Ce se pune pe tava de tăiere a moțului. Obiectele alese de copil vor reprezenta înclinațiile profesionale din viitorul lui


Iată ce se pune pe tavă de tăiere a moțului. Ce obiecte trebuie să pregătește pentru micuțul tău și ce semnifică fiecare obiect.


In articol:

După tradiția botezului și a scăldatului de a doua zi, urmează tăierea moțului. Acest eveniment are loc după ce copilul împlinește vârsta de un an.

Fiind una dintre cele mai vechi datini la români, tăierea moțului este o tradiție cu implicații religioase, prezentă în toate regiunile țării. După ritualul de tăiere a moțului, urmează ca cel mic să aleagă trei obiecte de pe tavă.

Ce se pune pe tava de tăiere a moțului

Conform tradiției, obiectele alese de copil vor reprezenta înclinațiile profesionale din viitorul lui. Acestea indică talentele pe care le va avea copilul.

Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierb SUZETELE

Sfaturi utile pentru aranjarea tăvii

Pe tavă, se așază mai multe obiecte care simbolizează diferite domenii de activitate. De regulă, copilul alege obiectele care sunt mai colorate, mai lucioase sau care sunt mai interesante pentru el. Iată câteva idei de obiecte pe care le puteți pune pe tăvița specială pentru tăierea moțului:

- carte, caiet;

- pix, stilou, creioane colorate;

- bani sub formă de bancnote sau monede;

- bijuterii: inele, coliere, cercei;

- verigheta;

- oglinda;

- pieptene, perie;

- icoana;

- ruj sau alte obiecte cosmetice;

- obiecte muzicale.

Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament

Citeste si: Zi neagră în lumea modei din România! Stephan Pelger a murit la 43 de ani. Celebrul designer a fost găsit spânzurat- radioimpuls.ro

În epoca modernă, se mai pun pe tavă și alte obiecte, cum ar fi cheile de la mașină, de la casă, telefoane mobile, stetoscop, termometru, unelte, vase de bucătărie, gadget-uri, pensula de pictură, țigări și altele.

Sfaturi:

Se recomandă ca pe tavă să fie aranjate maxim 10 obiecte.

Nu trebuie să puneți pe tavă obiecte foarte mici, care fie nu sunt văzute de copil, fie pot fi duse rapid la gură.

Nu sunt indicate nici obiectele prea mari sau grele, care sunt dificil de ridicat.

Tava ar trebui să fie aerisită și obiectele aranjate cât mai ordonat, astfel încât celui mic să-i fie ușor să aleagă.

Fiecare dintre obiectele prezente pe tavă trebuie să aibă o anumită simbolistică.

tava taiere mot

Citeste si: CITEȘTE: Ce se pune în apa de mir a bebelușului

Cum se aleg obiectele de pe tavă

Având în vedere că primele 3 obiecte alese de copil ii vor marca viitorul, acestea trebuie alese cu atenție, fiecare va avea o semnificație aparte:

- carte, caiet, pix sau stilou înseamnă că se va îndrepta spre o meserie care implică scrisul sau cititul, de exemplu: scriitor, jurnalist sau profesor;

- foarfeca indică înclinații spre profesia de frizer, hairstylist sau chiar croitor;

- stetoscopul sau termometrul indică înclinații spre medicină sau farmacie;

- uneltele pot indica pasiunea pentru reparații și meșterit;

Citeste si: Alexandra a încins atmosfera la „Bravo, ai stil”! Jurații i-au dat trei steluțe fără să clipească: „Cel mai bun look din această seară, este și preferatul meu”- kanald.ro

Citeste si: VIDEO- EXCLUSIV- Designerul Stephan Pelger a fost găsit spânzurat. Acesta ar fi suferit de depresie. Primele detalii oferite de autorități- stirilekanald.ro

- banii de hârtie sau monedele sunt semn de bogăție, belșug, indică înclinații spre servicii în domeniul bancar;

- cosmeticele indică o înclinație spre eleganță, spre o meserie de hairstylist;

- bijuteriile sunt simbolul bogăției;

- verigheta reprezintă stabilitate în relațiile sentimentale și o căsnicie durabilă;

- icoana indică înclinații spre credință, o relație specială cu Biserica sau în cazul băieților, meseria de preot;

- instrumentele muzicale indică o carieră în domeniul muzical;

- țigările sunt asociate cu viciile.

Citeste si: Ce fac, de fapt, preoții atunci când sfințesc aghiasma. Ce rugăciuni spun aceștia

Ce se pune pe tava la mot baiat

Părintele ne explică care este rolul naşilor de botez şi cum ar trebui să se implice aceştia în viaţa finilor:

„Naşii de cununie sunt aleşi dintre creştinii ortodocşi cununaţi ca să fie povăţuitori şi părinţi duhovniceşti tinerilor îndrăgostiţi care vor să se căsătorească. În decursul vieţii, naşii urmează să-i îndrume în orice problemă familială pentru ca aceştia să poată avea o viaţă creştină bineplăcută lui Dumnezeu. Se cuvine ca naşii de cununie să ţină o cât mai strânsă legătură cu finii, să-i viziteze şi să-şi împărtăşească gândurile finilor, iar finii să fie deschişi faţă de naşi şi astfel să aibă loc o conlucrare între cele două perechi.

Şi naşii să nu uite că ei înşişi trebuie să aibă o viaţă virtuoasă pentru a fi astfel un exemplu pozitiv în viaţa finilor. Iar naşii de botez sunt pentru cel nou-botezat asemenea unor părinţi spirituali care trebuie să-şi crească finul în credinţa ortodoxă. Se cuvine ca naşul de botez să aibă grijă ca finul să se împărtăşească cât mai des posibil, iar când copilul mai creşte, să îl înveţe cum să facă rugăciunea, cum să se închine în biserică, cât de important este să participe la slujbe şi alte asemenea aspecte ale unei vieţi creştine autentice.

Ei trebuie să vegheze şi ca în familia finului să fie o atmosferă de linişte şi pace, să se facă rugăciune, să nu fie certuri, pentru ca cel mic să aibă parte de o creştere armonioasă. Se mai respectă rolul naşilor în zilele noastre? Cu părere de rău, se observă că în ultima vreme tot mai multe persoane încearcă să respecte rânduiala exterioară a Bisericii, adică să găsească naşi sau să fie naşi pentru un copil sau o pereche, dar ignoră sau nu înţeleg care este adevărata responsabilitate în faţa finilor pe care şi i-au asumat ca fii duhovniceşti.”


Abonează-te pe

Citește și:

Cât timp se fierbe dulceața de GUTUI. „Gutuile au rol în întărirea inimii, datorită potasiului pe care îl conţin, dar ajută şi la scăderea tensiunii şi a colesterolului"

De ce poartă femeile batic în biserică. „Purtarea baticului sau a unei năframe în orice împrejurare şi chiar de către fetele necăsătorite, este o influență orientală"

DOLIU uriaș în România. A murit Stephan Pelger. Avea doar 44 de ani - ego.ro

Luminița Anghel a reacționat, după ce David Pușcaș s-a întâlnit cu Măriuca. Ce i-a povestit fata despre artistă - wowbiz.ro

Starea de sănătate a Danei Roba este una critică. Sora make-up artistului, Lidia, a făcut un apel disperat prin intermediul rețelelor sociale: "Este foarte grav. Să se... - radioimpuls.ro

Theo Rose poate să devină mamă din moment în moment! Mesajul pe care l-a postat pe rețelele de socializare i-a emoționat pe fanii artistei: „Nici nu vă mai zic” - kanald2.ro

Stephan Pelger și-a luat viața. Designer-ul, care s-ar fi aflat în depresie, a fost găsit de un vecin - kanald.ro

Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri? - stirilekanald.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Sean Bean și Miranda Richardson se alătură lui John Malkovich în distribuția filmului ”Cravata galbenă”
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri