Ce se va întâmpla cu alocațiile în 2023. Copiii cu cetățenie română vor beneficia de venituri mai mari


În anul 2023 alocațiile copiilor vor crește. Valoarea alocației pentru copii va fi actualizată cu rata inflației din luna ianuarie 2023, conform deciziei coaliției de guvernare.


In articol:

Alocațiile copiilor vor crește cu rata inflației din luna ianuarie a acestui an, potrivit deciziei pe care coaliția de guvernare a luat-o în ședința de pe data de 21 noiembrie 2022.

Citește și: Câți bani trebuie să cheltui pentru a cumpăra trei ani de vechime la pensie, începând cu 1 ianuarie 2023

Creștere alocații 2023

Coaliția de guvernare a hotărât ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației începând din ianuarie 2023.

Această decizie s-a luat în ședința care a avut loc în luna noiembrie 2022 și a fost anunțată de premierul României, Nicolae Ciucă, pe pagina sa personală de Facebook.

Creșterea alocațiilor în 2023 este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, și se face cu un procent calculat pe baza inflației.

Potrivit  OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2: „Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”.

În prezent, alocația de stat pentru copii este stabilită în cuantum lunar, în funcție de vârstă, după cum urmează:

- 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

- 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani

- 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

În anul 2021, rata inflației a fost de 5,1%, potrivit INS. Raportat la această valoare, copiii din grupa 2-18 ani vor primi 12 lei în plus pe lună la alocație din 2023, în timp ce beneficiarii alocație lunare în cuantum de 600 de lei ar urma să primească cu 30 de lei în plus.

Dacă din calculul viitor al valorii alocației de stat pentru copii vor rezulta fracțiuni în bani, cuantumul se va rotunji la leu în favoarea beneficiarului. În situația în care, în urma indexării, rezultă un cuantum mai mic decât cel acordat, atunci se va menține valoarea în plată.

Citește și: Se oferă 1.400 de lei de persoană în România. Certificatul de validare trebuie obținut imediat

 Copiii cu cetățenie română vor beneficia de venituri mai mari

Copiii cu cetățenie română vor beneficia de venituri mai mari

[Sursa foto: Pexels.com]

Alocația lunară de plasament a fost majorată la 950 de lei

Conform legii, alocația de plasament este acordată pentru fiecare copil care a fost luat în plasament de o familie sau de o singură persoană. Având în vedere beneficiarii alocației, suma de 950 de lei este încasată de asistentul maternal, de reprezentantul familiei, sau de tutorele legal care a luat în plasament copilul.

„Suma se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui și este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică”, se arată în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului”.

 Copiii cu cetățenie română vor beneficia de venituri mai mari

Copiii cu cetățenie română vor beneficia de venituri mai mari

[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Statul oferă bani în 2023. Ce vouchere vor fi acordate de guvern

 


Abonează-te pe

Citește și:

Pensia românilor care au cotizat doar 10-15 ani. Legea este una clară

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Soția lui Bordea, mărturisiri dureroase: 'Când ai prefera să mori. Când nu ai motiv să...'

Ce se va acorda pensionarilor în anul 2023. Persoanele cu pensii mai mici de 3000 de lei vor primi ajutor din partea statului

Ce pensie are Gheorghe Turda, după 55 de ani de activitate. Suma de bani încasată este uriașă

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle
O veveriţă a fost găsită aproape îngheţată, pe un drum din Mediaş. Ce a făcut un sibian care a găsit-o?
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri