Ce este apa oligominerală și ce trebuie să știi despre ea?


Ne preocupă zilnic calitatea apei pe care o consumăm și încercăm să găsim cea mai bună variantă pentru a ne păstra sănătatea.

Din păcate, acest lichid esențial vieții este de departe a fi pur și sigur pentru consum deoarece nu toate elementele care ajung în apă sunt benefice organismului. În cele mai multe zone din țara noastră, apa de la robinet conține o cantitate ridicată de clor sau impurități, iar cea scoasă de la fântâna poate avea prea multe săruri și oxizi minerali. Însă, în mod surprinzător, mulți oameni nu reușesc să facă diferența între tipurile de apă existente pe piață cu care vor să o înlocuiască pe cea considerată contaminată.

Majoritatea se ghidează după gust sau etichetă, fără a lua în seamă caracteristicile optime pentru consumul de zi cu zi. Potrivit nutriționiștilor, apa minerală naturală oligominerală este ideală când vine vorba de sănătatea noastră.

Ce este apa oligominerală?

Apa reprezintă în medie 75% din masa corporală a unui bebeluș, 60% din cea a unui adult și 50% din a unei persoane în vârstă. Deși fără hrană omul poate să supraviețuiască până la 30 de zile, în lipsa apei viața îi este pusă în pericol după numai 3 zile. Așadar, importanța acestui lichid este extrem de mare pentru corpul uman. Același lucru e valabil și când vine vorba de calitatea sa. În România, apa care are un conținut de minerale ce depășește 500 miligrame la litru este numită minerală. Un lichid care beneficiază de o cantitate cuprinsă între 50 și 500 mg/l poartă denumirea de apă oligominerală.

De o calitate superioară, apa oligominerală este slab mineralizată și are un conținut redus de potasiu. Denumirea sa provine de la prefixul „oligo” care în limba greacă înseamnă „puțin” și indică o cantitate scăzută de substanțe prezente în compoziția chimică a lichidului. O apă plată se încadrează în această categorie atunci când include un complex de minerale bogat, într-o proporție foarte bine definită.

În cazul în care i se adaugă bioxid de carbon natural, aceasta devine apă oligominerală carbogazoasă. Recomandată pentru hidratarea zilnică a organismului și pentru gătit, apa oligominerală provine din surse sigure, de adâncime, microbiologic pure. De altfel, nivelul scăzut de săruri minerale al apei oligominerale se datorează vitezei mare de curgere prin subteran și adâncimii profunde a bazinului, factori suficienți pentru a inhiba mineralizarea completă.

Care sunt caracteristicile apei oligominerale?
Apa minerală naturală oligominerală are un conținut de săruri, precum magneziu, sodiu sau calciu, echilibrat și în limitele recomandate pentru a nu influența negativ starea de sănătate a organismului. Datorită cantității reduse de săruri, aceasta are o acțiune diuretică, este ușoară și recomandată de medici celor care suferă de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, pentru tratarea disfuncției urinare și prevenirea apariției pietrelor la rinichi.

Orice persoană trebuie să știe că, în cantități mari, clorura de sodiu determină corpul să rețină apa, lucru ce crește volumul de fluide din corp. În timp, acest proces poate conduce la afecțiuni cardiace sau atac cerebral. Consumând o apă demineralizată ori prea săracă în minerale, o persoană se poate intoxica cu metale grele pentru că la nivelul tubului digestiv, calciul și magneziul se absorb în corp în funcție de preferința față de metalele toxice. Apa oligominerală elimină toate aceste riscuri și potențiale afecțiuni deoarece nu cauzează depuneri în organism și are un echilibru fizico-chimic excelent.Â

Acest lichid de calitate superioară este absorbit rapid de celulele din corp și la fel de repede filtrat de către rinichi. Datorită proprietăților diuretice substanțiale, apa oligominerală are o contribuție excelentă în procesul de detoxificare, reduce retenția de lichide prin urinare și accelerează funcțiile metabolice. Totodată, favorizează eliminarea acidului oxalic, acidului uric, clorurii de sodiu sau azotului ureei, substanțe care absorbite în organism cauzează adesea infecții bacteriene și fungice.

Cine poate consuma apă oligominerală?

Pură microbiologic și cu un conținut optim de minerale, acest tip de apă poate fi consumat de orice persoană. O îngrijorare apare atunci când vorbim de sugari și copii, deoarece organismul lor este vulnerabil în fața nitraților. Componenți naturali ai solului, nitrații și nitriții cauzează o serie de afecțiuni, de la probleme gastrice până la intoleranță la anumite proteine ori intoxicație cu metale grele.

În cazul bebelușilor, efectul cel mai periculos al contaminării cu nitrați este afecțiunea denumită methemoglobinemie sau sindromul albastru. De aceea, pentru a evita orice risc, recomandarea este ca conținutul maxim de nitrați pe litru să fie de 10 mg în apa destinată preparării hranei sugarilor și a copiilor. Apa oligominerală îndeplinește cu succes toate criteriile pentru a fi consumată în siguranță încă din primele luni de viață.

Lipsită de microbi, cu valori deosebite și proprietăți excelente, apa oligominerală este cel mai bun lichid pentru hidratarea zilnică a organismului. Consumul acesteia elimină nenumăratele riscuri care pot apărea din cauza apelor contaminate, iar echilibrul său fizico-chimic o face bună de consum aproape un an, dacă este depozitată în ambalaje sterilizate.


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Vedete

Tamara Buciuceanu a murit! Doliu IMENS în România! Actriţa a fost una dintre cele mai iubite personalităţi ale ţării!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri