Care este vârsta de pensionare pentru femei în 2023


Aflați din rândurile următoare care este vârsta de pensionare pentru femei în 2023.


In articol:

Legea pensiilor este adesea o lege controversată care provoacă diferite nemulțumiri în rândul lumii, fie din cauza modului de calculare al pensiei sau din cauza perioadei de vârstă la care angajații pot ieși la pensie.

În țara noastră, pensiile sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Actuala legislație trebuia înlocuită de câțiva ani, dar  Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, care stabilește noile reglementări, a fost amânată din nou, de data aceasta pentru 2024, potrivit avocatnet.ro.

Pensionările la limită de vârstă prevăd anumite condiții prin care persoanele care au îndeplinit vârsta, dar și celelalte aspecte prevăzute în lege, pot ieși la pensie.

Vârsta de pensionare diferă în funcție de domeniul de activitate, dar și de sexul persoanei respective.

Care este vârsta de pensionare pentru femei în 2023

Citește și: Anunț important de la Casa de Pensii! Nu va mai fi permis din luna august 2023

Care este vârsta de pensionare pentru femei în 2023

Citește și: Veste importantă pentru o categorie de pensionari! Se oferă 700 de lei pe lângă pensie

Potrivit celor prevăzute în Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010, dreptul la asigurări sociale este garantat de stat și se exercită, în condițiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, denumit în continuare sistemul public de pensii.

Femeile pot ieși la pensie dacă au vârsta de 63 de ani, dar dacă doresc mai pot munci legal până la 65 de ani, spune legea. 

Astfel, femeile care se află în câmpul muncii și care doresc să se pensioneze în anul 2023 trebuie să știe ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a putea ieși la pensie.

„Se vor putea pensiona în 2023 cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare: cel puțin 15 ani munciți legal (…) Asemenea bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare … dacă au lucrat în condiții grele, proporțional cu perioada de timp lucrată astfel”, potrivit avocatnet.ro.

Cum te poți pensiona anticipat

Citește și: Veste neplăcută în legătură cu punctul de pensie! Ce trebuie să știe femeile în legătură cu schimbarea din anul 2030

Cum te poți pensiona anticipat

Citește și: Câți bani trebuie să cheltui pentru a cumpăra trei ani de vechime la pensie, începând cu 1 ianuarie 2023

În cazul persoanelor care ies la vârsta prevăzută de lege, vorbim despre pensionare la limita de vârstă, dar există și alte modalități de a ieși la pensie chiar dacă nu au împlinit vârsta corespunzătoare, printre care se numără pensionarea pe caz de boală sau pensionarea anticipată.

Potrivit articolului 62 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.

Așadar, persoanele care nu îndeplinesc limita de vârstă necesară pentru pensionarea la limită de vârstă pot să  iasă la pensie anticipat dacă  vor plăti statului o cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul prevăzut pentru pensionarea la limită de vârstă.

În acest caz, suma pe care persoana respectivă o va primi în cazul pensionării anticipate va fi aceeași cu cea stabilită în condițiile pentru pensionarea la limită de vârstă.

De asemenea, la acordarea pensiei anticipate nu poate fi cumulată nicio altă reducere de vârstă în afară de cea prevăzută de lege.

În cazul în care o persoană iese la pensie în mod anticipat și după îndeplinește vârsta corespunzătoare la care se putea pensiona la limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate.

„În sistemul public de pensii, plata pensiei se face lunar. Pensia se plătește personal titularului, tutorelui sau curatorului acestuia, persoanei căreia i s-a încredințat ori i s-a dat în plasament copilul urmaș sau, după caz, mandatarului desemnat prin procură specială”, mai prevede legea.

Care este vârsta de pensionare pentru femei în 2023


Abonează-te pe

Citește și:

Ajutor financiar de la stat pentru viitoarele mămici în 2023. Se oferă suma de 2.000 de lei!

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Soția lui Bordea, mărturisiri dureroase: 'Când ai prefera să mori. Când nu ai motiv să...'

Anunțul momentului! Se oferă vouchere de 15.000 lei, pentru o categorie de oameni

Se va oferi o reducere la impozitul pe salariu. Care este suma de bani pe care o primesc salariații care au copii

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle
O veveriţă a fost găsită aproape îngheţată, pe un drum din Mediaş. Ce a făcut un sibian care a găsit-o?
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri