Când e bine să vopsești ouăle de Paște. De ce se vopsesc ouăle de Paște


Vopsirea ouălor de Paște tradiție • Ouă vopsite tradițional • Ouă de Paște • Modele de ouă vopsite natural


In articol:

Când se vopsesc ouăle de Paște. Tradițiile pe care creștin ortodocșii le țin în perioada Paștelui sunt care mai de care mai frumoase și interesante.

Gospondinele încep să își procure ingredientele pentru cele mai gustoase aperitive festive, prăjituri, fripturi, pască și cozonaci. Puțini sunt cei care știu că în Săptămâna Mare sunt rezervate doar două zile când pot fi înroșite ouă pentru masa tradițională de Paște. Cele mai multe căutări ale acestor zile sunt răspunsuri pentru diferite întrebări ce sunt legate de când se vopsesc ouăle de Paște sau de ce se vopsesc ouă de Paște.

De Ce Se Vopsesc Ouăle Roșii

Când se vopsesc ouăle de Paște. Totul este legat prin prisma religiei și a felului în care a fost explicat acest moment. Referirea se face de la venirea Maicii Domnului la dealul de pe Golgota unde Iisus Hristos era răstignit. Ea a așezat un coșuleț cu ouă, ce s-au înroșit cu sângele Lui Iisus.

”Legenda spune că Maica Domnului, venind la Golgota să-L plângă pe Fiul ei răstignit, a aşezat sub cruce un coşuleţ cu ouă, care s-au înroşit de la sângele Lui Iisus. Conform altei istorisiri din tradiţie, pietrele aruncate de evrei asupra Mântuitorului ţintuit pe cruce s-au transformat în ouă roşii”.

Ce Simbolistica Are Încondeiatul Ouălor De Paște

Citeste si: Când se vopsesc ouăle de Paște. În ce interval de timp trebuie să faci asta

Ce Simbolistica Are Încondeiatul Ouălor De Paște
Ce Simbolistica Are Încondeiatul Ouălor De Paște[Sursa foto: PixaBay]

În diferite zone ale țării, tradiția de incondeiere se face după un ritual aparte. Semnele desenate au câte un simbol ce reprezintă:

– linia dreaptă verticală= viaţa

– linia dreaptă orizontală= moartea

Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament

Citeste si: Cum a fost surprinsă Meghan Markle după ce au apărut primele zvonuri legate de un divorț iminent între ea și printul Harry- radioimpuls.ro

– linia dubla dreapta= eternitatea

– linia cu dreptunghiuri= gândirea şi cunoaşterea

– linia uşor ondulata= apa, purificarea

– spirala= timpul, eternitatea

– dubla spirală= legătura dintre viaţă şi moarte.

O adevărată artă iese din mâinile iscusite ale celor care realizează vopsitul ouălor. Încă din bătrâni în funcție de regiunea țării, procesul se realizează cu multe detalii. Inclusiv cei mici erau implicați în a alege frunzulițe sau diverse floricele ce erau bine puse la uscat și presate pentru a vopsitul ouălor în Joia Mare sau Sâmbătă Mare. Astfel că, gospodinele pregăteau aceste ouă atent pentru a-i face pe cei mici fericiți, atunci când își alegeau oul special pregătit de ei din coșuleț. Ouăle incondeiate trec printr-un proces mai complex, mai ales că sunt golite de conținut pentru a se păstra mai mult timp. Denumite popular, „ouă muncite“ sau „ouă necăjite“ acestea pot reprezenta adevărate opere de artă și pot fi păstrate pe un termen nelimitat.

Citeste si: „Timpul te face să uiți și să ierți”. Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf s-au împăcat! Dezvăluiri în exclusivitate la „Fiță cu Adiță”: „Laur o să mă iubească toată viața lui”- kanald.ro

Citeste si: Mesaje de Moșii de vară 2023. ,,Lumina lumânării să facă lumină în rai pentru cei dragi! Dumnezeu să-i ierte! Somn de veci binecuvântat!''- stirilekanald.ro

“Ouăle încondeiate sau închistrite, care de care mai frumoase şi mai îngrijit decorate cu detalii atât de fine, conţin simboluri care fac trimitere tot la această perioadă pascală. Diferenţele între ouăle încondeiate şi cele vopsite sunt de ordin tehnic şi practic. Dacă ouăle vopsite se realizează destul de uşor, cele încondeiate capătă valoare deosebită prin truda, migala şi priceperea încondeietoarelor. De aceea, ouălor încondeiate li se mai spune şi „ouă muncite“ sau „ouă necăjite“. Tot o diferenţă practică se referă la faptul că ouăle încondeiate se realizează acum printr-o tehnică care presupune golirea conţinutului, faţă de cele vopsite, care sunt comestibile, putând fi dăruite celor săraci. Şi cele încondeiate pot fi comestibile, mai ales dacă la pictarea lor se folosesc vopsele naturale, dar ideea golirii conţinutului vine tot dintr-o raţiune practică, din dorinţa de a le asigura păstrarea pe o durată nelimitată. Dar, în prezent, în special în zona muntoasă a Bucovinei, unde se încondeiază cele mai frumoase ouă, şi amintim ca zone Brodina, Ulma, Izvoarele Sucevei şi Moldoviţa, ouăle încondeiate se golesc de conţinut cu ajutorul unei seringi, fiind transformate apoi în obiecte de artă, apreciate peste tot în lume. Un astfel de dar făcut în preajma sărbătorilor pascale nu are cum să nu bucure.
Aş vrea să amintesc aici un aspect criticat, care face referire la o adevărată industrie a ouălor încondeiate, în special în această zonă, dar eu nu văd nimic rău în asta, în faptul că se câştigă un ban cinstit printr-o muncă migăloasă, dar frumoasă.” a povestit pr. ic. stavr. Dumitru Gorban, paroh la „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, conform Doxologia.ro

Mesaje De Paște Pe Care Le poți Trimite Celor Dragi. Cele Mai Frumoase Mesaje De “Iepuraș”!

Citeste si: Când se vopsesc ouăle de Paști 2021? În Joia sau Sâmbăta Mare?

cand se vopsesc ouale de paste
De Ce Se Vopsesc Ouăle Roșii[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Cât se fierb ouăle. Trucuri pentru a obține ouă de Paște moi, cleioase sau tari

„Iepuraşul mustăcios, şi-a luat ciorapii pe dos şi mi-a zis în două şoapte, să-ţi dau un mesaj de Paște”
„Iepuraşul mustăcios, e de Paşte norocos. Nu-ţi lasă cadou în ghete, are el alte secrete: pască, oul înroşit, cozonacul, mielul fript şi un Paşte fericit!”
„Iepuraşi nenumăraţi/ Să îţi sară buclucaş/ Drept pe covoraş.”
„Iepuroiul nu mai vine, ca nu prea se simte bine. A aflat din Parlament ca e criza in buget. Aşa ca s-a îmbătat ca sa nu fie crizat! Paște Fericit!”
„Iubește, iartă, cum EL te-a învățat, Crede și uită tot ce-ai îndurat. EL ți-e lumina, căci EL te-a creat. Să nu uităm, numai EL ne-a salvat, Hristos a înviat!”
„În această zi de sărbătoare vreau să vă urez ție și familiei tale multă sănătate, înțelepciune și putere. Paște Fericit!”
„În noaptea Învierii, când clopotele bat, eu îți doresc din suflet, „Hristos a Înviat!”.”
„Întâlnește cu evlavie, pietate și armonie acest moment unic- Înălțarea Domnului. Paște Fericit!”
„Învierea Domnului sa-ti umple sufletul de lumina, ochii de lacrimile bucuriei, mintea de gânduri frumoase si inima de iubire! HRISTOS A INVIAT!”
„Învierea Domnului să vă aducă armonie in casa si în gând, împăcare si regăsirea înţelepciunii în sânul familiei. Hristos a înviat!”
„Învierea Domnului să-ți aducă în suflet bucurie și iubire. Paște Fericit alături de cei dragi!”
„Învierea Domnului este un mesaj de dragoste, speranță și bunavoință. Paște Fericit!”
„Învierea Domnului Iisus să îți aducă în suflet iubire și bucurie! Nu uita că destinul său a fost crucea, scopul său a fost dragostea, iar motivul lui ai fost tu!”


Abonează-te pe

Citește și:

Zodiac 3 iunie 2023. Află ce zodie trebuie să consolideze relațiile familiale

Cine a fost eliminată de la Bravo, ai Stil! în data de 2 iunie 2023

S-AU ÎMPĂCAT sau nu? Ce se întâmplă în viața amoroasă a lui Cazacu. Chiar el a spus - ego.ro

Confesiunea pe care Andreea Antonescu i-a făcut-o fostului soț, când s-a cuplat cu Victor Vrînceanu - wowbiz.ro

Secretele din spatele relației dintre Kate Middleton și regina Camilla Parker Bowles - radioimpuls.ro

Constanția, acuzații serioase. Tânăra consideră că Maria a copiat lucrarea de licență - kanald2.ro

Bianca, dezamăgită de atitudinea lui Laurențiu! „Nu mă place și au fost niște jocuri!” Concurenta i-a adus reproșuri aprige lui Laurențiu, după ce a fost respinsă - kanald.ro

Mesaje de Moșii de vară 2023. ,,Lumina lumânării să facă lumină în rai pentru cei dragi! Dumnezeu să-i ierte! Somn de veci binecuvântat!'' - stirilekanald.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop
Sfatul zilei din 3 iunie 2023. O zodie este predispusă la accidentări
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri