Preț COZONAC Paște 2022: Cât vor plăti românii pentru acest preparat tradițional. „Problema este că aceste creşteri de costuri nu se opresc aici"

Pret cozonac Paste 2022

Pret cozonac Paste 2022

Cozonacul este, fără doar și poate, preparatul vedetă în perioada sărbătorilor Pascale. Află, în articolul de mai jos, ce sume trebuie să scoată românii din buzunare pentru produsele tradiționale.

Fie că îl cumpărăm direct din patiserie sau îl preparăm la noi acasă, cozonacul are prețuri mari, asta pentru că toate ingredientele de bază s-au scumpit în ultima perioadă de timp.

Lunile ianuarie și februarie au adus scumpiri considerabile în agricultură, pe fondul crizei de energie. Un alt factor foarte important este războiul din Ucraina, exportator important de cereale care riscă să genereze o adevărată criză alimentară.

De asemenea, prețurile au crescut foarte mult și la carburanți și îngrășăminte, lucru care va duce în mod automat la majorarea tuturor produselor. Particular, pentru a prepara un cozonac, ai nevoie de mai multe ingrediente, toate la rândul lor înregistrând sume mai mari de cumpărare față de aceeași perioadă a anului trecut. Iată cât costă produsele tradiționale  în 2022.

Citeste si: Preț PASCĂ Paște 2022: Vești triste pentru români

Pret cozonac Paste 2022
Pret cozonac Paste 2022[Sursa foto: PixaBay]

Preț cozonac Paște 2022

Ingredientele pentru cozonaci s-au scumpit încă de la începutul anului. Pentru făină, de exemplu, trebuie să scoatem din buzunar cu 16% mai mult față de anul trecut, pentru ulei cu 26%, iar pentru brânza de vacă cu 8%. Prețuri foarte mari s-au înregistrat și la cacao, unt, ouă și zahăr. Un cozonac de 1 kilogram, care avea prețul de 40 lei în 2021, anul acesta va fi mai scump cu 12 lei.

Creșterea este de 30%.

Prețul ouălor la crescătorii particulari a ajuns să fie mai mare față de anul trecut. În prezent, un ou ecologic se vinde cu suma cuprinsă între 1 și 1,5 lei, în funcție de regiune. Acum că vine perioada Paștelui, oamenii se așteaptă ca prețul să crească din ce în ce mai mult.

„Am dat până acum ouăle cu 30 de lei cofragul de 30.

De Paște cred că va ajunge la 40-45. Nu este mult pentru că avem cheltuieli mari cu cerealele și sunt ouă de casă, de la găini crescute liber, în curte”, a spus o femeie din Alba Iulia care crește acasă găini și vinde ouăle în privat, potrivit alba24.ro.

Prețuri crescute vom vedea, cel mai probabil, și la cartofi, legume care se vindeau în perioada lunii aprilie a anului trecut cu aproximativ 2 lei kilogramul.

Acum, însă, pe aceeași cantitate românii trebuie să plătească între 2,5 și 3 lei.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Printre alimentele care au înregistrat scumpiri se numără și roșiile, telemeaua de oaie și cartofii noi.

Citeste si: Cât ne costă masa de Paște 2022. Ce preparate poți pregăti de Paște

Pret cozonac Paste 2022
Pret cozonac Paste 2022[Sursa foto: PixaBay]

Scumpirile la energie și gaze duc la creșterea produselor de panificație

După ce facturile au crescut cu până la șase ori mai mult, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN) cere ajutor pentru spijinirea celui mai afectat sector din industria alimentară.

„Problema este că aceste creşteri de costuri nu se opresc aici, mulţi procesatori din domeniu au primit notificări de creştere a preţurilor la energie şi gaze naturale de încă 2-3 ori, unii chiar de 6 ori.

Preţurile de vânzare la produsele de morărit-panificaţie nu au ţinut pasul cu costurile de producţie, fiind necesare noi majorări de preţuri în acest început de an”, avertizează reprezentanţii ROMPAN.

Citeste si: Garnitura pentru MIEL la cuptor. „Mieii cu o greutate sub 15 kg au un conţinut foarte mare de apă şi de colagen, care este toxic pentru ficat"

Pret cozonac Paste 2022
Pret cozonac Paste 2022[Sursa foto: PixaBay]

Paște 2022- Rețetă de cozonac pentru sărbatorile Pascale

Ingrediente:

Citește și: Ea este presupusa iubită a lui CRBL. Câți ani are și cu ce ocupă tânăra. Cei doi au fost surprinși împreună- kanald.ro

Citește și: Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news- stirilekanald.ro

- 1 kilogram de făină
- 10 ouă
- 400 grame de nucă românească
- 50 de grame ulei
- esență de rom și vanilie
- 300 de grame de zahăr
- 40- 50 grame de drojdie
- 70 grame de cacao
- 500 ml lapte
- zahăr pudră pentru decor
- coaja de la o lămâie/ portocală
- 200 grame unt

Mod de prepapare:

În ediția „Well Done”, difuzată pe canalul de YouTube theXclusive.ro, Ana Urucu ne arată cum să preparăm cei mai pufoși cozonaci pentru sărbătorile Pascale.

Pentru început, adaugă făină într-un bol încăpător. Drojdia se pune într-un recipient separat, iar mai apoi se adaugă o lingură de zahăr și puțin lapte călduț. Amestecă totul încet până se formează întreaga compoziție. Într-un alt bol se adaugă cele 10 gălbenușuri, cu un praf de sare, și se amestecă încet.

În bolul cu făină se adaugă drojdia și gălbenușurile. Separat, se amestecă laptele călduț, zahărul, esența de vanilie, puțin rom și coaja de la lămâie. Se adaugă totul în bolul cu făină și se amestecă până când se formează aluatul. Se lasă la crescut aproximativ o oră jumătate.

În tot acest timp prepară cremă de ciocolată. Pentru aceasta ai nevoie de albușurile rămase, cele 400 de grame de nucă, zahăr și cacao. Adaugă-le pe toate într-un bol și mixează-le până se formează o cremă.

Aluatul crescut trebuie pus pe o masă, tăiat în patru cantități egale și umplut cu cremă. Lasă cei doi cozonaci să mai crească timp de aproximativ 30 de minute. Ulterior, pune-i la cuptor pentru o oră. Poftă bună!



Citește și:

Ce poți mânca dacă ai bilă leneșă? Regim alimentar bilă leneșă

De ce se mănâncă miel de Paște. Care este istoria acestei tradiții creștine

Imagini BOMBĂ cu Delia topless! Ipostaze incendiare, pozele pe care le-ar vrea șterse

Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară

"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei soacră a dat-o din nou în judecată

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Ea este presupusa iubită a lui CRBL. Câți ani are și cu ce ocupă tânăra. Cei doi au fost surprinși împreună

"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în accidentul din Timiș


Cookies