Descoperă în articolul de mai jos de ce rămâne un miros persistent pe mâini atunci când cureți usturoiul
Usturoiul este unul dintre cele mai populare ingrediente din bucătăriile lumii și este atât de versatil, încât poate fi adăugat într-o mulțime de rețete. În ciuda popularității sale, usturoiul are și un mare defect: mirosul său persistă o perioadă îndelungată pe mâini, chiar și la câteva ore după ce ai gătit cu usturoi și, de asemenea, mirosul său persistă și în respirație. Iată mai jos ce este de făcut!
Uleiul de usturoi este extrem de puternic și de bogat în sulf în momentul în care este tăiat usturoiul. În loc să rămână doar pe suprafața pielii, uleiul ajunge să pătrundă în stratul superior și ajunge să creeze un miros persistent.
Bucătarii cu experiență au un truc extrem de simplu și de eficient pentru a scăpa de mirosul de usturoi de pe mâini și au acceptat să îl împărtășească și cu cei care gătesc doar pentru ei și pentru familia lor.
Citește și: Pui prăjit cu usturoi și cartofi noi. Un meniu potrivit pentru invitați!
Citește și: Ce se întâmplă dacă pui usturoi în vasul de toaletă pe timpul nopții. Trucul mai puțin cunoscut
Usturoiul eliberează compuși cu sulf, numiți alicină. Acesta este un compus organic din usturoi, responsabil pentru mirosul înțepător.
Alicina se formează în momentul în care usturoiul este tăiat sau zdrobit și are multiple beneficii pentru sănătate. Bicarbonatul de sodiu, pe de altă parte, este alcalin și funcționează foarte bine pentru a elimina mirosul deoarece ajută la descompunerea acelor molecule de sulf mirositoare și astfel mâinile se curăță ușor și se elimină mirosul. Pentru ca mirosul să dispară rapid, poți face următoarele lucruri:În primul rând, poți amesteca bicarbonatul cu săpun lichid de mâini și să formezi o pastă cu care să te speli pe mâini.
De asemenea, pentru a scăpa de mirosul de usturoi de pe mâini, mai poți folosi un robot mic de bucătărie sau un mojar cu pistil.
Cine nu are voie să consume usturoi
Deși este unul dintre cele mai iubite ingrediente din bucătărie, nu toată lumea are voie să consume usturoi. Persoanele care au probleme de sîngerare sau iau medicamente anticoagulante sunt sfătuite să nu consume usturoi, deoarece poate reduce eficacitatea tratamentului.
În plus, persoanele care au ulcer ori gastrită trebuie să evite consumul de usturoi sau să limiteze cantitatea de usturoi consumată și să consulte medicul în cazul în care încep să se simtă rău.
Nici persoanele care au afecțiuni hepatice grave nu ar trebui să consume usturoi, deoarece acest aliment poate afecta eficacitatea tratamentului.
În plus, în cazul unei intervenții chirurgicale, este recomandat să nu consumi usturoi cu cel puțin 24 de ore înainte de operație, deoarece poate crește riscul de sângerare.
Pentru că nu există studii concludente despre consumul de usturoi în timpul sarcinii și alăptării, se recomandă prudență.