Ce meserii sunt interzise pentru femeile din RUSIA? „Bărbaţii trebuie să câştige bani pentru familie."


Femeile din Rusia nu pot întreprinde orice activitate de lucru. Care sunt meseriile interzise femeilor din Federaţia Rusă


In articol:

Rusia este cea mai întinsă ţară din lume, având o populaţie de 144 de milioane de oameni, conform statisticilor din decembrie 2017. Din punct de vedere economic, Rusia are o economie mixtă cu venituri medii spre ridicate. Resursele naturale sunt cele mai importante şi sunt reprezentate de petrol şi gaze naturale.

Ce meserii sunt interzise pentru femeile din Rusia

Citeste si: CITEȘTE: Istoria Rusiei și Ucrainei

locuri de munca rusia

Citeste si: CITEȘTE: Ce bani se folosesc în Rusia

Rusia este o ţară care protejează sănătatea femeilor, mai ales dacă este vorba despre meserii care pot avea urmări negative asupra capacităţii lor de procreare. Peste 450 de meserii din cateva zeci de sectoare de activitate sunt interzise pentru femei. Autorităţile ruseşti consideră că efortul fizic dăunează grav sănătăţii sexului frumos. 

Astfel că, o femeie are interzis prin lege să ridice de două ori, o greutate de zece kilograme, în decursul unei ore.

De ce sunt unele meserii interzise femeilor din Rusia

Citeste si: CITEŞTE: Ce cifra de destin are VLADIMIR PUTIN. Ce spune despre el această cifră

rusia femei

Ocupaţiile interzise femeilor din Rusia sunt: pompier, fierar, oţelar, vatman la metrou și coșar. De asemenea, acestea nu pot accepta locuri de muncă ce activează în domeniile de combatere a incendiilor, exploatarea anumitor vehicule din industria feroviară și maritime sau exploatarea minieră.

Chiar dacă îi place şofatul, o femeie nu poate deveni şofer de camion pe distanțe lungi, neputând lucra nici ca şofer pe autobuze cu mai mult de 14 locuri.

Bărbaţii trebuie să câştige bani pentru familie. Asta este datoria lor. Multă vreme, bărbaţii au fost vânători, iar femeile stăteau acasă şi găteau , a precizat un cetăţean din Moscova pentru Deutsche Welle.

În Rusia, lucrurile au fost clare, în împărţirea rolurilor din economia ţării. Femeile au fost protejate de muncile grele şi periculoase, încă din perioada sovietică. Puţine persoane cunosc faptul că, după Al Doilea Război Mondial, guvernanţii şi-au propus să crească natalitatea. În urma acestui fapt, femeile nu au mai putut exercita orice muncă pe care şi-o doreau s-o întreprindă. Multe sectoare de activitate fiind total interzise pentru ele, pentru a nu le fi afectată fertilitatea. Din acel moment, acele meserii au putut fi destinate doar bărbaţilor.

Ruşii nu s-au bazat pe statistici, ci doar pe miturile care circulau în ţara lor. Ultima lista cu ocupatiile interzise femeilor din Rusia a fost votată în anul 2000.

Tot pentru aceeaşi sursă, o rusoaică a precizat că “ femeilor nu le-ar fi uşor să ridice greutăţi. În schimb, bărbaţilor le este greu să împletească şi să ţeasă. Fiecare are rolul lui.” a spus femeia.

Iulia Ostrovskaya, de la Centrul pentru Dreptul Muncii şi Egalitate Socială, considera că această listă cu meseriile interzise femeilor este învechită şi discriminatorie.

“Listă ar trebui revizuită pentru a se stabili dacă, în zilele noastre, aceste meserii mai sunt, într-adevăr, periculoase. Când condiţiile de muncă sunt grele, acest lucru se răsfrânge negativ atât asupra femeii, cât şi a bărbatului. Asta înseamnă că legea tratează diferit bărbatul şi femeia, a precizat rusoaica.

Ce meserie a fost deblocată pentru femei în anul 2021

Citeste si: CITEȘTE: Curiozități despre VLADIMIR PUTIN

femeile din rusia

Totusi, din cauza forţei de muncă ce se resimte într-un mod acut, lucrurile par să se schimbe.

În anul 2019, reprezentaţii căilor ferate din Rusia, au solicitat ca nomenclatorul ocupaţiilor interzise din Rusia să fie întocmit de către angajatori şi nu de minister sau guvern. Ceea ce le-a trezit interesul reprezentanţilor, a fost faptul că meseria de pilot poate fi exercitată  de o femeie. Totusi, acestea nu au voie să presteze meseria de maşinist de teren.

Potrivit Uniunii Internaționale a Transportului Rutier, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a luat în calcul o listă a profesiilor care erau total interzise pentru femei. Reprezentaţii au reuşit să deblocheze o meserie a sectorului transportului rutier pentru femei. Din anul 2021, femeile pot ocupa posturi de șoferi de camioane și autobuze.


Abonează-te pe

Citește și:

Ce limbă se vorbește în UCRAINA

Mesaje de la mulți ani: Fă aniversarea cuiva mai frumoasă cu un mesaj sincer!

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

Ce limbă se vorbește în Rusia

Ce reprezintă cele două culori ale drapelului UCRAINEI

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle
Este bine sau nu să îi cunoști amanta? „Pentru un bărbat este o sancțiune”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri