Sfânta Ecaterina 2021: Cine a fost Sfânta Muceniță EcaterinaAflă mai jos cine a fost Sfânta Ecaterina și de ce este atât de îndrăgită de poporul român.


In articol:

În fiecare an, Bizserica Ortodoxă o prăznuiește pe data de 25 noiembrie pe Sfânta Ecaterina, cunoscută și drept Sfânta Mucenița Ecaterina.

Sfânta Ecaterina s-a născut în Alexandria în anul 287 dHR, fiind fiica guvernatorului Costas, al provinciei egiptene, în timpul împăratului roman Maxentius. Aceasta a pătimit pentru Dumnezeu, la vârsta de 18 ani. În timp ce slavii o prăznuiesc pe 24 noiembrie, grecii, arabii și români o cinstesc pe data de 25 noiembrie.

Citeste si: DESCOPERA: Când pică Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Pentru că excela prin frumusețe și inteligență, mulți tineri din familii bogate veneau să îi ceară mâna Sfintei Ecaterina. Cu toate acestea, tânăra îi respingea pe toți și le spunea părinților că nu se va căsători decât cu cineva care va fi mult mai celebru, mai bogat, mai frumos și mai înțelept decât ea.

Mama Ecaterinei este cea care decide că o trimită în secret la un Sfânt părinte care își petrecea timpul în singurătate într-o peșteră.

Acesta îi spune Ecaterinei că va cunoaște un tânăr care va reuși să o depășească.

Citeste si: DESCOPERĂ: Superstiții si tradiții de Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Din acel moment, se spune că în mintea Ecaterinei a apărut chipul mirelui ei. La despărțirea de el, mirele i-a înmânat o icoană cu Maica Domnului și cu Mântuitorul în brațe, sfătuind-o să se roage mereu.

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

Citeste si: Andreea Popescu, fosta dansatoare a Deliei, dezvăluiri neașteptate despre artistă:”Lumea a judecat-o foarte greșit, fără să se știe motivul. Vrea copii”- radioimpuls.ro

Sfânta Ecaterina a început să o vadă pe Maica Domnului.

La vârsta de 14 ani a devenit creștină și a convertit sute de persoane la creștinism. În jurul vârstei de 18 ani a fost martirizată.

Când a murit Sfânta Ecaterina

Se spune că Sfânta Ecaterina a mers la împăratul Maxentius pentru a-l mustra pentru cruzimea sa și pentru că începuse persecuțiile creștinilor. Atunci, împăratul a chemat 50 dintre cei mai buni filosofi păgâni și oratori pentru a disputa cu ea și pentru a-i respinge argumentele pro-creștine. La finalul discuțiilor, Ecaterina a câștigat dezbaterea și mai mulți dintre adversari s-au declarat creștini. Însă, împăratul a decis să îi condamne la moarte, împreună cu tânăra.

A fost închisă și biciuită. Împăratul a încercat să o câștige, propunându-i căsătoria. Cum ea a refuzat, împăratul a condamnat-o la moarte prin tragere pe o roată cu țepi. Însă roata s-a spulberat, iar Maxențiu a decis să o decapiteze în anul 305, la vârsta de 18 ani.

Unde se află trupul Sfintei Ecaterina

Se spune că îngerii i-au dus trupul pe Muntele Sinai din Egipt în locul în care, din anul 549 este construită Mănăstirea Sfânta Ecaterina.

La peste 1100 de ani de la martiriu, Ioana d'Arc a identificat-o pe  Sfânta Ecaterina ca fiind unul dintre sfinții care i-au apărut în vis și au sfătuit-o în cariera sa militară.

Sfânta Ecaterina tradiții

Sfânta Ecaterina este prăznuită de data de 25 noiembrie, în special de către femeile care poartă numele sfintei, precum și deerivate ale acesteia: Cătălina, Catinca, Catrina, Caterina, Catina, Catița, Cati, Tincuța, dar și de cei pe care îi cheamă Cătălin.

Citeste si: Cum a reușit un minor din Brăila să pornească o mașină fără cheie. Băiatul a fost prins de un polițist aflat în timpul liber- kanald.ro

Citeste si: Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate?- stirilekanald.ro

Pe 25 noiembrie, în calendarul ortodox este dezlegare la ulei și vin. Se spune că Sfânta Caterina îi poate apăra pe oamenii gospodari de boli și de nebunie, iar în această zi nu se lucrează. În caz contrar, se spune că cei care nu îi vor prăznuit ziua vor fi pedepsiți cu foc.

Sfanta Ecaterina data

Sfanta Ecaterina este praznuita pe 25 noiembrie

[Sursa foto: wowbiz.ro]

În trecut, flăcăii din sat aprindeau focul pe dealuri și săreau peste ele. De asemenea, se aprindeau la stânile de hotar, fiind fumul dirijat către grajdul vitelor ca să le protejeze de strigoi.

Cum își găsesc ursitul fetele nemăritate

Fetele nemăritate care posteau în ziua Sfintei Ecaterina urmau să își găsească sortitul. Cele care aveau probleme în căsnicie posteau pentru ca mariajul să se îndrepte.

În Franța, femeile nemăritate de peste 25 de ani erau numite „caterinette” și își trimiteau cadouri între ele. În schimb, femeile singure din Marea Britanie participau în această zi la parade.


Abonează-te pe

Citește și:

Cine a fost Sfântul Mare Mucenic MINA, ocrotitorul celor păgubiți. „Ce cauti Mina, de unul singur, intre cer si pamant?"

Ce nu trebuie să faci de Sfinții Mihail si Gavriil 2021

De ce japonezele nu îmbătrânesc și nu se îngrașă, de fapt. Secretul uluitor s-a aflat - ego.ro

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei - kudika.ro

Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate? - stirilekanald.ro

Alina Eremia a fost implicată într-un accident auto! Cum a avut loc întâmplarea: „Am fost puțin acostată” - kanald.ro

Un bărbat a rămas șocat după descoperirea făcută în podul casei. A pozat totul și a arătat peste ce a putut să dea - radioimpuls.ro

Cum l-a anunțat Valentina Pelinel pe Cristian Borcea că îl va face tată din nou: „Amândoi ne doream” - wowbiz.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop
Sfatul zilei din 24 martie 2023. O zodie reușește să devină din ce în ce mai productivă
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri