul că schimbarea trebuie să înceapă de la unul dintre parteneri, pentru ca relația să se îndrepte spre calea cea bună. Odată cu începerea schimbărilor, partenerul trebuie să îl aștepte și pe celălalt. 

“Pasul schimbării poate să înceapă de la unul. Unul să înceapă să facă această schimbare, să rupă acel cerc, dar să accepte că este nevoie să-l aștepte și pe celălalt. Uneori cuplurile care au trecut prin astfel de cicluri și-au dat seama că atunci când era unul pregătit, celălalt nu era pregătit pentru ca avea o nota de plată. În momentul în care celălalt termina toată nota de plată, o începea celălalt.”, a precizat ea.


Abonează-te pe

Citește și:

De ce se ajunge la violență în cuplu. ,,Disputele verbale se transformă în cele fizice”

Delia, noi declarații controversate. Artista nu crede în împărțirea genurilor masculin și feminin

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Cum gestionezi conflictele între frați. „Suntem acolo să mediem”

Cum transformi o relație pasageră într-una serioasă. „Este bine să facem diferența între dragoste și iubire”


DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Ce poți face dacă varza murată a făcut floare. Gospodinele folosesc acest truc util
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Tu & El
Parteneri