Cât de importantă este comunicarea într-un cuplu. ”Învățăm să trăim cu faptul că suntem diferiți.”


Lipsa comunicării în relația de cuplu și a atenției sunt printre principalele motive pentru care unele relații nu mai funcționează, care duc de cele mai multe ori la despărțire.


In articol:

Partenerii de cuplu întâmpină zilnic conflicte privind multe aspecte, precum felul în care aleg să își petreacă timpul și cu cine, modul de cheltuire a banilor, felul în care duc la capăt sarcinile cotidiene. Modul în care oamenii aleg să își gestioneze conflictele, influențează succesul relației.

Persoanele care reușesc să clădească relații de durată, tratează relația de cuplu cu mai multă atenție, dăruire, înțelegere, respect si sprijin când este nevoie. Așadar, Cati Călin, psiholog și trainer în comunicare rațională, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV, despre comunicarea și relaționarea în cuplu.

Care este scopul unei relații

Cu trecerea timpului, partenerii de viață devin un întreg. Specialista a accentuat acest aspect prin menționarea unor diferite etape prin care un cuplu trece.

Oamenii trebuie să conștientizeze faptul că fiecare persoană în parte este diferită, are obiceiuri diferite, gânduri diferite, simt emoții într-un mod total diferit, însă acest lucru nu este întotdeauna un lucru rău. Important este ca relația de cuplu să ajute la dezvoltarea și împlinirea fiecăruia în parte, și totodată, partenerii să reușească să se accepte și să se respecte unul pe celălalt.

Citeste si: Cum poți avea o relație fericită și de durată. “Bărbatul nu are puteri telepatice.”

Cât de importantă este comunicarea într-un cuplu

[Sursa foto: pexels]

Citeste si: De ce se ajunge la violență în cuplu. ,,Disputele verbale se transformă în cele fizice”

“Pentru o relație de cuplu de calitate este important pentru oameni să vadă în ce etapă este cuplul, deoarece se trece prin niște etape. Un el și o ea se cunosc, intră într-o relație, iar la începutul relației sunt doi care intră, însă devin unul. După care, urmează etapa în care sunt doar unul: gândesc la fel, simt în același mod, sau cel puțin așa pare. Mai apoi, urmează etapa următoare în care cineva face un pas în care el îi spune că iese cu prietenii lui, iar ea să nu fie de acord. (...)  Relația nu o vedem, însă, este ca un organism viu între cei doi, fiind o distanță suficientă, dar și o legătură. Plus de asta, învățăm să trăim cu faptul că suntem diferiți, și acceptăm asta respectându-ne și pe noi dar și pe celălalt.(...) Să trăiesc bine, să fiu împlinit, să mă dezvolt. Oare reușesc să fac asta în relația asta, respectându-l pe celălalt și cum se transforma el in timp?”, a spus psihologul.

Cum putem comunica respectuos cu partenerul

Înainte de comunicarea cu partenerul, este recomandat ca persoana respectivă să se asculte întâi de toate pe ea însăși, pentru a știi exact cum și ce să comunice. Lucrurile de multe ori nu vor funcționa de la sine dacă este prezentă doar iubirea, care îi poate sili să ierte orice. Mesajele transmise și recepționate vor fi filtrate prin propriile așteptări față de relația de cuplu, sau față de partener, având o încărcătură simbolică mai mare. Așadar, precum psihologul a precizat în cadrul emisiunii, iubirea este diferită, și se arată și spune în moduri diferite, pentru unele persoane contând cuvintele spuse, iar pentru alții contând tonul vocii. Distorsionarea mesajelor transmise de către partener poate lua diverse forme de generalizare, etichetare negativă, până la amplificare. Dacă mesajele vor fi transmise într-un mod drăguț, situația se va schimba foarte ușor.

Citeste si: Cum să ai o relație o fericită. ,,Prietenia joacă un rol destul de important”

Cât de importantă este comunicarea într-un cuplu

[Sursa foto: pexels]

Citeste si: Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică. „În general, vorbim despre un abuzator și o victimă”

“E foarte important să mă ascult pe mine înainte să vorbesc, pentru că mi-e foarte ușor să-i spun ce să facă, cum să facă, cum ar fi mai bine să facă.(...) Un lucru important este ca la început să ieșim din mitul ăsta, că dacă ne iubim lucrurile o să meargă de la sine sau dacă ne iubim, ne putem ierta orice. Iubirea e una, relația este ceva diferit. Pentru că există o mare diferență: iubire mea și iubirea lui sunt diferite. Din punct de vedere al relației și ce deschid pe gură, sau atitudinea pe care o am, el va păstra un mesaj în interior, următorului mesaj putând să fie în același fel. Așadar, relația poate ajunge să se destrame. (…) Pentru unii, sunt importante cuvintele, pentru alții este important tonul. Concluzia este că dacă reușesc să vorbesc despre ceva important, dacă aș putea să transmit mesajul într-un mod mai drăguț, este cu totul altceva. În fiecare zi maltratăm relația, însă se poate și altfel, și este simplu”, a spus ea.

Citeste si: Banii în cuplu, la comun sau separat? „Îmi place să o privesc ca o relație de egalitate între cei doi parteneri!”

Cât de importantă este comunicarea într-un cuplu

[Sursa foto: pexels]


Abonează-te pe

Citește și:

Cum poți avea o relație fericită și de durată. “Bărbatul nu are puteri telepatice.”

Delia, noi declarații controversate. Artista nu crede în împărțirea genurilor masculin și feminin

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Cum se distruge relația de cuplu. ”Greșelile sunt micuțe, dar consecințele pot fi mari.”

Cum transformi o relație pasageră într-una serioasă. „Este bine să facem diferența între dragoste și iubire”


DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Ce poți face dacă varza murată a făcut floare. Gospodinele folosesc acest truc util
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Tu & El
Parteneri