Ce limbă se vorbește în Rusia


Într-o țară poate să fie vorbită o limbă, două sau trei. Atunci când vine vorba de Rusia, în această țară este vorbită o singură limbă oficială.


In articol:

Aflați din rândurile următoare câteva amănunte interesante despre Rusia, ce limbă se vorbește în această țară, dar și anumite aspecte pe care nu le știați.

 

Federația Rusă

Rusia, oficial Federația Rusă este o țară aflată în Eurasia. Aceasta este țara cea mai întinsă din lume. Acoperă peste o optime din suprafața locuită a Pământului. În ceea ce privește  populația, este a noua țară cu cea mai mare populație, având peste 144 de milioane de oameni.

Capitala Rusiei, Moscova, reprezintă unul dintre cele mai mari orașe din întreaga lume, acolo unde populația se întinde cu până la 77% în partea vestică și europeană a țării.

Alte mari orașe din Rusia sunt Sankt Petersburg, Novosibirsk, Ekaterinburg și Nijni Novgorod.

Rusia are aproximativ 11 fuse orare, iar în ceea ce privesc tipurile de mediu, dar și de forme de relief, acestea încep de la frontiere terestre, până la frontiere maritime. Până când s-a ajuns în secolul al XVIII-lea, Rusia se întindea cu granițele datorită cuceririlor, a anexărilor și a explorărilor pe care le-a avut.

Astfel, s-a transformat în Imperiul Rus. Fiind al treilea imperiu din istorie ca întindere, din Polonia până în Alaska.

federatia rusa

Citeste si: CITEȘTE: Ce bani se folosesc în Rusia

Ce limbă se vorbește în Rusia

Limba care se vorbește în Rusia, mai exact, limba rusă, provine din grupul slav oriental al familiei de limbi indo-europene. Ca limbă maternă, limba rusă este vorbită de peste 167 de milioane de oameni, dintre care mai mult de 147 de milioane locuiesc în Rusia.

Limba rusă reprezintă limba oficială a Federației Ruse, având statut oficial la ONU (Organizația Națiunilor Unite), dar și în alte organizații internaționale. Limba rusă  se vorbește și în multe alte țări precum: Ucraina, Belarus, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan Uzbekistan, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și multe altele.

unde se mai vorbeste limba rusa

Citeste si: CITEŞTE: Ce cifra de destin are VLADIMIR PUTIN. Ce spune despre el această cifră

Limba rusă vorbită în România

Chiar dacă vă vine să credeți sau nu, limba rusă a fost vorbită la un moment dat și în România. Acest lucru se întâmplă în perioada comunistă, atunci când limba rusă era una dintre principalele limbi învățate de elevi. Bineînțeles, alături de limba engleză și limba franceză. Acest lucru a durat până la Revoluție. După ce aceasta a avut loc, limba rusă a fost scoasă aproape complet din România.

Prin anul 2014, existau aproximativ 500 de elevi care încă studiau limba rusă în anumite școli din România. Pe lângă aceștia, mai erau și etnicii, care învățau limba rusă ca limba lor maternă. Însă cei 500 de elevi învățau limba rusă ca limbă modernă 2 sau 3, nu ca limbă maternă. Chiar dacă acest lucru era posibil în școli, în anul 2014, în anii 1994-1999, a apărut la București un curs de limba rusă, predat în licee. Acest curs a fost ținut sub egida institutului de științe ale educației.

cuvinte in limba rusa

Citeste si: DESCOPERĂ: Ce reprezintă cele trei culori ale drapelului RUSIEI

3 lucruri pe care nu le știai despre limba rusă

  1. Este cunoscut faptul că în limba română sunt introduse anumite cuvinte din limba rusă, însă v-ați fi gândit că acest lucru se poate întâmpla și invers? Trei cuvinte dintre cele întâlnite și în limba rusă sunt: mămăligă( мамалыга),  brânză( брынза) și doină( дойна).
  2. Există anumite expresii din limba română, care se regăsesc și în limba rusă, însă puțin modificate. În limba română există expresia „cioara s-a vopsit”, iar în limba rusă este „cioara albă” ( Белая ворона). La noi, această expresie semnifică faptul că o persoană a mințit, în schimb, în limba rusă, această expresie semnifică neobișnuitul sau lipsa de apărare. De asemenea, în limba română spune că ne-am udat din cap până în picioare, însă in limba rusă, aceștia spun că se udă de la picioare la cap, „Сног   до   головы”. Totodată, romanul obișnuiește să spună că face pe niznaiul, însă puțini știu că în limba rusă, „ne znaiu” (не знаю), înseamnă exact „Nu știu”.
  3. Verbul a fi, în limba rusă există doar la timpurile trecut și viitor. Iar atunci când este vorba de prezent, verbul a fi este omis sau înlocuit cu o cratimă: „ Eu – profesor”( Я – преподаватель.).

rusia

Citeste si: DESCOPERĂ: Ce bogății are RUSIA


Abonează-te pe

Citește și:

Ce bani se folosesc în Rusia

Celebra bucătăreasă Gina Bradea este internată la Institutul Oncologic din Cluj.Urmăritorii sunt îndemnați să se roage pentru ea

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

Ce cifra de destin are VLADIMIR PUTIN. Ce spune despre el această cifră

Curiozități despre VLADIMIR PUTIN

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cine este Laurențiu Duță. „Eram la panoul de onoare al şcolii. Îmi spunea că din când în când mai trecea să-mi vadă poza."
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri