Ce s-a decis pentru femeile din România. Din 15 ianuarie se oferă complet gratuit


Mamele din România vor avea parte de vești bune! În Monitorul Oficial a fost publicată legea care prevede că ele pot beneficia de servicii gratuite de evaluare psihologică și consiliere pshihologică, iar duminică va intra în vigoare.


In articol:

După ce devin mame, femeile trebuie să aibă parte de consiliere psihologică pentru a preveni și trata diversele tulburări psihice care sunt asociate nașterii sau sarcinii.

Citește și: Ce se va întâmpla cu alocațiile în 2023. Copiii cu cetățenie română vor beneficia de venituri mai mari

Ce s-a decis pentru femeile din România

Prin Legea 33/2023, apărută azi în Monitorul Oficial și care se va aplica de duminică, 15 ianuarie, acest lucru devine posibil.

Miercuri, 11 ianuarie, Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede ca pacientele asigurate să beneficieze de servicii de evaluare psihologică și consiliere psihologică.

Citește și: Părinții salariați vor primi o deducere personală suplimentară de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la școală, din ianuarie 2023 l

Mamele vor beneficia de consiliere psihologică, cu o condiție

Această lege vine în completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Așadar, printre serviciile de sănătate publică specifice se vor afla şi serviciile prenatale şi postnatale, precum şi serviciile de consiliere psihologică postnatală.

Mamele se vor putea bucura de servicii de consiliere psihologică dacă sunt asigurate și în limita bugetului aprobat. În propunerea inițială serviciile de consiliere psihologică erau pe o perioadă de 126 de zile după naştere, la cerere, pentru un număr de maximum șase ore, dar, pentru ca măsura să nu aibă efect asupra bugetului consolidat, s-a renunțat la această formulare.

Prevenția, cel mai bun instrument în reducerea efectelor

Unul dintre inițiatorii proiectului de lege, deputatul Diana Morar, a scris, în urmă cu mai mult timp, pe rețelele de socializare că nașterea unui copil este uneori asociată unor trăiri și dureri severe care pot conduce la predispoziția mamelor de a dezvolta tulburări de anxietate sau obsesiv-compulsive.

„Sprijin pentru femei! Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care completează reforma în domeniul sănătății și la care sunt co-inițiator. Naşterea unui copil este uneori asociată unor trăiri și dureri severe care pot conduce la predispoziția mamelor de a dezvolta tulburări de anxietate sau obsesiv-compulsive. Legea reglementează dreptul femeilor de a beneficia de servicii de evaluare și consiliere psihologică, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii şi naşterii. Aceste servicii vor fi acordate în cadrul maternităților de către personalul superior prevăzut în structura de personal a spitalului. (…) Prevenţia este cel mai bun instrument în reducerea efectelor tulburărilor care pot apărea, iar aceasta se poate realiza încă din perioada anterioară nașterii, precum și imediat ulterioară acesteia”, a scris Diana Morar într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Ce se întâmplă cu cei care au pensii până în 1.500 de lei. Marius Budăi a făcut anunțul


Abonează-te pe

Citește și:

„A fost prea mare gravitatea faptelor.” Ce decizie s-a luat în cazul eliberării lui Cristian Cioacă

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Diana Bulimar, demnă de OnlyFans! Fotografii fără sutien și cu părțile intime la vedere

Ce se va întâmpla cu alocațiile în 2023. Copiii cu cetățenie română vor beneficia de venituri mai mari

Părinții salariați vor primi o deducere personală suplimentară de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la școală, din ianuarie 2023

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop
Sfatul zilei din 27 ianuarie 2023. O zodie trebuie să își organizeze viața
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri