Pericolul sezonului de vară! Medicul Virgil Musta ne dă sfaturi utile: cum trebuie să acționăm când vine vorba de căpușe?


Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, explică ce trebuie să facem când o căpușă se agață de noi. Riscurile sunt mai mari de când acestea transmit boala Lyme.


In articol:

Ce este de făcut când descoperim o căpușă pe noi? 

De când transmit boala Lyme, căpușele au devenit dușmanii noștri, mai ales când vrem să petrecem timp în aer liber, la iarbă verde. Cum trebuie să procedăm corect în cazul în care luăm contact cu o căpușă?

Primul lucru care trebuie făcut este tamponarea corpului sau capului insectei cu vată îmbibată în spirt și să-l ținem preț de 5 minute. După ce trec cele 5 minute, scoateți căpușa invers acelor de ceasornic. Atenție! Trebuie să aveți grijă să nu rămână pe corpul vostru capul căpușei. Este foarte important să scăpați de ea în primele 24 de ore de la fixare.

Dacă trece mai mult timp, riscurile ca insecta să transmităp boala Lyme sunt mult mai ridicate.

„Prima măsură de prevenire a bolii este să depistăm căpuşa în primele 24 de ore de la fixarea pe tegument şi să o extragem. Acest lucru este uşor de făcut dacă seara, după ce am fost la iarbă verde, facem duş şi căutăm o eventuală excrescenţă pe piele, trecând uşor cu mâna pe toata supraţaţa corpului, chiar şi prin păr.

Dacă descoperim o căpuşă, atunci trebuie să o scoatem”, sfătuiește medicul infecționist.

Citeste si: Patru insecte care te pot ucide cu intepaturile lor! Mergi de urgenta la medic daca iti apar semne

De când a venit vara, a venit si căldura, deci numărul persoanelor care sunt mușcați de căpușe a crescut. Cel mai bine este să vă prezentați la medic în cazul în care vă aflați în situația aceasta, mai ales dacă o descoperiți târziu.

Virgil Musta
Virgil Musta a vorbit despre căpușe[Sursa foto: Facebook]

Boala Lyme, transmisă de căpușe

Boala Lyme este o infecție bacteriană transmisă de căpușe. Însă, nu toate căpușele transmit această boală, ci doar cele de tip Ixodes, purtătoarele bacteriei numită borrelia burgdorferi.

Borellia este bacteria care provoacă infecția Lyme. Mediul preferat al căpușelor este cel umbrit, pe sol, unde este umezeală. Adesea se agață de iarbă, copaci și de crengi. Pajiștile și grădinele pot fi, de asemenea, primitoare pentru căpușe, mai ales la marginile pădurilor.

 Sursă foto: captură KanalD

 

 


Abonează-te pe

Citește și:

,,Am primit o veste proastă.” Sorina Ceugea a primit un diagnostic grav. Ce s-a întâmplat cu artista

Celebra bucătăreasă Gina Bradea este internată la Institutul Oncologic din Cluj.Urmăritorii sunt îndemnați să se roage pentru ea

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

,,Mi se întâmplă des în ultima vreme.” Gabriela Cristea a rămas fără voce în direct. Ce s-a întâmplat cu prezentatoarea TV

,,Unde ai fost în decembrie?” Ce i-a spus Adi Rus lui Culiță Sterp, la botezul lui Iair

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle
Cum sterilizezi borcanele în 5 minute. Gospodinele grăbite folosesc această metodă în fiecare toamnă
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Sanatate
Parteneri