Când pică Rusaliile în 2022. Ce semnifică această tradiție?


Rusaliile se numără printre cele mai vechi sărbători, tradiția creștină fiind totodată considerată ziua întemeierii Bisericii. Află când pică Rusaliile în 2022 și care sunt superstițiile acestei mari sărbători.


In articol:

La 50 de zile după Învierea Domnului se sărbătorește Pogorârea Duhului Sfânt, numită în popor Rusaliile. Sărbătoarea încheie cele trei momente și anume Învierea Înălțarea și Pogorârea Duhului Sfânt, marcând totodată începerea creștinismului prin formarea Bisericii. Sărbătoarea se mai numește și „Cincizecimea” deoarece s-a produs la 50 de zile după Înviere, dar și „Duminica Mare”, fiind o zi foarte importantă pentru creștini. Află, în acest articol, când pică Rusaliile în 2022 și ce semnifică această tradiție.

Citeste si: ȘTIAI: Ce nu ai voie să faci înainte de SPOVEDANIE? „Calitatea vieţii unui om e dată de calitatea gândurilor sale."

Cand pica Rusaliile in 2022

Cand pica Rusaliile in 2022

[Sursa foto: Pexels]

Ce sunt Rusaliile

Conform tradiției, Rusaliile reprezintă spiritele morților care au petrecut Paștile printre cei vii și care nu vor să se mai întoarcă în morminte, începând astfel să facă rele oamenilor. Așadar, de Rusalii, credincioșii împodobesc casele, bisericile și icoanele cu ramuri verzi și flori, considerând că au puterea de a alunga spiritele rele. Rusaliile sunt sărbătorite diferit, în funcție de zona geografică.

De exemplu, în Moldova și Transilvania durează 3 zile, în Muntenia și Oltenia 7 zile, iar în Banat 8.

„Sărbătoarea de Rusalii era calculată prin însumarea la Duminica Paştelui a unui număr de 50 de zile(Muntenia, Oltenia, Transilvania şi Banat) sau 51 de zile(Moldova) şi dura 3 zile (Moldova, Transilvania), 7 zile(Muntenia şi Oltenia) şi 8 zile (Banat)”, spun specialiştii de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa.

În anumite zone, românii obișnuiesc să poarte de Rusalii leuștean, usturoi sau pelin, fie în buzunare, fie în sân, pentru a nu fi pociți de iele. În tradiția noastră se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, acestea fiind spiritele malefice.

„La Biserică mergem cu frunze de nuc sau de tei. Aceste frunze sunt binecuvântate și sunt luate acasă de credincioși. Iar atunci când credincioșii traversează momente mai grele, mai importante, aprind aceste frunze de nuc cu tămâie”, a spus preotul Gabriel Cazacu, pentru Fanatik.ro

Citeste si: ȘTIAI: Ce nu ai voie să faci înainte de împărtășanie? "Acest lucru are drept urmare o uşurare a trupului, dar şi a patimilor în acelaşi timp"

Cand pica Rusaliile in 2022

Cand pica Rusaliile in 2022

[Sursa foto: Pexels]

Superstiții de Rusalii

- Conform tradiției, de Rusalii nu trebuie să te cerți sau să porți gânduri rele oamenilor, deoarece se spune că vei fi „luat de Rusalii”.

- După Rusalii, timp de nouă săptămâni, nu ai voie să culegi plante sau ierburi de leac.

- Se spune în popor că pe durata acestei sărbători nu ai voie să mergi pe câmp pentru că te pot prinde și pedepsi ielele.

- Ziua de Rusalii trebuie să fie liberă, nu ai voie să muncești sau să depui efort. Persoanele care încalcă această regulă vor fi pedepsite de puterea ielelor, fiindcă nu cinstesc cum se cuvine ziua lor.

- De Rusalii nu se intră în vie și nu se merge în locuri pustii, prin preajma pădurilor sau fântânilor.

Citeste si: CITEȘTE: Cea mai puternică rugăciune pentru dezlegarea cununiilor. Cum să te rogi ca să te căsătorești

Cand pica Rusaliile in 2022

Cand pica Rusaliile in 2022

[Sursa foto: Pexels]

Când pică Rusaliile în 2022

În anul 2022, Paștele are loc pe data de 24 aprilie 2022, ceea ce înseamnă că Rusaliile se vor sărbători pe 12 și 13 iunie 2022, adică la 50 de zile diferență după sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Iată pe ce date se vor sărbători Rusaliile anii viitori:

2022 – 12 și 13 iunie (Duminica de Paște se va sărbători pe 24 aprilie);
2023 – 4 și 5 iunie( Duminica de Paște se va sărbători pe 16 aprilie);
2024 – 23 și 24 iunie (Duminica de Paște se va sărbători pe 5 mai);
2025 – 8 și 9 iunie (Duminica de Paște se va sărbători pe 20 aprilie).


Abonează-te pe

Citește și:

Ce trebuie să cumpere nașa la nuntă

Banii le aduc fericirea! Ce a primit Andra de la Măruță, unele femei doar visează!

Lista de cumpărături pentru Paște. Ce alimente trebuie să conțină coșul de cumpărături

Când e bine să vopsești ouăle de Paște. De ce se vopsesc ouăle de Paște

Postul Paștelui 2022: Ce se mănâncă și ce NU ai voie să mănânci. Sfaturi pentru o formă de invidiat

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Nicole Cherry, despre operațiile estetice! Are sau nu artista intervenții la nivelul feței: „Nu aș avea de ce să mint”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri