Cât durează sezonul căpușelor. Cum se scot căpușele din piele


Căpușele apar tot mai des în sezonul cald și tot atât de periculoase au devenit. Însă știați cât durează mai exact sezonul lor?


In articol:

Aflați din rândurile următoare ce sunt mai exact căpușele, cât durează sezonul în care acestea își tot fac apariția, dar și cum pot afecta căpușele, animalele. În plus, descoperiți și cum se pot scoate căpușele din piele, mai ușor.

 

Ce sunt căpușele

Căpușele   sau altfel spus, ixodidele, reprezintă un ordin de acarieni ectoparaziți ai reptilelor, păsărilor, dar și mamiferelor. Au un mod de a se hrăni obligatoriu hematofag, dar și intermitent, iar totodată au o importanță deosebită, atunci când vine vorba despre domeniul medical și veterinar.

Înțepătura provocată de aceste căpușe, poate determina leziuni foarte grave ale tegumentului. Anumite specii pot provoca chiar paralizii, iar altele reprezintă însuși vectorii pentru diverse microorganisme care pot transmite tifos, boala Lyme, febra recurentă și altele asemănătoare.

În România, existența căpușelor au fost identificate în număr de 27 de specii, iar cea mai frecventă este cea care are numele de „ Ixodes ricinus ”.

Încă de la sfârșitul secolului al 19-lea, au existat bolile transmise de căpușe. Au fost raportate chiar și cazuri de infecție la oameni, la aceștia fiind identificate 4 specii de căpușe, în timp ce la vite, au fost găsite 13 specii de căpușe.

Căpușele sunt recunoscute prin intermediul corpului acarian tipic pe care îl dețin, dar și a faptului că nu au un cap, dar nici antene, torace sau abdomen. Acestea sunt cei mai mari acarieni, atunci când vine vorba despre lungime, având cu până la 2-30 mm, în funcție de specie, dar și de stadiul de viață la care au ajuns.

ce se intampla daca ai fost intepat de o capusa

Citeste si: VIDEO! Asta e instrumentul care te ajuta sa smulgi capusele!

 

Cât durează sezonul căpușelor

Sezonul căpușelor reprezintă un adevărat pericol pentru animale, dar și pentru oameni. Acest sezon al căpușelor începe de obicei, odată cu apariția sezonului cald și durează pe tot parcursul timpului cât este vreme caldă.

Acestea se regăsesc deseori în parcuri sau la iarbă verde. Acesta este și motivul pentru care deja anumite animăluțe s-au trezit cu înțepături ale căpușelor și a fost nevoie de câteva vizite la veterinari. Acestea se pot alege foarte ușor cu o căpușă, din cauza faptului că stau în iarbă și se prind de blana animalelor, iar de acolo ajung imediat la piele.

Din păcate această îngrijorare se află și în rândul oamenilor, care odată ce vor fi înțepați de căpușe, pot suferi afecțiuni destul de grave, printre care se numără și boala Lyme.

cum afecteaza capusele animalele

Citeste si: Pericolul sezonului de vară! Medicul Virgil Musta ne dă sfaturi utile: cum trebuie să acționăm când vine vorba de căpușe?

 

Cum afectează căpușele animalele

Principalul mod în care căpușele afectează imunitatea animalelor, este legat de hrănirea lor cu sângele acestora. Cu toate că poate să fie vorba de o cantitate mică, dacă acestea se află într-un număr mare pe corpul animalelor, putem vorbi deja despre apariția unor probleme.

Dacă o singură căpușă și-a făcut apariția pe corpul animăluțului, nu reprezintă întotdeauna o problemă foarte mare. Însă dacă acesta are și purici, care se înmulțesc destul de repede, deja lucrurile se schimbă.

Printre principalele efecte ale căpușelor aflate pe corpul animalelor, se numără și următoarele:

  • Scărpinat excesiv
  • Mâncărimi
  • Scăderea imunității
  • Letargie
  • Pierderea poftei de mâncare

cat dureaza sezonul capuselor

Citeste si: Te-a intepat o CAPUSA? Uite ce trebuie sa faci rapid si cum sa o scoti CORECT!

 

Cum se scot căpușele din piele

Cu ajutorul pensetei

Prin intermediul unei pensete, pentru a o apuca de cap și a fi cât mai aproape de piele, vom trage încet și ferm până când căpușa se va desprinde de piele. Atenție însă la modul în care o veți scoate. Aceasta trebuie scoasă ușor, prin rotire, evitând pe cât de mult posibil să strângeți între degete, abdomenul căpușei (care favorizează trecerea Borreliilor din glandele salivare în plagă). În cazul în care căpușa nu conține bacterii, atunci nu va fi nevoie de un tratament cu antibiotic.

Cu ajutorul unui băț de chibrit

Prin intermediul unui băț de chibrit, căpușele vor fi atrase de mirosul de fosfor pe care îl conține gămălia bățului. Acest aspect va face ca ele să iasă singure, de bună voie. Tot ce trebuie să faceți este să umeziți capul unui băț de chibrit și să faceți cerculețe cu el, în jurul locului unde s-a înfipt căpușa, cât mai aproape de ea. Astfel, insecta își va extrage singură capul și va urca pe bățul de chibrit.

cum se scot capusele din piele

Citeste si: 3 remedii naturiste rapide in caz de intepaturi, ciupituri, muscaturi


Abonează-te pe

Citește și:

Cu ce se curăță indigoul. Știai care este secretul?

Acum se bat, dar înainte se pozau nud! Poze interzise cu foștii soți Reghecampf

Pericolul sezonului de vară! Medicul Virgil Musta ne dă sfaturi utile: cum trebuie să acționăm când vine vorba de căpușe?

Bianca Dragusanu a povestit ce i s-a intamplat in weekend: "Nu am mai trait niciodata asa ceva! Jur"

Te-a intepat o CAPUSA? Uite ce trebuie sa faci rapid si cum sa o scoti CORECT!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Video
Minodora, îngenuncheată de durere după moartea mamei sale „A fost bolnavă, nu a mai rezistat”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri