Când se vopsesc ouăle de Paște. Ce spune tradiția creștin ortodoxă


Obiceiul vopsirii ouălor este din ce în ce mai restrâns în alte țări, însă în România tradiția înflorește de la an la an. Tehnica este simplă, dar în ultimul timp a ajuns la nivel de artă. Află când se vopsesc ouăle de Paște și ce spune tradiția creștin ortodoxă.


In articol:

Ouăle roșii, nelipsite de la masa tradițională de Paște, au o mare semnificație pentru credincioși. Culoarea roșie, cea folosită de gospodine pentru vopsirea acestora, reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce pentru mântuirea omenirii. În ultimii ani, ouăle au început să fie colorate în diverse nuanțe. Preoții susțin că nu este un păcat să le vopsim și în alte culori, fiindcă albastrul zimbolziează viaţa veşnică, verdele revenirea naturii la viaţă, iar galbenul belşugul și bogăția. Iată când se vopsesc ouăle de Paște și ce spune tradiția creștin ortodoxă?

Citeste si: Mesaje de Paşte 2022. „Paştele este o măreaţă promisiune prin care Domnul ne aduce în preajma renaşterii noastre în fiecare an"

Cand se vopsesc ouale de Paste crestin ortodox

Cand se vopsesc ouale de Paste crestin ortodox

[Sursa foto: PixaBay]

Când se vopsesc ouăle de Paște. Ce însemană oul roșu

În fiecare an, credincioșii vopsesc ouăle în Joia Mare, numită și Joia Patimilor. Tradiția populară arată că vopsirea acestora și consumul lor în zilele de Paște alungă suferința și necazul. În popor se spune că trebuie îngropată coaja în pământul pășunilor, pentru a apăra vitele de deochi și de năpastă în tot restul anului.

Când se vopsesc ouăle de Paște. Vopsitul ouălor a apărut în urmă cu mai bine de 2.000 de ani înainte de nașterea lui Iisus Hristos. Se spune că la vremea respectivă erau oferite în dar ca simbol al echilibrului, al vieții și al reînnoirii naturii. Obiceiul a devenit popular în rândul creștinilor mai târziu, iar astăzi este respectat în țări din Europa și Asia. Sunt multe legende care explică de ce se vopsesc ouăle de Paște și care este semnificația lor pe masă alături de alte preparate tradiționale precum cozonac, pască și friptură de miel.

Citeste si: Ce înseamnă Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. "Este săptămâna în care ne reamintim ultimele zile din viața Mântuitorului. În Săptămâna Mare, fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar"

Cand se vopsesc ouale de Paste crestin ortodox

Cand se vopsesc ouale de Paste crestin ortodox

[Sursa foto: PixaBay]

Ce spune tradiția creștin ortodoxă

Se spune că în timp ce era răstignit pe cruce, mama Lui a plecat spre Pilat cu un coș de ouă pentru a le dărui celor care îl chinuie pe fiul său. Obosită, Maica Domnului s-a așezat la umbra unui copac pentru a se odihni, iar atunci când s-a ridicat a observat că ouăle din coș se înroșiseră. În acea clipă a realizat că Iisus Hristos murise deja.

O altă legendă, poate cea mai cunoscută din câte există, spune că Maica Domnului ar fi pus la picioarele fiului ei răstignit un coș cu ouă. Acestea trebuiau oferite celor care îl chinuiau pentru a-i îndupleca. Sângele Mântuitorului ar fi curs pe acestea și le-ar fi înroșit. Atunci Isus Hristos a spus celor de față: „De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducerea aminte de răstignirea mea, după cum am facut și eu astăzi”

Citeste si: De ce nu se face cozonac în Vinerea Mare

Cand se vopsesc ouale de Paste crestin ortodox

Cand se vopsesc ouale de Paste crestin ortodox

[Sursa foto: PixaBay]

Când se vopsesc ouăle de Paște. Ouăle sunt decorate de credincioși în diferite forme, iar simbolurile folosite au mai multe înțelesuri:

- linia dreaptă verticală= viața
- linia dreaptă orizontală= moartea
- linia dublă dreaptă= eternitatea
- linia cu dreptunghiuri= gândirea și cunoașterea
- linia ondulată= apa
- spirala= timpul
- spirala dublă= legătura dintre viață și moarte.

Care este semnificația ciocniri ouălor de Paște

În dimineața zilei de Paște, creștinii obișnuiesc să meargă la biserică cu câte un ou roșu, iar după slujbă să ciocnească împreună cu familia, în timp ce rostesc formula de salut „ Hristos a Înviat ”, la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat”.

„Semnificatia adevărată o ouălor de Paşte este aceasta a ouălor roşii, care amintesc de sângele lui Hristos, sânge cu care, iată, noi ne împărtăşim.

Şi ciocnirea ouălor, în care noi salutăm cu Hristos a Înviat! si Adevărat a Înviat!, semnifică deschiderea mormântului din care a înviat Hristos”, a explicat preotul Marian Vătămănescu.

Tradiția arată faptul că oul roșu de Paște are puteri miraculoase, mai precis de vindecare și de îndepărtare a răului. De asemenea, acesta este purtător de sănătate, frumusețe, vigoare și spor.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Preț COZONAC Paște 2022: Cât vor plăti românii pentru acest preparat tradițional. „Problema este că aceste creşteri de costuri nu se opresc aici"

Celebra bucătăreasă Gina Bradea este internată la Institutul Oncologic din Cluj.Urmăritorii sunt îndemnați să se roage pentru ea

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

JOIA MARE 2022: Ce înseamnă această sărbatoare. Ce pregătesc gospodinele în această zi

Secrete pentru un COZONAC pufos

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cine este Laurențiu Duță. „Eram la panoul de onoare al şcolii. Îmi spunea că din când în când mai trecea să-mi vadă poza."
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri