Ce limbă se vorbește în UCRAINA


Ucraina este țara cu o diversă abordare din punct de vedere lingvistic, dat fiind faptul că are legături puternice în istoria sa cu Rusia, Ungaria, România, Polonia și restul vecinilor săi. Descoperă, în acest articol, ce limbă se vorbește în Ucraina și care sunt celelate valori lingvistice folosite de cetățenii acestei țări.


In articol:

Limba oficială folosită în Ucraina face parte din subgrupul oriental al limbilor slave, pe când rusa provine din grupul slav oriental al familiei de limbi indo-europene. Cele două sunt foarte des folosite în Ucraina. Amândouă sunt vorbite în intreaga țară, însă în grade care diferă de la o regiune la alta. De-a lungul timpului, Guvernul țării a încurajat pe cât posibil dezvoltarea limbii ucrainene în toate sferile vieții sociale, dar acest lucru nu a înseamat eliminarea totală a limbii ruse. Multe instrucțiuni, indicații și notificări publice sunt traduse și interpretate în ambele limbi, ținând cond, de asemenea, de această diversitate lingvistică. Află ce limbă se vorbește în Ucraina, dar și câteva curiozități despre aceasta.

Citeste si: DESCOPERĂ: Ce reprezintă cele două culori ale drapelului UCRAINEI

Ce limba se vorbeste in Ucraina

Ce limba se vorbeste in Ucraina

[Sursa foto: PixaBay]

Ucraina

Situată în nordul României, Ucraina este unul dintre cele mai importante state din această parte a Europei.

Dacă nu luăm în calcul Rusia, stat care nu se află în întregime în Europa, Ucraina este țara cu cel mai întins teritoriu de pe continent.

Aceasta are o suprafață de 603.628 de km pătrați și un număr de 46.044.000 locuitori. Potrivit statisticilor, Ucraina poate asigura nevoile alimentare a cel puțin 600 de milioane de oameni, fiind fruntașă din punct de vedere  agricol

De asemenea, aceasta ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește terenul arabil și primul loc în lumea la exporturile de ulei de floarea soarelui.

Limba ucraineană este considerată una dintre cele mai melodioase din lume, fapt ce se datorează caracteristicilor unice ale foneticității ucrainene. Descoperă, în rândurile de mai jos, ce limbă se vorbește în Ucraina și câteva curiozități despre aceasta.

Citeste si: CITEȘTE: Ce bogății are UCRAINA

Ce limba se vorbeste in Ucraina

Ce limba se vorbeste in Ucraina

[Sursa foto: PixaBay]

Ce limbă se vorbește în Ucraina

Limba ucraineană este vorbită de aproximativ 67,5% din populația țării, iar rusa de aproape 29,6%, aceasta fiind de asemenea vorbită și de majoritatea ucrainenienilor. În centrul țării, atât în ​​Ucraina, cât și în Rusia, ambele limbi sunt vorbite în mod egal. În comunitățile rurale, limba ucraineană este cea mai utilizată. Statisticile arată faptul că o proporție de 83% dintre cetățenii ucraineni preferă să comunice în limba rusă.

Potrivit recensământului, ucrainenii constituie 77,8% din populația țării. Alte grupuri etnice semnificative sunt rușii (17,3%), românii (0,85%), belarușii (0,6%), tătarii crimeeni (0,5%), bulgarii (0,4%), maghiarii (0,3%), polonezii (0,3%), evreii (0,2%), armenii (0,2%), grecii (0,2%).

În timpul perioadei sovietice, numărul vorbitorilor ucraineni a scăzut dramatic, dar mai apoi guvernul țării a lansat diferite programe și legi pentru a se asigura că imaginea și utilizarea limbii vor fi restaurate.

Citeste si: CITEȘTE: Ce nu știai despre UCRAINA

Ce limba se vorbeste in Ucraina

Ce limba se vorbeste in Ucraina

[Sursa foto: PixaBay]

Curiozități despre limba ucraineană

1. Limba ucraineană își are originile în limba slavă veche vorbită în Rutenia Kievană, unul dintre primele state ale slavilor din Evul Mediu.

2. Limba a rămas intens utilizată chiar și după ce a fost limitată și interzisă în perioada dominației sovietice.

3. Numărul total de vorbitori de ucraineană în lume este de la 36 la 45 de milioane de oameni.

4. Limba ucraineană folosește alfabetul chirilic, format din 33 de litere. Particularitățile alfabetului ucrainean, în comparație cu altele chirilice, reprezintă literele Ґ, Є și Ї.

А а Б б В в Г г Ґ ґ Д д Е е Є є Ж ж З з И и
І і Ї ї Й й К к Л л М м Н н О о П п Р р С с
Т т У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ь ь Ю ю Я я.

5. Pe lângă utilizarea sa în Ucraina, această limbă este vorbită de asemenea în Rusia, Belarus, Kazahstan, Polonia, Slovacia, România, Moldova, Ungaria, Serbia, dar și printre descendenții emigranților din Canada, SUA, Argentina și Australia.


Abonează-te pe

Citește și:

Ce limbă se vorbește în Rusia

Ojă semipermanentă: Modele de unghii 2022

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

Ce bani se folosesc în Rusia

Curiozități despre VLADIMIR PUTIN

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cine este Bogdan Mocanu. „Am lucrat în câteva saloane, făceam tatuaje, tundeam”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri