Când vorbim despre paste ne gândim automat la Italia, dar suntem 100% convinși că această țară le-a preparat pentru prima oară în istoria omenirii? Descoperă, în acest articol, cine a inventat pastele și cum au ajuns să fie printre cele mai cunoscute alimente din lume.
Pasiunea pe care o au italienii pentru paste ne-a convins, de-a lungul timpului, că ei au fost inventatorii acestora. Este de la sine înțeles faptul că sfera culinară italiană nu se rezumă doar la acest preparat, însă pentru mulți se numără printre simbolurile țării. Pastele oferă o varietate de posibilități de gătire, se găsesc în nenumărate sortimente și forme, sunt extrem de ușor de gătit și se achiziționează la prețuri accesibile.
Citeste si: Cine a inventat papanașii. „A salvat generații întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic”
Cine a inventat pastele
Conform legendei populare, pastele ar fi fost aduse în Italia de către Marco Polo, după ce a explorat Orientul Îndepărtat la sfârșitul secolului al XII-lea.
Chiar dacă există aceste date și par destul de credibile, istoricii neagă categoric faptul că pastele italiene făcute din grâu tare ar fi fost inspirate de tăițeii chinezești aduci în Europa de Marco Polo în secolul al XII-lea.
Mulți consideră doar un mit originile chinezești ale pastelor italiene.Concret, istoria pastelor își are originea în Italia, lucru demonstrat și de numele pe care îl purtau: maccarruni. Cuvântul vine de la verbul „maccari”, ceea ce înseamnă a strobi, a strivi. Totul ține de procesul de realizare a pastelor, ce presupun o frământare a ingredientelor dure, pentru a se obține aluatul final.
Pastele poartă o mulțime de nume, în funcție de felul acestora: penne, spaghetti, maccheroni, tagliatelle, fusilli, bucatini, gnocchi, orechiette, rigatoni.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
De ce să mănânci paste?
Pastele împiedică gustările dintre mese
Fiind foarte sățioase datorită carbohidraților, pastele te vor ajuta să îți menții senzația de plin pentru mai mult timp. Pastele îți permit să te oprești din ronțăit și să nu mai cedezi tentației. Paștele au avantajul de a avea un aport caloric slab. Pastele făinoase uscate cu ouă au cel mai bun indice de sațietate, menționează medicii nutriționiști.
Pastele nu trebuie eliminate din diete
„Vorbim despre paste, pentru că așa le vede lumea, mai bune sau mai rele, în relația cu glicemia. Acest lucru se referă la indicele glicemic și dacă pentru o mâncare sau pentru o masă indicele glicemic este mare înseamnă că ridică glicemia repede și acest mecanism ajută la îngrășare.
Indicele glicemic este viteza cu care cresc glicemia pastele sau un alt aliment. Viteza trebuie să fie scăzută, pentru că în acest fel, la nivelul unor procese hormonale, poate să fie mai bine pentru siluetă sau mai rău.
În general, ca să fie clar, noi încercăm să ocolim mâncărurile cu indice glicemic mare. Despre paste s-a vorbit de multe ori că ar intra în această categorie, însă nu este deloc așa, acesta este un mit. Pastele, cele albe, făcute din grâu dur și în special cele integrale nu au un indice glicemic crescut.Nu putem să le considerăm în aceeași cutiuță cum este și pâinea sau gogoșile sau alte produse din făină albă rafinată. Ele sunt mai bune, această e prima veste bună a zilei, că nu au un indice glicemic atât de mare. Dacă știm să le alegem, niște paste din grâu dur sau niște paste integrale, este și mai bine și dacă le combinăm la o masă și cu ce trebuie, pastele devin un aliment chiar sănătos”, a spus nutriționistul Ruxandra Pleșea.
Citeste si: Cine a inventat TELEFONUL. Invenția a fost prezentată în anul 1876
Citește și: Doliu în sportul românesc! A murit campionul olimpic la gimnastică Dan Grecu- kanald.ro
Paste al pomodoro
Ingrediente:
- 180g de spaghetti
- 6 roșii proaspete de mărime medie
- 3 căței de usturoi
- 5 linguri de ulei de măsline extra virgin
- frunze de busuioc
- sare
Mod de preparare:
Pune o oală mare cu apă la fiert. După ce apa a dat în clocot poți adăuga și pastele. Lasă-le pe foc timp de 10 minute, iar după scoate-le într-o sită și lasă-le la scurs.
Taie în bucăți roșiile, strivește sub cuțit cățeii de usturoi și toacă-i grosier. Pune totul în tigaie împreună cu uleiul și amestecă constant. După 3-4 minute roșiile ar trebui să înceapă să se înmoaie. Strivește-le cu o paletă ca să iasă sucul din ele. Continuă pentru încă 3-4 minute până când sosul de roșii începe să se îngroașe. Adaugă un pahar de apă și lasă roșiile să se gătească vreme de 5-7 minute. Dă focul mic, pune pastele în tigaie și mai gătește totul încă 1 minut.