Ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion. Tradiţii culinare care aduc noroc şi bunăstare în anul nou


Pregătirile pentru masa de Revelion sunt în toi. Anul nou vine cu traditii culinare legate de pregătirea romanilor pentru masa festiva.

Românii superstiţioşi sunt convinşi că anumite mâncăruri nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion, pentru că acestea atrag norocul în noul an.

1. Peştele

peste revelion

”Nicio masă fără peşte” este o zicală a românilor, care trebuie respectată şi de Revelion. Se spune că dacă mâncăm peşte la trecerea dintre ani, ”alunecăm” mai uşor printre necazuri.

Peştele simbolizează abundenţa

şi trebuie aşezat întreg pe farfurii, altfel, spun superstiţioşii, norocul se fragmentează.

2. Strugurii albi

struguri revelion

Simbolul belşugului

strugurii nu ar trebui să lipsească din meniul de Anul Nou. Se spune că dacă mănânci 12 boabe de struguri albi la miezul nopţii vei avea parte de 12 luni dulci şi pline de sănătate.

3. Fructele rotunde

Citricele, merele şi orice alt fruct cu formă rotundă ar trebui să nu lipsească de pe masa de revelion.

Acestea simbolizează sănătatea şi vitalitatea.

4. Legume verzi

legume verzi revelion

Varza, salata, spanacul ar trebui şi ele mâncate de Revelion. Verdele este simbolul sănătăţii, iar frunzele sunt asociate cu bancnotele, astfel încât se crede că dacă vom mânca legume verzi de Anul Nou vom fi mai bogaţi în noul an.

Fasole, mazăre şi linte

Legumele în formă de boabe simbolizează şi ele belşugul, motiv pentru care nu ar trebui să lipsească de pe masa de Revelion.

5. Pastele şi cerealele

paste revelion

Considerate simboluri ale unei vieţi lungi şi abundente, pastele şi cerealele nu ar trebui evitate în noaptea dintre ani.

6. Carnea de porc

porc revelion

Vedeta meniurilor de sărbători, carnea de porc trebuie să se regăsească şi pe masa de Revelion. Porcul este considerat norocos pentru că inspiră avuţie, acesta fiind şi motivul pentru care majoritatea puşculiţelor au formă de purceluşi.

7. Carnea de curcan

curcan revelion

La masa de Revelion nu este recomandată carnea de pui, fiind considerată un simbol al sărăciei. Aceasta poate fi înlocuită, însă, cu carnea de curcan, considerat singura pasăre aducătoare de noroc.

8. Rodiile şi smochinele

fructe revelion

Printre fructele care ar trebui mâncate în noaptea dintre ani se mai numără rodiile şi smochinele. Acestea simbolizează fertilitate şi prosperitate.

9. Tortul

tort revelion

La desert tortul nu ar trebui să lipsească de pe masa de Revelion, el simbolizând veşnicia.

10. Şampania

sampanie revelion

La cumpăna dintre ani, paharul de şampanie nu trebuie să lipsească, considerându-se că astfel vor fi îndeplinite dorinţele, iar noul an va fi unul îmbelşugat.

sursa: adevarul.ro


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Vedete

Roxana de la Puterea dragostei, acuzată că s-a dezbrăcat pentru o pereche de adidași

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Cooking

Parteneri